Bosić u Domu naroda citirao Alana Forda (VIDEO)

 "Bolje biti bogat i zdrav, nego siromašan i bolestan, e takav je Izvještaj UIO o diferenciranoj stopi PDV-a", kazao je Bosić.

Bosna i Hercegovina 24.03.2022 | 17:36
Bosić u Domu naroda citirao Alana Forda (VIDEO)

Delegati Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine usvojili su Prijedlog zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatnu vrijednost (PDV), u prvom čitanju.

Tokom rasprave, Mladen Bosić je citirao i Alena Forda.

 "Bolje biti bogat i zdrav, nego siromašan i bolestan, e takav je Izvještaj UIO o diferenciranoj stopi PDV-a", kazao je Bosić.

 

Prethodno se delegatima obratio Muharem Ašinović, pomoćnik direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH i rukovodilac sektora za poreze.

Ašinović je pojasnio da UIO ima problem sa postojećim prijedlogom zakona, da je teško provodiv. Istakao je da je rok za njegovo provođenje prekratak, da ga poreznici ne mogu ispoštovati i da nema dovoljno vremena za prilagođavanje softvera.

Kako je pojasnio, sa ekonomske strane, više je mišljenja da je jedna stopa PDV-a daleko efikasnija, lakše provodiva, a da se socijalne mjere trebaju provoditi provode paketima vlada. Zakon takođe odstupa i od evropskih preporuka, pojasnio je Ašinović, i naglasio da je mišljenje UIO BiH da je bolje na drugi način usmjeriti ova sredstva, u ovakvim rokovima je nemoguće donijeti pravilnik o PDV-u i njegova primjena ne bi bila moguća.

U Domu naroda danas nije bilo podrške za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o akcizama po hitnom postupku, te je vraćen na dodatno usaglašavanje.

(N1)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Vanja s.

24.03.2022 16:59

Gdje su bajni stručnjaci sad? Kad je uzimati milione maraka za izradu sofstvera bilo im je lijepo. Pa zar taj jadni sofstver ne može u par klikova prepraviti određena stopa PDV- a. Evo sjedim sa progranerom....o

ODGOVORITE
Name

nuto

24.03.2022 17:05

Vlast je još jednom odbila pomoći napaćenoj sirotinji raji i sve umotala u šareni birokratski papir

ODGOVORITE
Name

Komentar

24.03.2022 17:15

"U Domu naroda danas nije bilo podrške za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o akcizama po hitnom postupku, te je vraćen na dodatno usaglašavanje" Znao sam da će se ovo desiti! Vandredna sjednica Skupštine RS o akcizama i PDV-u je bila samo mazanje očiju narodu i kupovina vremena,prvi SNSD i Baja ne žele suspenziju akcize na gorivo i smanjenje stope PDV-a. Što bi se reklo-"da se Vlasi ne dosjete".

ODGOVORITE
Name

Z

24.03.2022 17:20

A sto ga ne preglasaju ako svi ostali žele????

Name

Re Z

24.03.2022 18:07

Ne žele to ni SDA,a ni HDZ,al puštaju da SNSD odradi taj (prljav) posao jer znaju da njima gori pod nogama.

Name

Re Z

24.03.2022 19:12

U Domu naroda ga ne mogu preglasati...preglasali su tamo gdje su mogli, odnosno u parlamentu....ovdje ne mogu, jer ste vi odlucili da u tolikom broju glasate za njih ... Zato ne lupajte gluposti, nego u oktobru opet zaokruzite Baju ? on vas najbolje predstavlja i trudi se da zivite zdrav zivot, tj.da sto vise pjesacite, a manje se vozite ?

Name

MENAGER

24.03.2022 17:16

Ma daj ko ce to sada raditi Ima tu dosta posla Lakse je reci da je nesprovodivo Klasicna demagogija neradnika i neznalaca Ajde neka bude po vasem ali ajde to napravite za godinu ili dvije godine Mozete li uopste reci koji bi radnici to trebali da urade koje vase sluzbe u kojim kancelarijama sjede ljudi koji bi to trebali odraditi

ODGOVORITE
Name

Re

24.03.2022 21:00

Ne mogu, ne znaju, nisu navikli da rade. Trutovi.

Name

Prika bn

24.03.2022 18:47

Ajd da mi građani platimo prointeru, da uradi taj softver. Jedino su oni stručni.

ODGOVORITE
Name

slavija1908

24.03.2022 19:18

Svaka ti na mjestu ovaj put Bosiću!

ODGOVORITE
Name

Grunf

24.03.2022 20:46

Bravo Bosicu!

ODGOVORITE
Name

zamisli

24.03.2022 22:49

Kaze ima problem problem sa EU parametrima ili tome slicam djavo.Imamo i mi problem sa EU platama i standardom.Pa kod nas je skuplje na ovu bedu nego u Sloveniji necemo dalje ici.Iste cene tamo iste cene ovde,a pola regiona u Sloveniji.Pametnom dosta

ODGOVORITE