Neprihvatljivo da o boracima odlučuje nekoliko osoba

Krajnje je neprihvaljivo, poručeno je, da o pravima boraca odlučuje nekoliko osoba, a do toga je, kako navode, dovelo nejedinstvo unutar ove populacije.

Republika Srpska 22.03.2022 | 19:50
Neprihvatljivo da o boracima odlučuje nekoliko osoba

- Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske o statusu boraca je bila dobro izrežirana predstava, poručili su na pres konferenciji članovi Organizacije starješina vojske Republike Srpske. Kažu da su predstavnici pojedinih boračkih udruženja bliskih vlasti u Republici Srpskoj, prije glasanja rekli da nema zajedničkog stava boraca iako je, kako navode, on prethodno bio usaglašen.  

Od posljednje posebne sjednice Narodne skupštine  o statusu boraca, učesnici odbrambeno otadžbinskog rata neće imati nikakvu konkretnu korist, kažu starješine Vojske Republike Srpske. Smatraju da su prije usvajanja zaključaka dva najvažnija zajednička zahtjeva boraca bila povećanja boračkog dodatka na pet i invalidnina na 80 maraka, međutim, to na kraju nije usvojeno.

Krajnje je neprihvaljivo, poručeno je, da o pravima boraca odlučuje nekoliko osoba, a do toga je, kako navode, dovelo nejedinstvo unutar ove populacije.

Upozoravaju i da je zakon koji definiše pitanja boraca prevaziđen i nejasan zbog čega je jasno da u ovakvim okvirima neće biti rješenja za različite kategorije boračkog stanovništva.

Dok borci traže sistemsko rješavanje problema koji se nakupljaju godinama, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je najavio da će na ljeto doći do povećanja boračkog dodatka za deset odsto. Međutim, resorni ministar je odbio da komentariše te najave.

Pored statusnih pitanja, iz Organizacije starješina ukazuju i na neriješeno pitanje sahranjivanja boraca kao i izgradnje centralnog spomenika za učesnike odbrambeno-otadžbinskog rata.

 

(BN/M. Kovač) 

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Bezbednjak

22.03.2022 20:17

Na skupštini su se obraćali tz.predstavnici boraca ispred fiktivnih i fb.udruženja poput Veterana te ostalih režimskih udruženja koja se finansiraju iz budžeta pa su to de fakto plaćenici koji manipulišu sa borcima jer je to njihova obaveza i to se od njih traži.

ODGOVORITE
Name

DOBOJSKI KRKANLUK

22.03.2022 21:25

U Doboju su najveći kriminalci i bitange uzurpirali boračku organizaciju.

Name

Da tačno

23.03.2022 04:32

O Borcima davno ne odlučuju institucije,SJETITE se samo pre 15 dana prezentirana je put golobradih mladića pripadnika naj elitnije jedinice Garde ,koji su ne samo poniženi od strane vlade Srpske već dovedeni na margine života a bili su tu kad su trebali za Srpsku,da njom vladaju profiteri i dezerteri.

ODGOVORITE
Name

Korleone

23.03.2022 06:42

Kako vas nije vise sramota, vjecito nesto trazite od onakvih ratnika vi ste od sebe napravili prosijacima ljudi su nas poceli zbog toga da nas mrze, prestanite vise da trazite nismo se borili za novac.

ODGOVORITE
Name

aćim

23.03.2022 07:06

Pa ako smo spali na to da nekakav komitet odlučuje o sudbini boraca i ovog naroda bolje da kolektivno izvršimo samoubistvo nego da nas šaka g..... maltretira i ne da živjeti.

ODGOVORITE