Preminuo ugledni srpski pisac Milovan Vitezović!

Pisac Milovan Vitezović preminuo je danas u Beogradu u 78. godini, rečeno je Tanjugu u Skupštini grada.

Magazin 22.03.2022 | 16:47
Preminuo ugledni srpski pisac Milovan Vitezović!

Rođen je kod Kosjerića, 11. septembar 1944.Školovao se u Tubiću, Kosjeriću, Užicu i Beogradu; diplomirao je na Filološkom fakultetu, odsjek opšta književnost, potom i na Fakultetu dramskih umetnosti, odsjek dramaturgija.

Pisao je pjesme, romane, eseje, kritike, aforizme, filmska i TV scenarija.

Objavio je oko pedeset knjiga u preko dvjesta izdanja; zastupljen je u preko pedeset antologija srpske i svjetske poezije, proze, književnosti za djecu, aforizama, fantastike i televizijskih drama. Knjige je objavljivao na njemačkom, engleskom, rumunskom, francuskom, italijanskom, slovenačkom, makedonskom, ruskom, mađarskom, i grčkom jeziku. Prevođen je i objavljivan u periodici i antologijama na poljskom, češkom, letonskom, mađarskom, francuskom, švedskom, hebrejskom, kineskom, bugarskom i albanskom jeziku.

Aforizmi su mu objavljivani u nizu evropskih novina, od hamburškog Sterna, do moskovske Nedelje, prevođeni i na grčki, rumunski, hebrejski, švedski, italijanski...

Vitezović je jedan od rijetkih savremenika čija je knjiga bila zabranjena, pa čak i spaljivana u svom prvom izdanju; radi se o zbirci aforizama Srce me je otkucalo. Njegovi satirični tekstovi često su objavljivani u Ježu. Autor je mnogih televizijskih drama i serija, tekstova za pozorišna izvođenja i filmskih scenarija. Njegovi romani "Lajanje na zvezde", "Šešir profesora Koste Vujića" i mnogi drugi doživjeli su desetine izdanja, a njihove filmske i televizijske verzije višestruko su nagrađivane širom svijeta.

Televizijski filmovi snimljeni po njegovim scenarijima prikazivani su na evropskim televizijama ORF i ZDF.

(Nezavisne.com)

Komentari / 0

Ostavite komentar