Trenutno malo nade za mirno rješsenje u Ukrajini

- Ambasadorka SAD u Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild izjavila je danas da trenutno postoji malo nade da bi kroz pregovore moglo da dođe do kraja rata u Ukrajini.

Svijet 20.03.2022 | 21:19
Trenutno malo nade za mirno rješsenje u Ukrajini

"Gardijan" navodi da je ona reagovala na intervju predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog za Si-En-En, u kojem je rekao da samo pregovori mogu da zaustave rat, da treba iskoristiti svake pregovore da se ubedi Vladimir Putin da zaustavi konflikt, jer bi inače, kako je istakao Zelenski, to značilo da je ovo treći svetski rat.

Tomas-Grinfild je rekla da postoje male šanse da dođe do preokreta.

"Podržali smo pregovore koje Zelenski pokušao da održi sa Rusijom, koristim reč ''pokušao'' jer su pregovori izgleda jednostrani, i Rusi nisu nagovestili nikakvu mogućnost diplomatskog rešenja", rekla je ona.

Tomas-Grinfild tvrdi da su SAD i ranije pokušale da deluju.

"Pokušali smo ranije da napravimo promenu u ovom brutalnom napadu na Ukrajinu, ali na diplomatske napore nije odgovoreno dobro iz Moskve, niti sada odgovaraju. Nadamo se da će ukrajinski napori okončati brutalni rat", dodala je.

Ona je, takođe, rekla da su izveštaji da su hiljade stanovnika opkoljenog Mariupolja prisilno deportovane u Rusiju ''''uznemirujući" i "nerazumni", ako su istiniti.

Govoreći za CNN, Tomas-Grinfild je rekla da SAD još nisu potvrdile navode koje je u subotu iznelo gradsko veće Mariupolja preko svog Telegram kanala.

"Samo sam to čula. Ne mogu da potvrdim. Ali mogu reći da je uznemirujuće. Nerazumno je da Rusija tera ukrajinske građane u Rusiju i stavlja ih u ono što će u suštini biti koncentracioni i logori za zatvorenike", kazala je američka ambasadorka, preneo je Glas Amerike.

(Tanjug Foto: AP)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Medijski mrak

20.03.2022 20:30

Citaj i razmisljaj obrnuto.Iz iskustva.

ODGOVORITE
Name

Ha Ha

20.03.2022 21:07

Sad imamo i "koncentracione logore", ne daj Bože da su to izbjeglički kampovi !

Name

Opet ce se

20.03.2022 20:43

"dogoditi" katinska suma, neka druga, negdje dublje u Rusiji.

ODGOVORITE
Name

Gospođo Linda

20.03.2022 21:03

Ima li kakvi vijesti iz Jemena , vaša saveznica Saudiska Arabija dole orgija po nedužnim Ljudima, a i oni su poprilično tamnoputi, pa bi trebali i njima posvetiti pažnju ! Sve više i više sumnjam u vašu zabrinutost !

ODGOVORITE
Name

Predator

20.03.2022 21:09

Vi zakuvali a sad lafo male sanse za mir. Zelenko je toliko zaglibio da se nece moci nikako izvuci zahvaljujyci amerima i britancima

ODGOVORITE
Name

Gisela Babic

20.03.2022 22:04

Ameri su oduvijek bili mirotvorci!

ODGOVORITE
Name

Stav

21.03.2022 06:12

Do ovoga nebi ni došlo da se vodila drugačija politika i da je bilo više razumijevanja na globalnom nivou.

Name

Miroslav

21.03.2022 11:32

Gospođo naterajte onoga što ste ga prevarili, da odmah počne pregovore i zaustavi rat. Dok vi pomažete njega i njegovu elitu strada običan svet. Imate iskustvo, vaša država je bombardovala ko zna koliko država, stradalo je na milijone ljudi, jasno je da mali narodi moraju slušati jednu od tri velike sile. Sve tri velike sile su nemilosrdne i nikome ne odgovaraju za posledice. To je globalna nepravda, ali na našu žalost živimo u vremenu, gde tri velike sile odlučuju o našim životima.

ODGOVORITE