Na dnevnom redu akcize, rasprava o PDV-u odgođena

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine će na hitnoj sjednici koja je počela u Sarajevu razmatrati zahtjev Predstavničkog doma PSBiH da Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, koji predviđa ukidanje akciza na gorivo, razmatra po hitnom postupku.

Bosna i Hercegovina 16.03.2022 | 15:21
Na dnevnom redu akcize, rasprava o PDV-u odgođena

Predstavnički dom državnog parlamenta je prošle sedmice, na prijedlog poslanika SDP-a BiH, po hitnom postupku usvojio prijedlog ovog zakona čije bi donošenje, kako navode predlagači, dovelo do smanjenja cijene goriva za iznos od 30 do 45 pfeninga po litru.

Predloženi zakon predviđa ukidanje akciza za: dizel-gorivo i ostala plinska ulja, petrolej (kerozin), motorni benzin-bezolovni, motorni benzin, lož-ulje, tečni naftni plin za pogon motornih vozila, biogoriva i biotečnosti.

Precizirano je da se odredbe zakona primjenjuju šest mjeseci od dana stupanja na snagu, a po isteku tog roka Savjet ministara BiH može svojom odlukom produžiti njegovu primjenu za još tri mjeseca.

Podsjećanja radi, pet delegata u Domu naroda PSBiH (Denis Bećirović, Zlatko Miletić, Mladen Bosić, Munib Jusufović i Asim Sarajlić) 11. marta su zatražili da predsjedavajući i Kolegij Doma, najkasnije u roku od tri dana od dostavljanja ovog zahtjeva u parlamentarnu proceduru, sazovu hitnu sjednicu Doma naroda na kojoj bi se razmatrali Prijedlog zakona o izmjenama zakona o akcizama u BiH i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatu vrijednost, koje je Predstavnički dom usvojio na sjednici 9. marta.

Sjednici Doma naroda državnog parlamenta prisustvuje 14 delegata, po pet iz klubova Hrvata i Srba i četiri delegata iz bošnjačkog naroda. Član Kolegija Bakir Izetbegović je najavio kašnjenje.

(Fena)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

gospodo

16.03.2022 14:50

akcize su namijenjene za izgradnju putne mreze vi ste to zloupotrebili i pod obavezno ukinuti narod ste stoti put prevarili

ODGOVORITE
Name

Informacija

16.03.2022 14:56

SNSD protiv hitne sjednice...Ništa od ukidanja akciza...Šuti i trpi.

ODGOVORITE