Bila bi drskost da Dom naroda ne ukine akcize

"Ovim je vlast natjerana da počne da se izjašnjava i traži rješenje za probleme, koji se tiču građana", kazao je Bosić, navodeći da je inicijativa došla od opozicije i da ne vjeruje da će predstavnici stranaka na vlasti pokazati drskost i odbiti ukidanje akciza na gorivo.

Republika Srpska 15.03.2022 | 18:33
Bila bi drskost da Dom naroda ne ukine akcize

- Martin u Zagreb, Martin iz Zagreba, kazao je Mladen Bosić, delegat SDS u Domu naroda Parlamentarne skupštine, komentarišući današnje učešće bh. zvaničnika u Briselu, članova Predsjedništva BiH i lidera HDZ-a Dragana Čovića, koji su pokazali potpuno nejedinstvo i podijenjenost BiH.

Bosić je, gostujući u Danu uživo N1 televizije, kazao da je glavni problem BiH što ne postoji pravna država i što su institucije zarobljene u raljama politike.

Prema njegovim riječima, dobar dio odgovornosti za stanje u BiH snose i predstavnici međunarodne zajednice.

"Da Evropska unija ima dobru namjeru poradili bi na pravnoj državi i osposobili bi pravosuđe", kazao je Bosić i podsjetio da su iz EU kreatori pravosudnog sistema u BiH".

Što se tiče sutrašnje sjednice Doma naroda Parlamenta BiH, on je rekao da očekuje da še biti ukinute akcize na gorivo,

"Inicijativom o ukidanju akciza, koja je prošla u Predstavničkom domu Parlamenta BiH je pobjeda opozicije i građana, koji su to tražili", kazao je Bosić, navodeći da vlast nije pokazala osjetljivost i dobru namjeru za probleme građana.

"Ovim je vlast natjerana da počne da se izjašnjava i traži rješenje za probleme, koji se tiču građana", kazao je Bosić, navodeći da je inicijativa došla od opozicije i da ne vjeruje da će predstavnici stranaka na vlasti pokazati drskost i odbiti ukidanje akciza na gorivo.

"Očekujem da će proći ovaj zakon i u Domu naroda i zbog pritiska građana", kazao je Bosić.

Mi nemamo, kaže on, šta drugo nego da natjeramo vlast da rješava probleme građana.

"Ovim zakonom opozicija je natjerala vlast da se opredijele da li oni zasupaju lične ili interese građana", kazao je Bosić.

Odgovarajući na pitanje da li se ukrajinska kriza može odraziti na BiH, Bosić je rekao da postoji opasnost od prelijevanja te krize.

"Čini mi se da je ovo nastavak mirnog razdruživanja zemalja bivšeg SSSR-a. Kolateralna šteta može biti BiH. Mi smo odgoovrni za ovo u čemu se nalazimo, a nalazimo se u blati u definisani smo kao pocijepana država...", kazao je Bosić.

Da li je Dodik Putinov čovjek, on je rekao da se on tako odavno deklariše...

"Ali, Dodik igra staru igru, koja se pokazala produktivna - dva koraka naprijed jedn nazad ili dva nazad a jedan naprijed!

"Dirnut sam današnjom ljubavlju Dodika za BiH u obraćanju u Briselu", kazao je Bosić.

On smatra da u BiH treba poraditi na pravnoj državi i da sankcije, kojima se prijeti Dodiku, ne doprinose rješavanju problema.

"Iza Dodika otvoreno je stala Hrvatska, više nego Srbija. On njima  treba da posluži za razvaljivanje sadašnjeg sistema i pravljenja novog koji će ići na ruku Hrvatima", kazao je Bosić.

(BN)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

BRAVO

15.03.2022 17:46

Upravo tako , Bravo Mladene !

ODGOVORITE
Name

Tatar

15.03.2022 18:02

Da bila bi to ocita drskost samo oni su takvi rodjeni

ODGOVORITE
Name

Na pos'o

15.03.2022 19:59

Dosta je mlaćenja prazne slame. Na pos'o, ako ima vajde od vas. Hajde i đalo, pokrenite da vama političarima prepolove plate, umjesto 5.000 km da imate 2.500 km.Može li šta tako.

ODGOVORITE
Name

Dušan

15.03.2022 20:29

Ko hoće da se kladi da se akcize neče ukinuti 110%.....Idu izbori treaju pare za promociju muljaže...nema šansi da uinu akcize.Ono samo na sebe misle.

ODGOVORITE
Name

Roćević

15.03.2022 20:51

Zašto da ukinu akcize? Ni u EU neće da ukidaju.

ODGOVORITE
Name

Mitar

16.03.2022 05:02

Nista se ne bi postiglo ukidanjem akciza . Nama samo treba stroga kontrola marzi naftnih distributera jer nafta ide gore dole na svjetskoj berzi a nasi distributeri samo gore . Kad je najavljeno ukidanje akciza svi distributeri su bez osnova podigili cijene s namjerom kada se ukinu akcize da vrate ne realno podignute cijene i zasrze extra profit . Dakle od ukidanja akciza ne bi bilo koristi za osiromasene gradjane i posrnulu privredu nego samo za pohlepne disrributere . Apelujem upucujem vapaj gospodinu Fadilu Novalicu i Premijeru Viskovicu da sprovedu strogu kontrolu vele-i malo-prodajnih marzi naftnih derivata i stanu za vrat pohlepi distributera nafte . Ko obuzda cijene nafte taj je patriota a ne ko prica suplje nacijonalne retorike . A akcize i pdv ne treba ukidati smanjivati jer bi samo na tome zaradili distributeri i trgovci . Oni ne bi ili bi samo za dio iznosa za koji ih rastereti drzava smanjili cijene a veci dio zadrzali bi za sebe . Samo kontrola marzi je spas i od viska prihoda jer drzava biljazi rast prihoda na svim nivoima povecati penzije plate socijalna davanja subvencijesocijalno ugrozenim . Kao Srbija oni par puta u godini stanovnistvu isplate po sto eura penzjonerima ne zaposlenim ugrozenim . E to su rjesenja a ne ukidanje akciza i smanjivanje pdv-a jer nasi trgovci su mesetari . Drzava bi ih rasteretila izgubila prihode a iznos rasterecenja oni bi zadrzali za sebe i pozvali se na zakon o slobodnom formiranju cijena .

ODGOVORITE