Njemačka odgovorna jer je Rusija izgradila moć

- Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba kritikovao je Nemačku zbog njene dugogodišnje politike prema Rusiji.

Svijet 14.03.2022 | 09:06
Njemačka odgovorna jer je Rusija izgradila moć

„Žao mi je što moram reći. Nemačka je doprinela sto je Rusija uspela da izgradi trenutnu moć“, naglasio je Kuleba za ARD.

On je izrazio nadu da će sada Nemačka dati odgovarajući veliki doprinos da se zaustavi ruska ratna mašinerija.

Kuleba je istakao da su Nemačka i Ukrajina partneri i naglasio da se nada da će Berlin staviti Ukrajini svo potrebno oružje za odbranu na raspolaganje.

„Smatram da nije fer da je Nemačka imala sveobuhvatnu odbrambenu saradnju sa Rusijom, i to godinama. Možda je sada vreme da mi dobijemo isporučeno sve što je potrebno za našu odbranu“; objasnio je on.

Zatražio je od Nemačke oštrije kaznene mere protiv Rusije.

Kuleba je pohvalio Nemačku za pojedine teške odluke prvih dana rata, ali ističe i da, kada pita svoje kolege u EU zašto ruske banke još nisu isključene iz međunarodnog platnog prometa ili neke određene sankcije nisu još uvedene, onda uvek čuje isti odgovor, a to je da je to zbog Nemačke.

„Želeo bih da vidim Nemačku u poziciji vođe kod uvođenja sankcija. U pojedinim slučajevima su čak i SAD bile spremne da idu dalje, ali Nemačka je rekla da treba biti obazriviji i čekati.

Kuleba je naglasio da Ukrajina treba da postane članice EU i da očekuje od nemačke vlade da tu odluku podrži, jer je Ukrajina deo Evrope i sa njom bi kontinent bio bezbedniji.

On je kazao da zna da nije lako sprovesti promenu politike u Nemačkoj, koja se dugo godina oslanjala na dijalog.

„Međutim sada vidimo pravo lice Rusije. Mi sada plaćamo cenu toga. Naša deca se ubijaju, naši gradovi se razaraju. To znači da bi trebalo da priznaju da su pravili greške i iste isprave“, naglasio je Kuleba.

On je apelovao na Nemačku da zaustavi Vladimira Putina, jer Ukrajina, smatra, neće biti njegov poslednji cilj.

(Tanjug Foto: Agencije)

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

ŽIKA Ž

14.03.2022 08:20

Kuleba, čuvaj se možda Rusi opet došetaju do Berlina.

ODGOVORITE
Name

Rambo

14.03.2022 08:21

Ma da,tvoje misljenje je vrlo bitno!Jesi i ti glumac ili statista?

ODGOVORITE
Name

055

14.03.2022 08:29

Ma ajde!!!

ODGOVORITE
Name

Predpostavljam

14.03.2022 08:30

Da ovaj poznavalac prilika, isto tako zna ko je dao moć USA !

ODGOVORITE
Name

Rusija

14.03.2022 08:32

Je uvijek mocna u svakom smislu, znas ti to bolje od svih....

ODGOVORITE
Name

sad

14.03.2022 08:36

Samo mi možemo biti jaki i širiti "demokratiju" po svetu. Svi drugi su naši robovi, a to najbolje znaju Indijanci i crnci koji žive u našoj državi.

ODGOVORITE
Name

Ajd oladi

14.03.2022 08:52

Ovaj bi da Zapadu od kojeg je isfrustriran diktira tempo kako ratovati, koliko učestvovati, pa prijem u EU , NATO itd.... pa ludak, šta drugo kazati.

ODGOVORITE
Name

Deko

14.03.2022 08:52

Niko vam nemoze pomoći. Hoćete u nato Pa izvolite Eto vam sad nato11

ODGOVORITE
Name

Poletarac

14.03.2022 09:06

Ova budala misli da su svi drzavnici praznoglavi kao ukrajinski. Zasto bi Njemacka zbog Ukrajine ugrozila svoje interese? Njemacka ima zadatak da brine o nijemcima, kao sto bi Ukrajina trebala da brine o ukrajincima a ne da ih gura u rat. Samo u banana drzavama kao sto je nasa (ili Ukrajina) politicari su spremni da ugroze i narod i drzavu radi tudjih interesa. Bas ce Njemacka da pogorsa svoje stanje da bi nekom drugom bilo lakse... umjesto da nauci nesto od pametnijih kolega, ovaj pajac ih proziva. Jadni ljudi ginu zbog ovakvih nedoraslih budala. I mi smo tako. Tuga.

ODGOVORITE
Name

Febo

14.03.2022 09:15

Puste zelje pusti snovi pa nije to SFRJ na drugoj strani da se njemacka aktivno ukljuci al protiv jaceg se inatiti bilo bi glupo posebno sto nijemci imaju lose iskustvo kad su se kacili sa rusima pa se ti nadaj da ce ti sad pomoci.Vas su naguzili a svoje dupe cuvaju ako nisi znao

ODGOVORITE
Name

PERO

14.03.2022 09:44

E moj Kuleba, kojasi ti budaletina. Uveli ste narod u rat i razaranja. Tako je kad ti je preci amerikanac od komsije i dodje da te zavadi i bude dok ima interesa i onda kad je gusto ode.

ODGOVORITE
Name

Krajišnik

14.03.2022 10:21

Kako će Ukrajina u EU kad su na dnu ljestvice po svim pitanjima članica EU??Demokratija,carine,korupcija,policija,Sudovi sve 0!!Bio sam u Ukrajini prije 10-ak godina pa to je gora zemlja od BiH,ne zna se ni ko pije ni ko plaća!Zato ovako Rusija sporo ili gotovo nikako napreduje kad lokalni komadanti odlučuju o svemu,kao Avganistan!

ODGOVORITE
Name

Miroslav

14.03.2022 10:32

Svi su krivi, zbog vase prljave politike. Nemcima nepadaju bombe na glavu, ljuljuskaju se u foteljama i posmatraju tragediju. A ako hocete naskoditi nemcima, zavrnite plin, sto tece preko vase zemlje. Zaradjujete pare vi i nemci i u vreme rata.Lecemerje, kako to drugacije nazvati?

ODGOVORITE
Name

Dušan

14.03.2022 16:13

Čovjek vjerovatno nije slušao komandante LNR-a i DNR-a,koji su izjavili da će osloboditi cijelu teritotiju privremeno okupirane Ukrajine ?????.

ODGOVORITE
Name

Marko

14.03.2022 16:31

tako je 100 posto.Njemcima je samo vazan novac,a posto su jako glupi,nisu predvidjeli,da ce rusi razviti jake rakete i avione i da ce mozda jednog dana baciti i na samu njemacku.To je jako moguce u skoroj buducnosti

ODGOVORITE
Name

Pa

14.03.2022 17:49

Valjda Nemačka neće biti toliko luda i neodgovorna da izazove III svjetski rat koji bi bio kraj čovečanstva.

ODGOVORITE