Vlast se mora odreći dijela zarade zbog građana

- Vijest da su cijene dizela na pojedinim pumpama u BiH jutros dostigle i 3,66 КM je nevjerovatna. Ukidanje akciza je hitna potreba i zato apelujem da Dom naroda BiH hitno potvrdi Zakon o izmjeni i dopuni Zakona o akcizama- kazala je Mira Pekić, ekonomista i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH,

Republika Srpska 11.03.2022 | 15:30
Vlast se mora odreći dijela zarade zbog građana

Ona je podsjetila da su akcize sastavni dio cijene goriva i da kupovinom goriva ljudi, praktično, plaćaju i pumpašima i državi.

- Vlast se mora odreći dijela svoje zarade, kao što se mora kontrolisati i marža. Da je Savjet ministara BiH na vrijeme reagovao i predložio mjere za gorivo i PDV sad ne bismo bili u milosti ili nemilosti Doma naroda BiH. Zato je jučerašnje oglašavanje predsjedavajućeg Savjeta ministara koji je sve vrijeme ćutao, a sad najednom kritikuje parlamentarni rad, u najmanju ruku neukusno - rekla je Pekićeva.

Ona je naglasila da bi politizacija ovog pitanja, koje je od nasušne potrebe i za građane i za privredu, bila izbjegnuta da je Savjet ministara BiH predložio mjere.

- Zabili su glavu u pijesak, bave se političarenjem, a poslanici rade i njihov posao – zaključila je Pekićeva. 

(BN) 

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

SAVJETNIK ZELJKIN

11.03.2022 14:49

DOK SAVJETNIK ZELJKE CVIJANOVIC... ZUPLJANIN RAZMISLI.. ON JE FACA.. ??????

ODGOVORITE
Name

Tomi

11.03.2022 14:51

Nemojte Mili vaditi pare iz djepa to nije posteno

ODGOVORITE
Name

SNSD

11.03.2022 15:03

Samo nemojte da se Dodik nečega odriče, on ima dvoje nezaposlene djece

ODGOVORITE
Name

Tatar

11.03.2022 15:26

Ma kakvo njihovo politicarenje oni da ista rade ne bi bila ovakva situacija

ODGOVORITE
Name

Dika

11.03.2022 15:28

Nisu to gradjani vec robovi, da se ne lazemo

ODGOVORITE
Name

Ljudi

11.03.2022 15:53

ja sve ovo sa naftom gledam i nešto mi stvarno nije jasno. Kad je zadnji put nafta bila 150 USD po barelu gorivo je bilo 2,6 BAM sad kad je 130 na pumpama je prešlo 3 KM i još će rasti. Pumpadžije dižu cijene iste nabavke goriva iz sata u sat na osnovu inf iz medija recimo da U i R nisu postigle dogovor ili npr da UAE neće povećati proizvodnju nafte i sl. Ajde, ko ne tu lud? Ili, pumpadžije čiji je lobi jak koriste priliku za dodatno bogaćenje, pa njima se i te kazne isplate kako ne razumjete! Vlast je suviše korumpirana i nesposobna da zaštiti građane. Ljudi 2 + 2 je 4!!!

ODGOVORITE
Name

Ma neće

11.03.2022 16:24

ukinuti akcize na gorivo ne sekirajte se

ODGOVORITE
Name

daca

11.03.2022 17:09

ja kako znam da po vazecem zakonu ako se srestva trose nenamijenski automatski seobustavlja isplata istih akcize su usvojene za izgradnju putne mreze ,a odistih nije napravit ni jedan metar puta to znaci akcize automatski se moraju prestati uzimati od gradjana

ODGOVORITE
Name

ja sam opet

11.03.2022 18:01

Nisu to zarade to su primanja

ODGOVORITE
Name

ZNANJE

12.03.2022 05:20

Vlast i trgovci goriva bi morali znati da je narod pritjeran uz zid i da će morati štediti. Ve-e cijene automatski znači veliki pad potrošnje, a time i prihoda vlasnicima pumpi i državi. Isdtovremeno zbog visoki cijena smanjuje se obim aktivnosti kod prevoznika koji neće moćo plaćati vozače. Rezultat da će vozači masovno napuštati i odlaziti vani, jer je na zapadu velika potražnja. Znači ugasiće se i ovo malo sirotinjske privrede. Pošto u vlasi imamo nerazumne ljude koji rade samo za ličnu korist, jedino rješenje je prinuditi ih da pod pritiskom ulice podnesu ostavke, jer je to normalan mehanizam u civilizovanom svijetu. Međutim, da bi se to desilo imamo sociopsihološki problem u narodu, jer narod u strahu da ne bude gore i poput kuvane žabe uživa u tihom umiranju. Problem je što i vođe i njihove sledbenice neznaju da i oni na lagano umiru, jer davno je bilo svaka treće generacija iz cipela u opanke i obrnutu, a danas kad su dinamična dešavanja jedna generacija više od tri puta iz opanaka u cipele i obrnuto. Pravda na kraju postoji, jer oni koji padaju sa velike visine obično upadnu u dolini iz koje nikad ne izađu.

ODGOVORITE
Name

Zz

12.03.2022 16:10

Jeboti takvu vlast ako se odrice dijela primanja za narod.ko jebe narod,,oni su ih i birali,pa nek sada i trpe

ODGOVORITE