Ovo nije normalno, tražimo hitnu sjednicu Vlade

Predstavnici osam udruženja proizvođača iz oblasti poljoprivrede u Brčkom obratili su se danas nadležnim vlastima distrikta sa zahtjevima za subvenciju goriva i umjetnih gnojiva zbog sve evidentnijeg poskupljenja repromaterijala u poljoprivredi.

Bosna i Hercegovina 03.03.2022 | 20:13
Ovo nije normalno, tražimo hitnu sjednicu Vlade

Oni predložu Vladi distrikta subvenciju od pola marke po kilogramu za umjetno gnojivo i isto toliko za litar goriva po izdatoj fakturi za registrovana poljoprivredna gazdinstva u distriktu.

“Ovo je nenormalna situacija u cijeloj zemlji, u okruženju, svijetu. Vidite i sami da je došlo do enormnog poskupljenja od 300 do 400 odsto. Nije problem za poljoprivrednike. Problem je za cijelo društvo da li će biti hljeba. Nije u pitanju cijena hljeba. U pitanju je da li će biti hljeba. Trenutno mlinovi obustavljaju isporuku brašna , nema pšenice.

Na svjetskoj berzi pšenica je skočila. Kažu da je u Mađarskoj 100 kg pšenice već izašla na 120 maraka. Mi imamo zasijane površine dovoljno trenutno da bi mogli izdržati 7 - 8 mjeseci narednih ako budemo imali adekvatnu prehranu tih usjeva I da bi izvršili uspješnu vršidbu te pšenice”, kaže Milorad Kojić, potpredsjednik Udruženja poljoprivrednika BČD.

“Ista je situacija i u voćarstvu. Materijal je poskupio, zaštitna sredstva su poskupila i molimo vlast da nađu načina kako pomoći poljoprivrednicima da prehrane svoje pšenice, da posiju proljetnu sjetvu. S obzirom kakva je situacija od korone na ovamo, sad i ova ratišta po svijetu, mi smo doživjeli da nam je vreća brašna sa 17 maraka već u marketima preko 30 maraka.

Znači 100 odsto je poskupjelo i postoji mogućnost da još više poskupi. Ono što je poruka moramo proizvesti hranu da bi sami sebe hranili da ne uvozimo . To ćemo uspjeti samo ako ne obezbijedimo proizvođačima da adekvatno mogu zasijati svoje površine”, smatra Bahrija Ribić iz Udruženja “Savremeni voćar” iz Brčkog.

(BN)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Pa

03.03.2022 19:54

Eto vam sankcije. Da vas tepamo zbog vase mrznje.

ODGOVORITE
Name

Jjk

03.03.2022 22:17

Kako nije normalno.sve to nama treba svima samo glasajmo za snsd i njihovu politiku a oni se bogate polako a mi siromasimo.Bice nama jos gore samo polako.samo SNSD to je buducnost jebo vas Dodik i njegova familija samo za njih svi radimo i zivimo.fuj

ODGOVORITE
Name

Konacno

03.03.2022 23:05

I od ove Biserke nesto pametno .. https://www.glassrpske.com/cir/novosti/vijesti_dana/bisera-turkovic-zatrazila-da-bih-odmah-dobije-status-eu-kandidata/400827 (Zato se nismo htjeli valdja petljati, izmedju ostalog, naravno Rusi i Ukrajinci su nasi to je osnov)

ODGOVORITE
Name

Sve to

04.03.2022 03:30

Lopovi ..

ODGOVORITE
Name

baja paja

04.03.2022 06:41

Kilo zlata= kilo hleba ,uskoro.

ODGOVORITE
Name

Dušan

04.03.2022 22:55

Dvije godine vas pripremali za ovo i vi niste skontali da treba sijati žito. Samo ste pričali o izmišljenoj coroni. Govorili vam kako kreće nestašica hrane,ma pusti to, to su teorije zavjere. A svaki put teorija zavjere bude istinita.

ODGOVORITE