Građani ne treba da strahuju od nuklearnog rata

Američki građani ne bi trebalo da strahuju od nuklearnog rata, poručio je večeras predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden, dan pošto je ruski predsednik Vladimir Putin naredio da se ruske snage za odvraćanje, koje uključuju nuklearno oružje, stave u stanje visoke pripravnosti.

Svijet 28.02.2022 | 23:00
Građani ne treba da strahuju od nuklearnog rata

Dok je Bajden odlazio sa događaja održanog u Beloj kući, jedan od američkih novinara ga je upitao da li bi Amerikanci trebalo da budu zabrinuti zbog mogućnosti izbijanja nuklearnog rata, na šta je američki predsednik odgovorio sa "ne", prenosi Indipendent.

Prethodno je portparolka Bele kuće Džen Psaki izjavila da SAD smatraju da u ovom trenutku nemaju razloga da menjaju nivo nuklearne pripravnosti.

"Nismo menjali naš status i procenu u tom pogledu, ali takođe moramo da budemo na oprezu zbog Putinovih pretnji", rekla je Psaki za kablovsku mrežu MSNBC.

Rusko Ministarstvo odbrane prethodno je saopštilo da su nuklearne snage i severna i paficička flota u stanju povišene borbene gotovosti.

Bajden je tokom dana razgovarao sa američkim saveznicima i partnerima, dok je neimenovani zvaničnik Bele kuće za Rojters rekao da se nuklearni rat nikada ne sme voditi, da u njemu nema pobednika, a da Putin eskalira situaciju "opasnom retorikom".

(Tanjug)

Komentari / 33

Ostavite komentar
Name

Mika

28.02.2022 22:26

Ja ovome ne vjerujem . Tek kad to kaže Mile Burle a on je dobar sa Putinom i Lavrovim onda ću znat Jel Ikona vraćena .

ODGOVORITE
Name

Europa

28.02.2022 22:26

Je ugrozenija od nuklearnog rata, nego Amerika, to stoji. Amerika je upotrebljavala nuklearno oruzje u vise navrata, pa je to vjetar u ledja da bu obrambeni ovir mogao biti upotreba nuklearnog oruzija. Ipak karakter rata u Ukrajini se procjenjuje na karakter rata u Vijetnamu i vrcanje ove Ruske teritorije pod upravu Rusije, zbog sigurnosti zemlje i cijelog istocnog bloka, ako se to tako moze nazvati, od razlicitih negativnih uticaja koji dolaze sa zapada, od kriminala, ekspanzije Americkih pravila za radi lecenja civilizacijskih prolema i pogleda na svijet u SAD i zapadnoj Evropi, pa do vojne odbrane, Rusije. Ukrajina je nazalost nesto sto ce izgubiti i identitet i stanovnistvo, kao sto je bilo i u slucaju Americkog prisustva u Vijetnamu u ratu koji je trajao oko 20 godina. To je moguci i ocekivani, kao i procjene, okvir ovog rata, u ovom trenutku. Pregovori u Minsku su moguci, ali se ocekuje da ih zapad ne zeli, Ukrajinske vlasti ce vjerovatno biti pod uticajem zapada.

ODGOVORITE
Name

Jadna Evropa

01.03.2022 11:42

Svaku nuklearnu glavu ispaljuje u svoju.

Name

Jesenjin

28.02.2022 22:34

Rece tebi Putin da pazis da te Kolumbo nebi trazio.Zavadili ste narod i sad ocekujete pobjednika.Zalosno.Da vas nema planeta bi zivjela u miru.Uvjek ste zidovski podmuklo bacali kost medju komsije i bracu i onda kupili kajmak a oni trazili grobove.Putina necete pobjediti nikad.Zivjela Rusija

ODGOVORITE
Name

HAHA

28.02.2022 23:01

Lesu hodajuci ne pitas se ti nego Putin,ako mu jos budete isli na zice poravnace vas.

ODGOVORITE
Name

Pokusaji

01.03.2022 02:05

Rasturanja Rusije iznutra.

ODGOVORITE
Name

Velike sankcije

01.03.2022 02:11

I demoralisanje. Tesko tu moze i kreativnost pomoci, ali moze stari dobri Sovjetski recpt. Rezim. Do sad nije bilo. Jebemti talas, jos nema prag. A imitaciju praga koriste ljudi iz Amerike, read Jude, Pilata, i slicnih ... Neka je Bog svima na pomoci, narocito Rusiji i nama. Nadam se da Kina i okolni svijet ce odnijeti jos jednu pobjedu, jer ne postoji samo Amerika i Rusija koja mora da joj drzi ravnotezu. Ravnoteza/sudar 3 tijela. Zelenski iako je mala zemlja u odnosu na velike kao i Hrvatska koristi lukave, ali promisljene recepte, nazalost braneci nesto od cega uvijek postoji kriminal koji se probija da srzi coveka, pa ko prezivi prezivi, tamo ti je uvijek akcenat ne mozes, i ti si sracka, recimo, a i ostala zla i nesposbnosti u samoci, kao na zapadu, al jebes ga ako je takav talas, opet ce ovi koji ostaju ljuljati se ... Ostace i Rusija i Kina Mi Srbi bi mogli malo vise uciti, a manje lajati to je nazalost istina, ali doce to na svoje ...

ODGOVORITE
Name

Simpaticne slike

01.03.2022 02:13

Nasih naroda u oku ... Kako je samo Kina neutralisala talas ... I sada je dobro (relativno na vremana, ali ima najveci milenijski trezor) ...

ODGOVORITE
Name

Japan i Kina

01.03.2022 02:16

Posle talasa ... Rusija i mi posle talasa ... Primjeri relativno malih katolickih zemalja samo u nekom momentu ... Nas primjer u razna vremena i put da ne uzimamo greske za dobro ... Teslin put, Tesla je bio u najvecoj izolaciji od svih drzava, i pobjedio za veliko mjesto i vremena ...

ODGOVORITE
Name

Zapadna civilizacija

01.03.2022 03:10

Kriticko misljenje ... Redosled sankcija Rusiji na ordinarnoj skali je slican kao i pri Kosmetu, rezultat je zapadnih rezima, koji svoje neispunjene stvari koncetrisu na razne tacke i mjesta praznjenja. Ukoliko postoji uravnotezeno kriticko misljenje prema svim silama jasno je da je predvodnik Hajke Amerika, koja zahtijeva da postoji pravilo mrznje prema coveku, posle Evrope, koja je jednim dijelom slicnog stava, drugim dijelom nema hrabrosti da kaze NE ovom zapadnom dijelu rezima, uravnotezeno sa svojim postupkom prema Rusiji, ili to govori u svrhe glume, sto ovde nije postojalo. Dalje, ovo je znak da imamo svi sliku svijeta koji je spreman da unistava, i cuva to i da smo takve srece da u toj psijatriji zivimo. Hitler je imao namjeru da osvoji cijeli svijet, i ovi su ga podrzali, Rusija ima namjeru da odbrani svoje, pa nije podrzano. Ukrajina je mogla izjaviti da zeli napad na Rusiju, i bila bi podrzana vjerovatno, kao sto je podrzavan Kosmet, i pored rusenja svetinja. Definitivno svijet, a ne samo Rusija ulazi u novu fazu. Japan nije medju prvima priznao sankcije u odnosu na ovih 5 dana, pa se cini da je ipak razmisljao sta je sta, jer i sam zna neke efekte i gorih stvari, ipak sila pritiska cini svoje. Kina ce vjerovatno kao stabilna zemlja to ne uvesti ili uvesti zadnja.

ODGOVORITE
Name

Kris

01.03.2022 10:33

Vidim da dobro poznajete istoriju svetskih desavanja , izgleda da imate malu dioptriju vida pa ste slušali samo punkove vijesti . Pokušajte proširiti vidike jer ce te postati a izgleda da jeste osakaćeni u mozak pinkovim informacijama.

Name

Ali treba da rade

01.03.2022 03:40

Na problemu URLIKANJA ... Sada imamo Rusiju i Kinu koja ce to malo razmotriti ... Ukrajina usla u status Vietnam ... Rusija u doba SSSR poznaje zivot i rad Nikole Tesle ... Americko Evropske sankcije ulaze u stacionarno stanje ...

ODGOVORITE
Name

Milanka L.

01.03.2022 05:19

Zato su te i stavili senilnog da upravljaju sa tobom...Znamo da je itekako Amerika umjesana najvise u ovu situaciju kao sto je uvijek i bila u sve ...Sve je jasno kao dan.Ove zemlje kao sto se solidarisu i salju rakete i oruzje samo dolivaju ulje na vatru kao da zele da bude treci svijetski. Naravno kao za sve prasina narodu u oci i sto vise propagande ima ovaca dovoljno koje vjeruju u sve i svasta...

ODGOVORITE
Name

Tito

01.03.2022 05:31

Napokon dolazi naplata velikog duga. Ako je Putina pomenuo nuklearno oruzje, onda budite sigurni da tu nešto ima. Je ne bi bio 100% siguran da svijet od trenutka Putinove izjave da moze mirno spavati. Ja se nebi poigravao sa takvim stvarima.

ODGOVORITE
Name

Oruzje je takvo

01.03.2022 17:27

Da u stvati napadac na Rusiju istovremeno vrsi samounistenje. Znaci, ne ovisi hoce li biti ili ne o Rusiji nego agresoru na Rusiju.

Name

Mitar

01.03.2022 05:46

Mislim da Bajden grijeesi jer Putin sebi nece dozvoliti da izgubi rat . Da ga vlastiti narod svrgne s vlasti pa da ga isporucuju Hagu drze u celiji od tri kvadrata ponizavaju i na kraju posalju u Litvaniju da sluzi dozivotnu kaznu . Cudi me da Anerikanci nemaju dovoljno dobrog psihologa da napravi psiholoski profil Putina i uvide da sve ovo sto sam naveo je vjerovatno tacno . Ako Putinu krene po zlu on ce ispaliti sav nuklearni arsenal kojim Rusija raspolaze i zbogom svijete . Ne vjerujem da bi ruski predsjednik prihvatio sudbinu da ga vjesaju kao Sadama Huseina vuku zivog i nabijaju na kolac kao Gadafija ili da ga vodaju u lancima po haskim tribunalima kao Milosevica .Putin ce promjeniti svijetski poredak istjerati svoje ili ako mu podje po zlu ispaliti nuklearke . To je moje misljenje . Iskreno bi volio da sve grijesim .

ODGOVORITE
Name

Re

01.03.2022 08:59

Donekle se slažem sa tobom. Neće biti prvi puta da se upotrebljava nuklearno oružje, Amerikanci su ga koristili u Japanu i ako su Japanci prije toga bili spremni na kapitulaciju ali ne zbog Amerike, već zato što je bila izvijesna invazija Sovjeta (Rusa) na Japan, oni su se toga više bojali nego Amričke okupacija. U takvoj atmosferi Amerikanci su upotrebili nuklearno oružje više da bi odvratili Sovjetsku invaziju nego da savladaju Japan. Ovo danas nije nikakva tajna, ovi podaci su danas dostupni.

Name

Re: Re

01.03.2022 10:16

Јапан је потписао капитулацију 7 дана раније и није било никаквог другог разлога за атомске бомбе, осим тога што си навео и то је тачно. Тад су Руси већ дебело били на Курилским острвима и било је питање дана кад ће узети Јапан.

Name

"Svijetski diktator"

01.03.2022 11:31

Ako na zapadu u svojoh doktrini smatraju "Rusija je najunosnija nekretnina na svijetu koju treba ostvariti SVIM sredstvima". Doci do toga ne brojeci zrtve.

Name

Sto nisu bacili

01.03.2022 17:21

Na Rusiju, tada nije imala nzklearno oruzje?! Losa ti logika, nego su rasiste i pohlepni! Ni to nije tajna.

Name

Nebojsa

01.03.2022 05:56

Sve je u rukama Gospoda Booga,a ne u nas smrtnika!

ODGOVORITE
Name

Drugo pitanje mjeseca

01.03.2022 06:03

Da li postoje slicajnosti, da li istovremeno i ne postoje. Da li i zasto ponekad kad jedne stvari uzavre uzavre i relantivno kontekstno pomenut sve stvari ....

ODGOVORITE
Name

2 pitanja mjeseca

01.03.2022 06:03

7.03

ODGOVORITE
Name

Re Bajden

01.03.2022 06:07

Samo AMERIČKI stanovnici?

ODGOVORITE
Name

Rr

01.03.2022 06:21

Tebe treba razapeti senilna budalo

ODGOVORITE
Name

Tito

01.03.2022 06:36

Ova stara drtina je svetsko zlo broj jedan!

ODGOVORITE
Name

Sad ce svet

01.03.2022 06:37

Poceti ciscenje od Amerike, Engleza i peksinluka u svijetu ...

ODGOVORITE
Name

NATO vojska

01.03.2022 06:39

U operativi. Dobro, videcemo protivnik kakav je. Do sad je bio kilavi Radjoica i gleda sta moze na kvarno. Vjerovatno ce mesetariti i dalje.

ODGOVORITE
Name

Kole

01.03.2022 07:05

Daj Boze da zaigra mecka i u tvome dvoristu!

ODGOVORITE
Name

Dc

01.03.2022 07:27

kauboj dzo a japan hirosima...ko to uradi... vratite indijancima oteto...

ODGOVORITE
Name

Ložač na filmove

01.03.2022 09:01

Nema rata dok ne uleti Rambo, za sad je ovo sve tanko?

ODGOVORITE
Name

Smislov

01.03.2022 09:01

Ovaj ne bi prošao psihologa i neurologa na ljekarskom pregledu za vozača B kategorije, a vodi najveću nuklearnu i ekonomsku silu u svijetu.

ODGOVORITE
Name

Svijetski diktator

01.03.2022 10:44

Iz svoga zla nauma upravo takve i bira......