Bitka za Černobilj: Ima li opasnosti za Balkan?

"Podigli smo pripravnost i pomno pratimo šta se dešava sa nukelarnim elektranama u Ukrajini", naglasila je Vedrana Vuletić iz Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije.

Srbija 26.02.2022 | 10:22
Bitka za Černobilj: Ima li opasnosti za Balkan?

Bitke oko nuklearne elektrane u Černobolju otvorilo je pitanje bezbesnosti od radijacije u celom svetu, pa i u Srbiji.

Vedrana Vuletić iz Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije izjavila je danas da trenutno nema opasnosti od povećane radijacije u Srbiji.

Ona je to rekla nakon što je ukrajinski nuklearni inspektorat saopštio da je zabeležen viši nego uobičajen nivo gama radijacije u blizini Černobila, koji je zauzela ruska vojska.

Vuletićeva je za RTS kazala da se ne očekuje da radioaktivnost bude viša u narednim danima, ali da je Direktorat spreman u slučaju da se bilo šta dogodi.

"Podigli smo pripravnost i pomno pratimo šta se dešava sa nukelarnim elektranama u Ukrajini", naglasila je Vuletićeva.

Navela je da, prema zvaničnim podacima koje je Direktorat dobio, ukrajinski inspektorat jeste prijavio da je došlo do izmerenih povećanih nivoa zračenja u odnosu na prosečne vrednosti prošle godine.

"Nije došlo do katastofe, nije došlo ni do kakvih problema sa gorivom koje stoji tamo na lokaciji, nego je došlo do poremećaja površinskog sloja i podizanja kontaminiranih čestica koje postoje tu od 1986. godine u vazduh i tako je detektovano to povećano zračenje", objasnila je Vuletićeva.

Ukazala je da je to područje kontaminirano, da tamo ima cezijuma 137 još od černobiljske katastrofe da i nije došlo do ispuštanja novih materija u životnu sredinu.

"U tom kontekstu možemo da razumemo ruski stav da nije došlo do novih ispuštanja radioaktivnosti u životnu sredinu, već ono što je već tu, to je samo podignuto u vazduh", naglasila je Vuletićeva.

Ona smatra da je to lokalizovano i ne očekuje da stigne do Srbije.

"Ne očekujemo da to stiže zato što je to kao prašina koja se podigne sa tla i nakon nekog vremena ona se opet nataloži", objasnila je Vuletićeva.

Ukrajinski inspektorat je pojačanu radijaciju pripisao, kako je navedeno, "poremećaju gornjeg sloja zemljišta, zbog teške vojne opreme u izolovanoj zoni i oslobađanju u vazduh kontaminirane radioaktivne prašine". Iz Rusije je to demantovano.

(Tanjug)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Maxo

26.02.2022 09:59

Pa ko ovdje laže, bilo je javljeno da de nuklearka Černobil zauzeta od ruske vojske, a sada opet ove nekakve borbe, ko pritiv koga ili su sve ove informamcje propagandna laž.

ODGOVORITE
Name

Re:

26.02.2022 13:02

Истина је да Руси јесу заузели електрану и то одмах након упада, да не би дошло до "неконтролисаног" зрачења. Све пријетње су у року од 3 сата помлаћене у кругу од око 50 километара и све је безбједно. Пресретачи "случајних" навођених пројектила су у ваздуху и нема бриге. Е, сад, ако слушаш проамеричке медије, само окрени контра и то ти је истина.

Name

Re Re:

26.02.2022 14:46

Aha, a ti se javljas s lica mjesta, pa znas?

Name

Milanka ?

26.02.2022 10:37

Eksperti za koronu sad postaju eksperti za Ukrajinu...

ODGOVORITE
Name

Rex

26.02.2022 10:45

Pa jedan od tih rektora treba u Srbiji da zavrsi, Rusi grade nuklearku sa Srbijom na istoku Srbije to je vec dogovoreno.

ODGOVORITE
Name

?

26.02.2022 14:17

Na Balkanu je sve blesavo i ludo pa radijacija nema efekta

ODGOVORITE
Name

Ima Balkan

27.02.2022 03:00

Svoj cernobilj, eno ga u Trgovskoj Gori. Zato Slovenija tolko zvonca. A nece niko dirati Slovence, osim u slucaju potrebe obuzdavanja Njemacke sto bi Slovenija mogla odmah razmotriti, ako navali ice to preko Evropske grbace, koja se nije pobunila protiv Engleza i ludjaka Bajdena, ne volim tu rijec, ali ovdje je na mjestu.

ODGOVORITE