Sprečićemo Moskvu da profitira od Putinove odluke

- Izvršna naredba predsednika SAD Džozefa Bajdena o zabrani ekonomskih aktivnosti između Amerikanaca i dve "pobunjeničke ukrajinske oblasti koje je Rusija priznala" imaće za cilj da spreči Moskvu da profitira od tog poteza, izjavio je danas američki državni sekretar Entoni Blinken.

Svijet 22.02.2022 | 00:03
Sprečićemo Moskvu da profitira od Putinove odluke

"Izvršna naredba je osmišljena da spreči Rusiju da profitira od ovog čina očiglednog kršenja međunarodnog prava", poručio je Blinken u saopštenju koje je objavio Stejt department, prenosi Rojters.

U saopštenju se oštro osuđuje odluka predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina da prizna samoproglašene narodne republike Donjecka i Luganska kao nezavisne.

"Kao što smo rekli kada je Duma prvi put iznela svoj zahtev: ova odluka predstavlja potpuno odbacivanje obaveza Rusije prihvaćenih sporazumima iz Minska, direktno je u suprotnosti sa privrženošću Rusije diplomatiji i predstavlja jasan napad na suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine", navodi se, između ostalog, u saopštenju Stejt departmenta.

Bela kuća saopštila je ranije večeras da je očekivala da će Rusija priznati nezavisnost Donjecka i Luganska (LNR i DNR), kao i da je spremna da odmah odgovori na taj akt Moskve.

U saopštenju se navodi da će odgovor Vašingtona na večerasnji potez predsednika Putina biti poseban, dodatni set mera koje će biti uvedene pored neposrednih i oštrih sankcija koje su pripremljene u koordinaciji sa saveznicima u slučaju ruske invazije na Ukrajinu.

"Predsednik Bajden će uskoro izdati izvršnu naredbu kojom će biti zabranjene nove investicije, trgovina i finansiranje od strane državljana SAD u ukrajinske regione tzv. LNR i DNR", navedeno je u saopštenju Bele kuće koje je preneo Rojters.

(Tanjug) 

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Stereotipi

21.02.2022 23:10

I Amerika. Moskva ce zastiti ove regione, i vjerovatno pripojiti Rusiji. A NATO u Ukrajinu, je Ukrajinski problem koji je dodatna opsnost za zemlju, ali i vise regiona, taj, Balkan, Americke kolonije na dalekom istoku, ali i samu Ameriku, vise za Evropu. NATO Fasizam je zlo.

ODGOVORITE
Name

Cccc

22.02.2022 02:11

Au što će da pogode Putina I Rusiju te sankcije. Pa covek je 8 godina pod sankcijama i funkcionišu besprekorno.

ODGOVORITE
Name

?????

22.02.2022 03:34

Nemojte tako oštro????????

ODGOVORITE
Name

Balkane moj

22.02.2022 04:59

Citao sam do recenice,..."krsenja medjunarodnog prava". Meni dosta.

ODGOVORITE
Name

Prolaznik

22.02.2022 06:22

Sjebali ste vi svjet jos davno, kad ce svanuti obicnom narodu.Samo vi imate koristi od rata a mi zebnju i strah za najmilije.

ODGOVORITE
Name

VI!!!

22.02.2022 09:28

Koji ste svojom prljavom igrom falsifikovali izborne rezultate u SAD-u,jer vam nije odgovarao TRAMP koji nije poveo ni jedan rat!!!!Postavili ste Dementnog Bajdena,koji nije svjestan ni da li je pošao,ili došao. E,pa,ovog puta ste se GRDNO prevarili.S baćiškom će ići daleko teže.Osjetit ćete na vlastitoj koži rusku snagu i moć???????

ODGOVORITE
Name

Neko iz mase

22.02.2022 20:52

Ma ne mozete vi vise nista, to je gotova stvar jer oni to vise ne ispustise iz ruku. Ja se samo nadam da ne bude zrtava ni na jednoj strani, ili da ih bude sto manje moguce, jer na zalost uvijek jadan narod naje*e...

ODGOVORITE