U Evropi nema mjesta za one koji žele podjelu BiH

Borelj je posle rasprave u Savjetu EU o očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta u BiH i funkcionalnosti državnih institucija, poručio da u ”Evropi nema mesta za one koji žele podijeljenu BiH”.

Bosna i Hercegovina 21.02.2022 | 20:01
U Evropi nema mjesta za one koji žele podjelu BiH

- Šef diplomatije EU Žozep Borelj izjavio je večeras da je EU spremna da iskoristi sve raspoložive instrumente kako bi BiH izašla iz političke krize, ali nagalšva da će sankcije biti upotrebeljene samo kao ”poslednja moguća mera”.

"Spremni smo da iskoristimo sve moguće instrumente ako to situacija bude zahtijevala. To ukljucuje i finansijksu pomoć i restriktivne mjere, ali to će biti iskorišćeno samo kao poslednja mjera. Mi svakako biramo dijalog i sporazum unutar zemlje kako bi se obezbijedile reforme neophodne za sledeće izbore”, poručio je Borelj.

Borelj je posle rasprave u Savjetu EU o očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta u BiH i funkcionalnosti državnih institucija, poručio da u ”Evropi nema mjesta za one koji žele podijeljenu BiH”.

”Oni koji rade u tom pravcu čine grešku. Oni sopstevni narod uskraćuju za naprednu, evropsku perspektivu i život”, kaže Borelj.

On dodaje da su ministri spoljnih poslova EU podržali rad specijalnog predstavnika EU u BIH, uz ocenu da i Brisel i Vašington rade na omogućavanju političkog dijaloga oko izbornih i ustavnih refromi koji bi trebalo da popravi funkcionalnost BiH.

(Tanjug) 

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Dakle, o gavranovima.

21.02.2022 19:03

Gavranovi su neke ptice koje kruze, gacu, zvacu, bolesnog coveka mogu i napasti, narocito u sezoni parenja. A njihova uloga je valjda ona ptica sa panorame zalaska sunca. Ipak zalazak nije trajna kategorija. A milenijski talas dobija polako u XXI svoj prag.

ODGOVORITE
Name

RE

21.02.2022 19:47

Nema mjesta za one koji Namecu svoje zakone, Hrvati su u pravi kao i Srbi.pa nisu oni Sami Ratovali svismo kosu Pobjednici Recite dase znA i kojisu stari Narodi u toj Bosni.

Name

Slobodna Europa

21.02.2022 21:28

Borelji,dr zi vodu dok majstori ne odu. Sta ste radili sve ove gpdine?

Name

O Bosni

21.02.2022 19:08

Moze biti da je Federacija BH Hrvaka, u tom slucaju bi Srpska bila Srbija. Po trenutnom stanju. Ipak, sada je prilika pojednostavljenja Bosne i ocuvanja vitalnih nacionalnih interesa, sto je radio i Dejton. Nazalost, Dejton ima skupe koruptivne kantone i Hrvati u Bosni su zadnja rupa na sviralu u politici jedne Bosne, koja da je mogla bila bi samostalna. Zadnji put kada je bila svoja, je bila pre Turaka i tada nije bilo problema u Bosni. Turci su zauvijek od Bosne napravili Pandoru, mada vrijeme poluraspada i te strukture od Turaka, do danas je tu. S medijima nestaje i Bosna. Ipak, nije lose to unaprediti i ziveti normalno tu sa 3 entiteta, pa posle cemo videti kako, ni Bosna nije tada veliki problem i moze se pruziti ustupak da postoji i bude funkcionalna. Naravno sve ostale politike su vjerovatno kriminalne, jer da ne bi bile bile bi dobro objasnjene i logicno sto do sad nisu. Prema tome cetitamo nezavisnost Dombasa, i entitet Herceg Bosne, te protjerivanje Americkih fasista i kolonijalista sa Tajvana.

ODGOVORITE
Name

Durmitor

21.02.2022 20:37

O tvojoj mami. Nije jadna znala šta nosi.

Name

re O Bosni

21.02.2022 21:31

Bolje da ti se tata ispraznio uz bukvu nego sto je tebe napravio

Name

Ukrajina i Zelenski

21.02.2022 19:13

Ukrajina je nas Slavenski narod, ali Zelenski je ponovio gresku Milosevica, Gorbacova. Ne prati sta je bitno, a sta nebitno i lose. MT2 model, zadovoljava, opis raznih stvari i tudjih mrzovolja promasaja, napada, od kojih se moze brantiti i treba, ali neutarlizacijom talasa, ne refleksijom, jos na malim manervatskim prostorima ili nekim idealima koji su povrsni.

ODGOVORITE
Name

Aj ne rise

21.02.2022 19:46

Narod kojeg ima 13% i ima Postu, Elektroprivredu, Sume, Kazalista, klubove sve moguce institucije pod nazivom Herceg-Bosne, vise od 50% ministarskih pozicija u Vladi Federacije i 33 % na Nivou drzave se osjeca ugrozenim?!!! Od koga i gdje to tacno da navedu??? Dabogda mi bosnjaci imali ovo sto oni imaju u RS i bili ugrozeni!!!

Name

Jel.

21.02.2022 19:15

Onda u toku od par dana mozete primiti BH u evropsku uniju, bezrezervno. Sve ostalo je dio profasistickih manervara, pa je bolje da se EU sada u ovoj situaciji BTU posveti Hrvatima u Bosni i Hercegovini. FBiH moze biti spojena sa Hrvatskom ili samo Herceg Bosna. Za opstanak BH je sada ne samo uslov treci entitet nego i momentalno ukljucenje Bosne i Hercegovine u EU.

ODGOVORITE
Name

re

22.02.2022 06:32

Ti mi se baš pitaš za opstanak Bosne :)))

Name

NajvecaPrijetnjaMiruUEvropi

21.02.2022 19:39

Je NATO i Amerika. Ukrajina je Ruska zemlja, kao i Bjelorusija. Rusija da je htjela praviti probleme Bjelorusiji, pravila bi, ne nije htjela ni u Ukrajini, ali Ukrajina se pretvorila u neman, taloznik za NATO, dobrovoljno i zato postaje poligon. Sto se tice Bjelorusje, ne smetaju toliko Ruski vojnici, naprotiv dijeli sudbinu sa Rusijom i prednost je da u granicnim zonama razlicitih stvari s jedne strane normalnog i civilizovanog zivota, s druge fasizma i kolonijalizma i prebacivanja krivnji na tudje terene bude vojska i odbrana u vremenu kada je jedan dio fronta popustio i podlegao, u ovom slucaju Zelenski i Ukrajina. Ukrajina nije naucila nista iz raspada SSSRa, Jugoslavije, i promjena u SAD i na zapadu u smislu stacionarizacije revolucionih perioda, koje sada ne moze podnijeti i po lukavom i gresnom, najvise po njih obicaju, prebacuje na tudje terene, jos se uzda u neku dobit od toga, zabludno. Dakle, kao i u WW2 ovde je fasizam, zabludnost lukavstva i pokusaj kolonijalizma i napadanja prijetnja miru. Mediaaktivitet je vjetar u ledja koji obara Evropu,

ODGOVORITE
Name

Autoput

21.02.2022 19:52

Opozicija odma digne ruke od stvari koje treba raditi, a samo kad mora ih postavi. Pa gdje vam je sad upornost Petrovica, koji je od SNSDCa bio pohvaljen, jer je na ovoj televiziji pomenut Autoput. Sta poremetila opoziciju vijest o Herceg Bosni na potegu s Dombasom i Tajvanom.

ODGOVORITE
Name

Boki

21.02.2022 20:29

Znaci ako Srbi kazu evo vam sve sto je nase. I onda smo mi veliki evropljani. Nemogu povjerovati da takozvanoj evropi smeta milion Srba samo zato sto traze svoja prava. Sto dalje od nas

ODGOVORITE
Name

Republika Srpska

21.02.2022 20:41

Ni vi nama ne trebate..

ODGOVORITE
Name

Saša

21.02.2022 20:57

Imaju sve instrumente da nas riješe muka, ali ne poduzimaju ništa, to valjda dovoljno o zabrinutosti EU za BiH.

ODGOVORITE
Name

Нико

21.02.2022 21:31

Није против подјеле БиХ. Чекај ово у Дејтону што је подјељена на 51:49 то се пика је л тако!? Не контам о каквој он подјели прича. Можда о Федерацији што хоће Хрвати трећи ентитет, ал и то се зна. Није само на папиру

ODGOVORITE
Name

RE

22.02.2022 01:10

Mladic je imao 74% teritorije i daje znao nije TREBO popustati.

Name

zora123

23.02.2022 17:30

A ko je tebe sta pitao? Ko si ti, je li tvoja BiH da odlucujes za koga ima mjesta u njoj? Uvuci rogove i zacepi!

ODGOVORITE