Nakon 24 dana protesta, policija preuzela kontrolu

Nakon uklanjanja kamiona i hapšenja demonstranata, policija je gotovo u potpunosti preuzela kontrolu nad centrom Otave.

Svijet 21.02.2022 | 07:05
Nakon 24 dana protesta, policija preuzela kontrolu

Glavni grad Kanade bio je paralizovan 24 dana zbog protesta kamiondžija nezadovoljnih zdravstvenom politikom kanadske vlade.

Vlasti su navodno uhapsile 190 demonstranata i odvukle skoro 80 ​​vozila koja su nedeljama svirala sirene. Od kraja januara stotine vozača kamiona kampuju ispred zgrade parlamenta protestujući zbog odluke da se vakcinišu protiv kovida 19 ako žele da pređu kanadsko-američku granicu.

Prskajući demonstrante biber sprejom i rušeći njihova improvizovana skloništa, policija je podigla glas ranije tokom vikenda, rekavši da je vreme da demonstranti odu. Nakon što su većinu rasterali, postavili su ogradu oko zgrade parlamenta.

Vlasti su, međutim, upozorile u nedelju da se policijska akcija "nastavlja".

"Ove nedelje smo obećali da ćemo očistiti naše ulice i vratiti ih stanovnicima", rekao je Stiv Bel, šef policije Otave na konferenciji za novinare.

"Svakim satom smo sve bliže tom cilju."

U nedelju je na ulicama centra grada i dalje bilo samo nekoliko demonstranata.

Odbijajući da priznaju poraz, mnogi među njima su rekli da će nastaviti da se bore za potpuno ukidanje ograničenja u zemlji, koja su među najstrožima na svetu. Neki su ovih dana već ublaženi.

(B92  Foto:Tanjug)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Nole

21.02.2022 07:16

Zbog manjine zrtvujete vecinu.Vecina stanovnika Kanade je za to da se ukinu sva ogranicenja,ali vi zbog malog broja onih sto se boje,zrtvujete volju vecine gradjana.A iza toga se krije vas ostanak u foteljama,jer ste ucenjeni ne od te manjine,vec od onih koji vas udaraju po glavi odozgo.I onda se pitate zasto ljudi protestuju...

ODGOVORITE
Name

Mile

21.02.2022 12:03

To je zapadna demokratija sila,samo sila i opet sila a sve u svrhu demokratije.Zato su oni demokratski svijet imaju pare i silu pa da vidimo ko ce protiv demokratije

ODGOVORITE
Name

snesko belic

22.02.2022 09:43

"Ove nedelje smo obećali da ćemo očistiti naše ulice i vratiti ih stanovnicima" padace sneg ponovo par meseci barem.

ODGOVORITE