Banka Kredi Svis odbacuje optužbe o nepravilnostima

 - Jedna od najvećih svetskih privatnih banaka Kredi Svis saopštila je danas da "snažno odbacuje" optužbe o učinjenim nepravilnostima nakon što su desetine medija objavile rezultate koordinisanih istraga u stilu "Panamskih papira" o curenju podataka o hiljadama računa koji su navodno držani u toj banci prethodnih decenija.

Svijet 20.02.2022 | 23:19
Banka Kredi Svis odbacuje optužbe o nepravilnostima

Jedna osoba je odala informacije o računima od 1940-ih do 2010-ih godina nemačkom "Zidojče cajtungu", koji ih je podelio sa Projektom za izveštavanje o organizovanom kriminalu i korupciji i 46 drugih novinskih organizacija, uključujući "Njujork tajms", "Gardijan" i "Mond", preneo je Rojters.

U medijskim člancima se navodi da je banka među klijentima imala ljude koji su kršili ljudska prava i biznismene pod sankcijama.

Kredi Svis snažno odbacuje navode i insinuacije o navodnoj poslovnoj praksi banke, navodi se u saopštenju Kredi Svisa, izdatom kao odgovor na izveštaje.

"Pitanja koja su predstavljena su pretežno istorijska...i izveštaji o ovim pitanjima su zasnovani na delimičnim, netačnim ili selektivnim informacijama izvučenim iz konteksta, što rezultira tendencioznim tumačenjima poslovnog ponašanja banke", navedeno je u saopštenju Kredi Svisa.

Banka je saopštila da je primila brojne upite od konzorcijuma u protekle tri nedelje i da je pregledala mnoge navedene račune.

"Približno 90 odsto pregledanih računa je danas zatvoreno ili su u procesu zatvaranja pre prijema upita štampe, od kojih je preko 60 odsto zatvoreno pre 2015. godine", navodi se u saopštenju.

''''Što se tiše preostalih aktivnih naloga, zadovoljni smo što su preduzete odgovarajuće provere, pregledi i drugi koraci u vezi sa kontrolom u skladu sa našim trenutnim okvirom'''', naveo je Kredi Svis i dodao da će nastaviti da analizira stvari i preduzima dodatne korake ako bude potrebno.

(Tanjug Foto: Agencije) 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Valjuga

21.02.2022 05:55

SVI KOJI SU POD SANKCIJAMA ILI SU UPLETENI U BILO KAKVU PRONEVJERU KAO NAS DODIK I MNOGI DRUGI TREBA DA SE BLOKIRAJU RACUNI A NEPRAVILNOSTI RADA BANKE PO SVJETSKIM KRITERIJUMIMA OBUSTAVI .SVJETSKE ORGANIZACIJE ZA PRAVILNOST RADA TREBA DA KAZNE I ZATVORE TAKVE BANKE..

ODGOVORITE
Name

Esso

21.02.2022 06:44

Pa ljudi mi bi živjeli ko lordovi samo da ovi sa vlasti ne kradu. Treba ma praviti proteste ispred suda i tužilaštva i skinut bagru s pozicija.

ODGOVORITE
Name

Febo

21.02.2022 07:32

Postenjacine njima nije sumnjivo kad neko donosi milione i milione para sto bi provjeravali porijeklo kad znaju da to nije legalno steceno i sad se prave fini.

ODGOVORITE
Name

Србо

21.02.2022 08:00

Баш смо се надали да ће рећи да је то истина, нормално да радите по правилу а све кријете.

ODGOVORITE