Nešić: I zgradu Vlade Srpske bi da prenesu na BiH

''Da imovinom BiH možda ne smatraju i zgradu Vlade Republike Srpske i Administrativni centar Vlade u Istočnom Sarajevu? Da nisu možda oni napravili Administrativni centar grada Istočno Sarajevo i javna preduzeća širom Republiek Srpske?''

Republika Srpska 17.02.2022 | 09:54
Nešić: I zgradu Vlade Srpske bi da prenesu na BiH

Ovako je predsjednik DNS-a Nenad Nešić prokomentarisao najavu Alije Tabakovića, delegata SDA u Vijeću naroda Republike Srpske, da će pred Ustavnim sudom BiH pokrenuti apelaciju za ocjenu ustavnosti Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti. Iz SDAA tvrde da će se šuem i poljoprivredno zemljište morati knjižiti na BiH, a da je ''Narodna skupština uzurpirala nadležnosti PS BiH kada je donijela Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti''.

''Jasno je šta je njihova intencija – to je da Republiku Srpsku ostave bez prava na bilo kakvu imovinu. Кako su krenuli, krašće nam i veš sa štrikova i proglašavati ga tzv. 'državnom imovinom BiH', koristeći poluge političke moći koje imaju preko Ustavnog suda BiH. Republika Srpska zato ne smije popuštati, moramo se držati zaključaka Narodne skupštine i ne smije biti donošenja bilo kakvih odluka u institucijama BiH sve dok se ne riješi pitanje odlaska stranih sudija i pokušaja otimačine imovine Republike Srpske.

Valjda je jasno, čim osjete da popuštamo, oni bezobrazno oru i pokušavaju otimati dalje. Cilj im je da u potpunosti Republiku Srpsku ostave bez bilo kakve imovine – od šuma, poljoprivrednog zemljišta, riječnih dobara do izgrađenih objekata'', kategoričan je Nešić.

Prvi čovjek DNS-a ističe da je ''svima jasno, pa i strancima, da Ustavni sud BiH ne odlučuje u skladu sa Ustavom BiH, nego da donosi političke i često neustavne odluke, što je nedopustivo u pravno uređenoj državi''.

''Pravo je na strani Republike Srpske, kao i mišljenje Evropske komisije koja je jasno navela da je jedan od 14 prioriteta za kandidatski status da ispratimo strance iz Ustavnog suda. Političke odluke kvazi Ustavnog suda mogu okačiti mačku o rep'', poručio je Nešić.

BN)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

???

17.02.2022 09:25

E kako ovaj Nešić pametuje, daj bolan uberi koji politički poen na nečemu drugom, vidi kakvo ti je stanje u Prijedoru gdje si katastrofalno izgubio izbore, pa sada na bilo koji način pokušavaš povrati pažnju na svooj politički rejting.

ODGOVORITE
Name

Vuk

17.02.2022 09:38

Stvarno si dosadan mafijašu, kakve poene ovaj da ubere , prvi zamjenik u kartelu.Onda ni pare ne voli šutira ih nogama

Name

100%

17.02.2022 09:27

Нешић говори истину и само истину10

ODGOVORITE
Name

Mostarac

17.02.2022 09:42

nema tu nikakve ni nekakve neistine, problem je što se preko ovako važnog pitanja vodi državna politika, bivša jugoslavija se raspala i sukcesom je BiH vrlo jednostavno, Sad u parlamentu treba donjeti zakon koji definiše pitanje državne imovine pod čim se misli šta je državno, šta entitetsko šta kantonalno šta opštinsko šta pripada OS i drugim institucijama i kako se sa time upravlja i sl. Dokse to ne riješi sve je na BiH bilo kome pravo ili ne. Svrha ovoga je upravo to da se ne mogu dizati krediti i zalagati državna imovina.

Name

Nole

17.02.2022 10:59

Re mostarac:tako je,sve si u pravu.Sve se to moze i treba dogovoriti na civilizovan i normalan nacin.Kao sto kaze,cijepanjem SFRJ imovina na teritoriji BiH je pripala BiH,tako isto i ovde.Kad se RS odvoji,imovina ce pripasti istoj toj RS,samo dok se to ne desi,treba fino sjesti za sto i dogovoriti se...

Name

re

17.02.2022 12:59

Koju istinu, da Ustavni sud Bosne i Hercegovine donosi neustavne odluke? :))) Jest, kad mu se ne sviđaju. A to što poručuje u jednoj rečenici da je ovo "pravno uređena država", a u drugoj da "Ustavni sud BiH može svoje odluku mačku o rep okačiti" sve govori. Pride je Ustavni sud BiH, što vole mnogi reći, izvorni Dejton.

Name

Svasta

17.02.2022 10:07

Eeee Nesicu. Izigravas velikog Srbina. Bavis se politikom a kupis poene na antidrzavnoj propagandi. Nije narod vise blesav.

ODGOVORITE
Name

Radoje

17.02.2022 11:37

Zgradu treba prodati Novaliću i uzeti pedesetak miliona ,pa podijeliti javnim kuhinjma.

Name

Re Svasta

17.02.2022 11:56

Pa Republika Srpska i Federacija BiH su dve de facto (u praksi) države. Možete vi iz Sarajeva pričati šta hoćete, ali je to tako. Ostalo sve okačite mačku o rep.

Name

Krkani

17.02.2022 10:39

Napravili krediti, koje poreski obveznici vraćaju! Eh, sad ova inflacija dobro dodje da se rate vracaju, al’ do kada, veliko je pitanje sljedećih kredita!

ODGOVORITE
Name

Banjaluka

17.02.2022 10:47

Ti si ološ.

ODGOVORITE
Name

Tja

17.02.2022 12:55

Jedino ako se zgrada gradila za vrijeme Tita.

ODGOVORITE
Name

Eh

17.02.2022 13:01

Pa za to nisu krivi oni nego nasi politicari koji su SVOJE interese stavili iznad interesa RS.

ODGOVORITE
Name

Istina

17.02.2022 13:12

Ko je imo koristi od imovine SFRJ,lopovi . A ko bi sad imo koristi od cjepanja pogodite? Narode dozovi se pameti,cuvaj djevu i ono sto si tesko steko!

ODGOVORITE