Ugovori posvađali Milovića i Petrovića: Struja iz Ugljevika vrednija od one u Gacku?! 

Dugogodišnje gomilanje problema u Elektroprivredi Republike Srpske, koji su potiskivani, eskalirali su u otvorenom sukobu na relaciji pomoćnika direktora RiTE Gacko Srđana Milovića i generalnog direktora ERS Luke Petrovića i to nakon potpisivanja ugovora sa zavisnim preduzećima o prodaji električne energije.

Republika Srpska 15.02.2022 | 10:20
Ugovori posvađali Milovića i Petrovića: Struja iz Ugljevika vrednija od one u Gacku?! 

Sporan je odnos matičnog preduzeća prema RiTE Gacko u odnosu na RiTe Ugljevik i ne samo to.

To je juče ugledalo svjetlost dana kada je pomoćnik direktora RiTE Gacko Srđan Milović uputio otvoreno pismo u kome je iznio teške optužbe na račun direktora Elektroprivrede Republike Srpske, nadležnog ministra Petra Đokića i premijera Republike Srpske Radovana Viškovića za koje je rekao da su "vlasnici sudbina, strategija, cijena, ugovora..." i da svojim radnjama "gase" RiTE Gacko. 

Kako BN saznaje sve je kulminiralo nakon što je uprava RiTE Gacko odbila da potpiše sporni ugovor u kome, između ostalog, nije navedeno koliko košta jedan kilovat električne energije.

Kako saznajemo, ostala zavisna preduzeća su te ugovore, ponaosob, potpisali, a prema tvrdnjama našeg izvora, radi se o nezakonitim radnjama koje je preduzela Uprava Elektroprivrede Republike Srpske.

Prema našem saznanju, ugovori su puni manjkavosti i nisu usklađeni s zakonskim propisima.

Takođe, saznajemo da ugovori za dvije termoelektrane Gacko i Ugljevik se razlikuju, jer je ugovor sa RiTE Ugljevik potpisan na godinu dana, dok je RiTE Gacku ponuđen na pet godina.

Prema našem izvoru, ni cijena električne energije po kilovatu nije ista i ona proizvedena u Ugljeviku je veća od Gacka, što je dodatno izazvalo nezadovoljstvo prema matičnom preduzeću i pojačalo sumnje u regularnost datih ugovora.

Kako će Vlada da reaguje ostaje da se vidi, a ovo nije jedina sporna radnja koja se stavlja na teret upravi Elektroprivrede Republike Srpske, koja, kako tvrde naši izvori, ima maćehinski odnos prema dvije termoelektrane, posebno prema RiTE Gacku.

Podsjetimo da se odavno u javnosti provlače brojne nezakonite radnje u Elektroprivredi Republike Srpske kada su u pitanju ugovori i javne nabavke..., a za koje do sada niko nije odgovarao.

Takođe, sindikalne organizacije ukazuju da u Eketroprovredi, i oko nje, postoji jak "strujni lobi" koji svjesno radi na uništavanju i gašenju dvije termoelektrane u Ugljeviku i Gacku.

Kako će na najnovija dešavanja u Elektroprivredi reagovati Vlada ostaje da se vidi. Ono što je vidno jeste da mnogi i u Vladi uviđaju da Uprava Elektroprivrede samovoljno donose odluke po svom nahođenju i da se ponašaju kao "država u državi", a neki su skloni da tvrde da se sve to radi kako bi se izvršila privatizacija elektroenergetskog sektora u Republici Srpskoj po nečijim željama.

(BN)  

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

Dribler

15.02.2022 09:33

Sve njih treba spaliti kao i svako smeće umjesto uglja i eto besplatne energije…Smrad će biti kolateral ali smrde i ovako pa trpimo…

ODGOVORITE
Name

Soko

15.02.2022 09:40

Zato je finansijski direktor EPRS u nedelju vijao po upravi RiTE Ugljevik pa na rucak sa sefovima i direktorima iz Ugljevika u etno Stanisic na rucak, frka prava

ODGOVORITE
Name

Simo

15.02.2022 11:42

EPRS nema finansijskog direktora vec skoro pola godine. Imao si vijest da je Milunovic podnio ostavku. Aj se malo popravi, vidi ko je stvarno bio po ruckovima.

Name

Zaboga

15.02.2022 09:55

Mile da vam i zaov a desavanja nije kriva opozicija lijepo bi billo da bar sada vidite koliko ste iznutra truli

ODGOVORITE
Name

Zar vam nije jasno

15.02.2022 09:55

Pare i samo pare trebaju Miloradu. Da se kupe Izbori, da se podmire gladni Tajkuni, da se podmiri sira familija lopova i izjelica. Za ulaganje u ove dvije TE nema ni marke, samo raubovanje dok ide ide. Tugo moja koje bjesnilo nas je zahvatilo nikakva vakcina ne pomaže.

ODGOVORITE
Name

Mokro-Pale-EDB

15.02.2022 10:14

Bosko Jugovic je grobar SNSD-a u Palama. Slagao je svakoga i nikome nije pomogao. Instalirao je rodjenog brata Milivoja na mjesto tehnickog direktora, a priku Acu Stanisica na mjesto direktora EDB, a svoju cerku na mjesto glavnog farmaceutskog inspektora iako nema nikakvo radno iskustvo.

ODGOVORITE
Name

ZNANJE

15.02.2022 10:15

Luka Petrović je instaliran na poziciju generalnog direktora da bi slijepo provodio prohtjeve partijskog šefa Milorada Dodika. Njegovo znanje vezano za upravljanje elektroprivredom je ispod svakog nivoa znanja potrebnog za upravljanje složenim energetskim poslovnim sistemima. Po prirodi stvari ljudi koji nemaju znanje, skloni su nezakonitim radnjama, a što je slučaj i sa Lukom Petrovićem. Elektropprivrada je preduzeće u nestajanju. Sa Milo Dodikom je počela privatizacija koja je uništila svu industriju, a zavržiće se sa privatizacijom elektroprivrede i šuma Republike Srpske.

ODGOVORITE
Name

Boro

15.02.2022 11:38

Njegovo znanje i nije ispod svakog nivoa. Njegovi ljudski kvaliteti jesu.

Name

DOKICA U ZATVOR

15.02.2022 10:20

DOKICA LONDONSKOG UCENIKA U ZATVOR I CUPATI NOKTE.. PROPJEVACE.. MALI DOKO... NAJ ODBOJNIJA FUKARA U VLASTI.. VIDI STUDENTA.. A I OTKRIVA ZENE KOJE SU JAKO SKOLOVANE I I POSTENE??.. On je lovac na takve zene.. A narodnim. Parama placa.. Jel kobi njega bez para.. NIKO.. NI VLASTITA ZENA.. ON MORA KRASTI NARODNE PARE JEL SKUPA JE VIJAGRAAAAA

ODGOVORITE
Name

Jaffa

15.02.2022 10:20

Gdje je i čime se bavi Lukin brat?

ODGOVORITE
Name

LUKA

15.02.2022 10:38

Petrović je lopina prvi poslije Burleta milokrada.

ODGOVORITE
Name

Dejo

15.02.2022 11:40

Veća je to lopina od Mile. Pustite ga još malo, sledeći za odstrel mu je Dodik. Živi bili pa vidjeli. Bolesno ambiciozan čovjek.

Name

bubuleja

15.02.2022 13:35

ZNA LI IZVRSNI DIREKTOR ZA INVESTICIJE I RAZVOJ ERS GOSPODIN VLATKOVIC, KAKO OVO SVE UTICE NA TICE I SISMISE DA LI JE POGUBNO................... POSTO JE TO OBJASNJAVAO NA HERCEG TELEVIZIJI....

Name

Tja

15.02.2022 14:26

Manite se vi Ugljevika.

ODGOVORITE
Name

dare

15.02.2022 22:33

što da se manu, da možete da kradete.

Name

A Stanari

15.02.2022 16:29

STANARE NIKO NE POMINJE. ONAJ UDBAŠKI SIN SE DAVNO DOGOVORIO, da kompletna struja ide njemu. Zna li neko kakvu i koliku korist ima RS od TE Stanari?

ODGOVORITE
Name

mila

15.02.2022 22:33

TE Stanari su privatna investicija prijatelju.