Uhapšeni Nikolić dovodi se u vezu ubistva policajaca?

Ugostitelj i vlasnik rent-a-car firme Aleksandar Nikolić iz Istočnog Sarajeva, koji je uhapšen u akciji kodnog imena Transporter u novembru 2021, dovodi se u vezu sa ubistvom sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, saznajemo iz izvora bliskog istrazi. Osim Nikolića, za umiješanost u ubistvo sarajevskih policajaca terete se Aleksandar Macan, Marko Trifković Žižan (obojica u pritvoru, op. a), te Sava Marinković, koji se nalazi u Njemačkoj i čije se izručenje uskoro očekuje.

Bosna i Hercegovina 14.02.2022 | 18:14
Uhapšeni Nikolić dovodi se u vezu ubistva policajaca?

KLJUČNI ISKAZ

Nikolić je prema mišljenju Tužilaštva BiH opasna osoba i trenutno se nalazi u pritvoru. Tužilaštvo BiH je od Suda BiH tražilo produženje ove mjere za još tri mjeseca, ali odluka još nije donesena. On se tereti da je skupa sa Bojanom Cvijetićem, zvanim Crveni, nekadašnjim savjetnikom Dragana Mektića u Ministarstvu bezbjednosti BiH, Banjalučaninom Petrom Dukićem i suspendovanim inspektorom MUP-a RS Sašom Rađevićem iz Gradiške švercovao veće količine skanka i kokaina.

Ova narkogrupa komunicirala je putem aplikacija Sky i Anom. Dekripcijom tih aplikacija policija je prikupila dovoljno dokaza o načinu rada dilera, ali i osoba iz bezbjednosnih agencija. Početkom februara Nikoliću su bačene dvije bombe na kuću, kao i na plac gdje drži svoja vozila koja koristi za rent-a-car firmu Star.

Svega dva dana prije toga Nikolić je bio na saslušanju, gdje se branio šutnjom. Osim Nikolića, za umiješanost u ubistvo sarajevskih policajaca terete se Aleksandar Macan, Marko Trifković Žižan (obojica u pritvoru, op. a), te Sava Marinković, koji se nalazi u Njemačkoj i čije se izručenje uskoro očekuje.

Istraga se u ovom slučaju godinama nije micala sa početne tačke. Detalje o tome šta se dešavalo, ko je pucao, ko se na kojem mjestu nalazio kritičnog jutra tužiocima Tužilaštva KS-a otkrio je Aleksandar Macan za kojim je bila raspisana crvena potjernica, a koji se krajem prošle godine u pratnji advokata Duška Tomića predao sarajevskim istražiteljima.

Nezvanično, on bi se mogao nagoditi sa Tužilaštvom i u zamjenu za blažu kaznu ili eventualno status zaštićenog svjedoka otkriti imena ubica i opisati način izvršenja zločina. Macan je ispitivan nekoliko dana, a ispričao je da je na policajce pucao Marinković. Sve što je iznio tokom saslušanja u zgradi Tužilaštva KS-a, još provjeravaju istražitelji SIPA.

POLIGRAFSKO TESTIRANJE

Tokom dosadašnje istrage saslušano je 300 svjedoka, a zbog direktne umiješanosti u likvidaciju su privođeni Miloš Obradov i Srećko Trifković, koji su nakon devet mjeseci provedenih iza rešetaka pušteni na slobodu. U vezu sa ubistvom su se, nezvanično, dovodila i imena Nedeljka Lizdeka i Stefana Samardžije, a poligrafski je testirano 39 osoba i izuzeto oko 100 videonadzora koji su vještačeni.

(Oslobođenje)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Boro

14.02.2022 17:22

Možes kako hoćeš al ne može dokle hoćeš.

ODGOVORITE
Name

JASMIN

14.02.2022 17:41

Sve fol opasni mafijaši,na kraju se ispostavi da su drukare i tasteri,neće više niko da robija za zlodjela kad postoji status pokajnika,odrukaš i idi kući sa nanogicom.

ODGOVORITE
Name

Edo

14.02.2022 23:10

Cvikanje zna biti pogubno i za uze clanove obitelji a ne samo za onoga ko je ocviko i ko ce kad tad doci na ispitivanje. Objektivno, bez emocija i empatije, mnogo glup potez Macana. Pokopo dojucerasnje kolege mafijase, ugrozio vlasiti zivot i zivot svojih blizih. Da se razumijemo, nije mi ga zao ni sekunde. Cak mi je drago jer ce zasluzeno nastradati u zivotu. Samo nako kazem, mnogo glup potez i pokusaj.

Name

Nibiiii

14.02.2022 22:07

Svemu dođe kraj ,sve što je slatko traje kratko...

ODGOVORITE
Name

Nikakav zakon

15.02.2022 09:40

6 i 8 = 14 , Prvo u zatvor sudije i tužioce a onda ministri i foline ...

ODGOVORITE