Priznajte, kriminal je rak-rana Republike Srpske

- Bar sada, kad je vlast SNSD-a stigla do svog kraja i kada predstoji utvrđivanje odgovornosti za sav kriminal iz prethodnog perioda, pokažite hrabrost i saopšte da je korupcija najveći problem Republike Srpske, objavite spisak svih javnih nabavki tokom korone i pozovite ministra Lukača da se istraže svi krediti IRB-a koji se ne mogu naplatiti - pozvao je poslanik PDP-a Igor Crnadak predsjednika Vlade Republike Srpske tokom današnje sjednice Narodne skupštine Republike Srpske. 

Republika Srpska 08.02.2022 | 18:11
Priznajte, kriminal je rak-rana Republike Srpske

Crnadak je rekao da je Vlada podigla dramu, istakla je neviđenu hitnost usvajanja Prijedloga zakona o dopuni Zakona o tržištu hartija od vrijednosti po hitnom postupku, a pred poslanicima nema ni ministarke finansija da bar odgovori na politička pitanja poslanika. 

- Ne može to umjesto nje raditi državni službenik. Odnos Vlade prema poslanicima, prema narodu, prema javnosti Republike Srpske je toliko katastrofalan da prevazilazi pitanje ovog zakona, odnosno nekoliko napisanih redova – rekao je Crnadak. 

On kaže da je isticanje brige o interesu Republike Srpske, kao razlog za donošenje zakona po hitnom postupku, od strane Vlade nevjerovatno licemjerno: 

- Evo jedan primjer: prije nekoliko dana je potvrđena optužnica protiv bivšeg premijera Aleksandra Džombića, jer je IRB dao jednoj privatnoj firmi iz Zvornika kredit od 20 miliona КM, a za deset godina nije vraćena ni marka. Niko iz Vlade, ni premijer Višković, ni ministarka finansija, pa ni predsjednik skupštine Čubrilović, nije to pitanje problematizovao u posljednjih deset godina. Кako za deset godina da niko nije upozorio: „Neko nas je opljačkao, uzeo nam 20 miniona КM i ne vraća, hajde da MUP i pravosuđe reaguju, u pitanju je interes Republike Srpske“, rekao je Crnadak. 

Istakao je da je insistiranje na usvajanju zakona po hitnom postupku, uz izgovor da je to u intersu Republike Srpske, nakon takvih postupaka, blago rečeno smiješno: 

- I nakon svega toga, nama poslanicima žele da kažu da se brinu o Republici Srpskoj, pa se želi neki zakon izmijeniti preko noći u stilu „Juriš, glasajte“, a još u obrazloženju kažu da je razlog Кovid-19, koji sa hartijama od vrijednosti nema baš nikakve veze, kao i navodna opšta briga o privrednim subjektima. Ima li ovo neke veze sa nekim privrednim subjektom konkretno, sa npr. „Hidroelektranama na Trebišnjici“, nekim aranžmanom sa Кinezima? Ako ima, recite. Vlada ima pravo da kaže da traži od poslanika podršku. Ali nema pravo da napravi dramu, a objašnjenje svede na neke paušalne stvari – rekao je Crnadak, istakavši da očekuje odgovor na postavljeno pitanje. 

Crnadak je pitao zašto se dopuna zakona radi baš sada i baš tako hitno. 

- Vlada ne mora odgovoriti, može samo sačekati da se ovo izglasa, ali moja je dužnost da tražim odgovore. Mi ne možemo prihvatiti argument da Vlada brine o opštem interesu, zato što to nikada do sada nije pokazala. Zato što su premijer Višković i predsjednica Cvijanović u ovom domu obećali da će objaviti spisak svih „korona nabavki“, što nisu uradili, dok tužilaštva vode istrage i svi znaju da smo brutalno pokradeni u tom periodu. Do dan-danas nam ne daju taj spisak. Štite se pojedinci, štite se firme koje su pljačkali ovaj narod i štite se od strane Vlade. A onda nam Vlada kaže da nešto radi iz opšteg interesa. I da vjerujemo da je to istina i iz dobre namjere? Ne možemo vjerovati, jer su hiljadu puta potvrdili da im se vjerovati ne može – istakao je Crnadak.

(BN)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

ZVORNIK

08.02.2022 17:29

Nikada ne priznaj. Hahahaha. Pa gdje to da tražiš od lopova, poltroni, maloumni poslušnika, itd.....

ODGOVORITE
Name

Du

08.02.2022 17:31

Zapevaj

ODGOVORITE
Name

Evo

08.02.2022 17:32

Ja priznajem, ali mislim da si i ti u tom vrzinom kolu.

ODGOVORITE
Name

SKY

08.02.2022 18:12

Hvatajte lopurde na vlasti!

ODGOVORITE
Name

Re

08.02.2022 20:04

Tako je. Hvatajte lopurde i krimose

Name

Priznajem

08.02.2022 18:24

RS je rak rana cijelog drustva!

ODGOVORITE
Name

SUME RS

08.02.2022 19:22

Sume su opljackane!!!

ODGOVORITE
Name

Нису нису

08.02.2022 21:15

Има ту још много тога да се опљачка. Зато и јесте толика борба

Name

ti si

09.02.2022 07:28

Rak rana u glavi vrljavi

Name

To Crni

09.02.2022 05:50

Crnadak je danas rekao da poznaje Džombića od djetinjstva i da neće da ga napada radi podignute optužnice zbog kredita energoliniji.

ODGOVORITE
Name

Duško

09.02.2022 06:53

Ma tako je OKO moje !!!

ODGOVORITE
Name

Dijagnoza

09.02.2022 07:00

Meni nije jasno zašto ovi iz opozicije prisustvuju sjednicama Skupštine osim što izbace svoju frustraciju i naplate dnevnice. Skupština radi što Milorad Dodik smisli u svojoj glavi. Niko se tamo ne pita ništa.

ODGOVORITE