SAD spremne da smanje vojne aktivnosti u Evropi

SAD su spremne da smanje neke vojne aktivnosti u Evropi pod uslovom da Rusija preduzme recipročne korake, izjavio je predstavnikz za štampu Pentagona Džon Kirbi.

Svijet 29.01.2022 | 21:20
SAD spremne da smanje vojne aktivnosti u Evropi

"Započeli smo pregovore sa Putinom i želeli smo da damo predlog pod uslovom da Moskva prihvati da povuče recipročan potez. Predložili smo da smanjimo neke vojnih aktivnosti u Evropi, pod uslovom da i Rusija pristane na recipročne mere, međutim Rusi nisu bili voljni da to učine. Ponavljam, ne zatvaramo vrata za razgovore. Kao što je jasno saopšteno iz štejt departmenta - ima mesta za razgovore, ali moramo da vidimo kuda nas ti razgovori vode", rekao je Kirbi, prenosi TAS S.

On je istakao da je Vašington spreman da sarađuje sa Moskvom o tim pitanjima, ali se protivi zabrani širenja NATO na Ukrajinu.

"Vladimir Putin nema ovlašćenje da stavi veto na odluku neke nacije da se prodruži NATO ili stupi u partnerski odnos sa Alijansom. Nije na Putinu da tako olako krši suverenitet Ukrajine. Dakle postoje neke stvari, neki principi oko kojih neće biti kompromisa", rekao je Kirbi i dodao da Rusija nastavlja da jača svoje vojne kapacitete duž granice sa Ukrajinom i u Belorusiji.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov okarakterisao je ove tvrdnje o invaziji na Ukrajinu kao "prazne i neosnovane", kao trik pomoću kojeg se podiže napetost i istakao je da Rusija ne predstavlja nikakvu pretnju bilo kome.

(Tanjug Foto: Tanjug/AP)  

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Ovako

29.01.2022 20:36

Velika je razlika u tome što teritorijalno Rusija je dijelom u Evropi, a SAD nisu! Neka onda i Ameri povuku neke trupe u Sjevernoj Americi.

ODGOVORITE
Name

Onako

29.01.2022 22:24

...da se zna, veliki br Amerikanaca vodi porijeklo iz Evrope, Rusije, Azije! Ljudi imaju pravo da reaguju imperatorske težnje Moskve koje žive još od carevine!

Name

Demokrata

29.01.2022 20:53

Draga gospodo, niti ste u stanju niti u moći da postavljate uslove. NATO siledzije sa EU mogu svu svoju vojsku poslati na Rusku granicu ali ništa od toga neće bit, pošto je Rusija već odavno znala za ovaj scenario i spremnija je nego ikad. Ja nebi čačkao medveda.

ODGOVORITE
Name

Bravo

30.01.2022 08:32

Potpuno si u pravu. Imali smo prilike da upoznamo nemoc( moć) natoa. Sad kad su naleteli na tvrd orah nije im lako da se izvuku iz zbivanja koja su sami nametnuli. Sigurno je da evropa neće sama sebi uništiti ekonomiju zarad američkih interesa koji nisu ništa drugo nego oslabiti Rusiju,pocepati je i radeliti kako bi se dočepali do ogromnih bogatstva koje poseduje Rusija. Nije to ni jedna zemlja po kojom su vršljali. Mediska hampa koju podizu je samo znak da su slabi i nejaki za taj poduhvat.

Name

I evropski investitori

29.01.2022 21:44

Cekaju funkcionalnost Sjevernog toka 2 .Ma hajde zdravo.

ODGOVORITE
Name

MENAGER

29.01.2022 23:33

Sta ste se iznenadili Pa ne pregovarate sa Makedonijom

ODGOVORITE
Name

Rjesenje

30.01.2022 00:12

Ja mislim da je najbolje da Rusija mozda cak i Kina udju u Nato i da bude mir onda neka saradjuju Svi lijepo u zajednickom savezu i da puste sirotinju na miru vise i jedni i drugi.

ODGOVORITE
Name

za resenje

30.01.2022 09:20

Moze i obrnuto. Da natovske zemlje udju u BRIK i eto blagostanja u svetu.

Name

onako neobavezno uz kaficu

30.01.2022 12:50

Hahaha, ameri još postavljaju uslove, da ne povjeruješ, kao smanjiće svoje aktivnosti u Evropi, ako isto uradi Rusija. Da se upi*aš od smijeha. Pa oni Rusiji ne mogu ništa, mogu samo da histerišu, Upravljaju Evropskom unijom i to im je krajnji domet, Rusija im je vječna nedostižna imaginacija. Nema tačke a svijetu gdje nisu pravili sranja sa svojim evropskim saveznicima, podrške, slanje t rupa i tako to .... ali Rusija im i dalje daleko , daleko....

ODGOVORITE
Name

Civilizovani Zapad

30.01.2022 12:56

Zna stara ku*va Evropa (zapadni dio) da ako bukne Ukrajina spadoše i njima gaće. Pa to kako zamisliše ameri baš i neće ići.

ODGOVORITE