Stoltenberg pozvao Rusiju, evo zbog čega

- Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je večeras Rusiju da bez odlaganja deeskalira situaciju na granici sa Ukrajinom.

Svijet 26.01.2022 | 21:16
Stoltenberg pozvao Rusiju, evo zbog čega

Tokom onlajn konferencije za novinare koja je prenošena uživo na sajtu NATO, Stoltenberg je rekao da Rusija planira da na to područje pošalje dodatne snage, upozorivši da su ruski vojnici raspoređeni i u Belorusiji.

On je rekao da Rusija nastavlja da gomila svoje vojne trupe nadomak Ukrajine, navodeći da u je ovom trenutku duž granice sa tom susednom zemljom raspoređeno više od 100 hiljada ruskih vojnika.

NATO smatra da sve nesuglasice i sporna pitanja moraju biti rešavani dijalogom i diplomatskim pristupom, a ne kroz primenu sile ili pretnju primenom sile, poručio je Stoltenberg.

Članice NATO su se saglasile danas sa SAD o pismenom predlogu Rusiji u kojem se konstatuje da je Rusija prekinula diplomatske odnose sa Alijansom, ali se Rusija i poziva se na ponovno uspostavljanje diplomatskih predsavništava u Moskvi i Briselu.

"Predložili smo i uspostavljanje vojnih predstavništava između Rusije i NATO kako bi se obezbedila transparentnost i smanjili rizici, ali i otvaranje hitne direktne linije za rešavanje urgentnih situacija ukoliko se budu dogodile. Spremni smo da saslušamo šta zabrinjava Rusiju, ali želimo da utvrdimo kako da se ojačaju fundamentalni pricipi evropske bezbednosti iza kojih svi stojimo", rekao je Stoltenberg.

On je ukazao da Rusija mora da povuče svoje snage iz Ukrajine, Gruzije i Moldavije gde su raspoređene bez saglasnosti tih država i istakao da je veoma značajno da se smanji rizik od sukoba, uvede kontrola naoružanja i poveća stepen transparentnosti u odnosima Rusije i NATO.

"Samo ukoliko se svi budu angažovali na ovim pricipima moćićemo da obezbedimo bezbednost za sve", rekao je Stoltenberg i istakao da je NATO odbrambena organizacija koja neće prihvatiti uhgrožavanje bezbednosti bilo koje od svojih članica.

(Tanjug)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Zakon jačeg

26.01.2022 21:45

Odvraćanje pažnje. Niko ne sme da se sukobi sa zemljom sa nuklearnim oružjem. U pitanju je vještačka kriza izazvan od strane multinacionalnih kompanija koje prodaju energente po visokim cijenama.

ODGOVORITE
Name

Stvar je

26.01.2022 22:46

U tome, Rusija, ruski rezim, odavno zeli da prosiri i obnovi imperiju, ne, nisu oni imperijalisti, to su svi drugi samo oni ne, oruzja imaju, redovno se hvale sa tim, Samo im je Nato trn u oku, zato vode pricu o ugrozenisti. I demokratsko uredjenje im je isto trn u oku. Mi mozemo da biramo, da zivimo u miru ili da idemo u ratne pohode.

Name

Prijedor

26.01.2022 23:51

Zapad i njihove lazi!Rusi da su mislili uzeti Ukrajinu uradili bi to 2014. Nato se pokusava opravdati posle fijaska u Afganistanu. A ako mogu Ameri intervenisati po citavom svijetu zasto to nemoze Rusija.A demokratija je i tako prazna prica.

Name

Dzoo

27.01.2022 06:05

Rusi vrse pritisk na EU da Njemci puste severni tok.Pokusali sa Srbijom I rs pa ne ide sad su izmislili i ovu krizu.Obice se Rusima o glavu veruj te oni su beda gora nego nasa sela po Srbiji.

Name

Re Stvar je

27.01.2022 06:28

Jedno se mora znati. Rusija nikad nije svoju imperiju širila, to upravo radi NATO siledzije. Mislim da nebi niko zeleo da ima Terorističku organizaciju u svom dvorištu. NATO je ovoga puta izabrao lošeg protivnika, neće proći sa Rusijom kao sa Irakom, Avganistanom ili sa Srbijom. Hahahahaha

Name

Rajko

26.01.2022 23:28

NATO i Zapad postuju samo zakon sile. NATO i Zapad su koristili silu i tako bombardovali nemocne male i siromasne zemlje.

ODGOVORITE
Name

Doboj

27.01.2022 10:54

Srecom i NATOou je odsviralo.... on je sad bas jadan i smjesan