O Dodikovoj najavi povratka u parlament ne bih da gatam

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović nakon današnjih razgovora sa predstavnicima SAD-a i EU u vezi s reformom Izbornog zakona BiH rekao je da smatra kako je napravljen pomak i da je ovo posljednja šansa za izmjene u ovoj izbornoj godini.

Republika Srpska 26.01.2022 | 17:57
O Dodikovoj najavi povratka u parlament ne bih da gatam

"Razgovarali smo o izbornom procesu i reformama koje se pripremaju godinu dana. Ovo je na neki način posljednja šansa jer ako se sada ne pokrenu i ne napravi dogovor ulazimo u izbornu godinu sa starim zakonom. Mislim da je napravljen pomak koji daje šansu i perspektivu da se može uspjeti. Mislim da su presudni naredni dani i pitanja koja se odnose na FBiH. Dobili smo jedan paket ili set pitanja ili odredbi zakona koji bi se mijenjao uključujući i ustav, a to je ono što smo prošli proteklih mjeseci", rekao je.

Šarović kaže da će pregledati taj dokument i dati svoju riječ.

"To je transparetnost izbornog procesa, pitanja koja se odnose na biračka mjesta, brojanje glasova i druga unapređenja. Najvažnije su odredbe koje se odnose na izbor članova Predsjedništva BiH, a nas je najviše interesovalo rješenje koje smo zastupali, a to je izbor člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske bez nacionalne odrednice, a odnosi se isto na FBiH čime bi se implementirala presuda Sejdić-Finci", poručio je.

Što se tiče povratka predstavnika Republike Srpske u institucije BiH, koje je lagano najavio Milorad Dodik, lider SDS-a kaže da je to Dodikova verzija o kojoj nikoga nije upoznao.

"Čuli smo da je Dodik danas rekao da radi na povratku u institucije BiH. To je sve, ne znamo šta se iza toga krije, vidjećemo u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Ne bih da gatamo šta je on mislio", zaključio je.

(BN/Klix Foto: Avaz) 

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Nemoj da gastas

26.01.2022 17:17

Ukrajina, Jugoslavija sve to mirise na Poljsko cvijece ... SAGS ...

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

26.01.2022 19:49

Pa ako sam dobro upratio Dodik nije ni odlazio iz Sarajeva iz zajednickih institucija. On je samo zabranio drugima da idu u Sarajevo.

Name

Realno

26.01.2022 18:54

Ti si svetionik Srpske.Sve znaš.

ODGOVORITE
Name

Rade

26.01.2022 19:14

Vala baš. Nema dana da nas ne osvjetli nekim svojim biserom.

Name

Sanja

26.01.2022 19:02

Nemas ti pojma.... samo je vazno da se javis

ODGOVORITE
Name

vjetropir

26.01.2022 19:07

ama ljudi zasto s e ne bi vratio ispunio covijek obecanja ,povratio 140 otetih nadleznosti Zunicu Mazalice cekamo vase odgovore i suplja pravdanja svi iz pozicije skinite kapu Vukanu

ODGOVORITE
Name

Mile

26.01.2022 19:08

Sve ce Dodik sad da odradi...samo da ga ne diraju. Prvo se vraca u Sarajevo, trcecim korakom, a onda redom pristaje na sve...uskoro ukidanje tendencioznog imena republika srpska...zivi bili pa vidjeli

ODGOVORITE