Sarajevo i jutros najzagađeniji grad u svijetu

- Sarajevo je jutros na prvom mjestu najzagađenijih gradova na svijetu, pokazuju sve mjerne stanice u gradu.

Bosna i Hercegovina 17.01.2022 | 11:21
Sarajevo i jutros najzagađeniji grad u svijetu

Indeks zagađenosti iznosi čak 270, sudeći po mjerenjima ove stanice, što znači da PM2 čestica ima čak 32 puta više od dozvoljenog.

Jutros je kod Ambasade SAD izmjereno čak 346 ovakvih čestica, što znači da je vazduh "opasan".

Poslije Sarajeva po zagađenosti slijede Lahore u Pakistanu, Delhi u Indiji, Vuhan u Кini, te susjedni Zagreb i Beograd.

"Tokom boravka vani treba izbjegavati bilo kakve napore. Najugroženije kategorije stanovništva - trudnice, stare osobe i djeca, osobe s respiratornim i srčanim problemima, morale bi ostati u zatvorenom", navodi se u upozorenju portala "Ekoakcija".

(Srna Foto: Avaz/Arhiv) 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Panamski krojac

17.01.2022 11:17

U Banja Luci je sekta lako rijesila taj problem. Sve mjerne stanice su iskljucene i nista ne radi. Karcinomi nicu kao gljive poslje kise , ali to cemo svaliti na "zle" Amerikance i "truli" zapad.

ODGOVORITE
Name

Re

17.01.2022 16:36

Sekta je rjesila da kartel vlada drzavom. Ko je bio milioner od tog sljama prije nego sto je primirisao vlast? U zemljama sa ovolikom korupcijom treba uvesti smrtnu kaznu za korumpirane politicare. Poslije 5 godina primjene takvog zakona, mozda bi nam se smanila korupcija i kradja, a drustvo i drzava bili bogatiji

Name

Centarfor

17.01.2022 19:07

Činjenica je da su većina gradova u BIH zagađeni, jedino Mostar nema ovaj problem zbog zimskih vjetrova, a da nema toga bila bi ista situacija.

ODGOVORITE