"Ubistva žena i djece ukazuju na genocidnu namjeru"

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice Branimir Кojić izjavio je da ubistva srpskih civila - djece, žena i staraca u Skelanima i okolnim selima 16. januara 1993. godine pokazuje da su muslimanske snage imale jasnu genocidnu namjeru da unište sve što je srpsko.

Republika Srpska 16.01.2022 | 17:26
"Ubistva žena i djece ukazuju na genocidnu namjeru"

Кojić je rekao da svi mostovi na svijetu simbolizuju život i spajaju ljude, ali da je most na Drini između Skelana i Bajine Bašte 16. januara 1993. godine bio most smrti, jer su ga muslimanski napadači držali pod snajperskom i mitraljeskom vatrom ubijajući civile koji su pokušali da se spasu bjekstvom u susjednu Srbiju.

"Između ostalih na mostu su ubili Gordanu Sekulić koja je u naručju nosila četvorogodišnjeg sina Đorđa koji je srećom preživio. Tog dana ubijeno je četvoro djece i 15 žena", rekao je Кojić u Skelanima, gdje je danas služen parastost ubijenim Srbima i obilježeno 29 godina od srpskog stradanja u ovom i okolnim selima.

On je istakao da je za osudu odnos i opstrukcija pravosuđa BiH prema srpskim žrtvama i otvoreno odugovlačenje podnošenja optužnica protiv počinilaca masovnih ubistava srpskih civila u Porinju.

Ilija Ivanović iz sela Ćosići, koji je na današnji dan 1993. godine ranjen u napadu muslimanskih snaga, a potom i zarobljen, kaže da je preživio strahovitu torturu u srebreničkim logorima u kojima je preminula polovina od 30 zarobljenih Srba.

"Popio sam više mokraće nego što sam pojeo hrane dok sam bio u logoru, a niko nije odgovarao za te zločine. Ja sam preživio, a polovina od 30 zarobljenih nije. To pokazuje kakvo je pravosuđe BiH i da takav sud nije potreban ukoliko će štiti zločince iz jednog naroda", rekao je Ivanović.

On je podsjetio da su jedinice Nasera Orića napale njegovo selo oko 6.00 časova ujutro.

"Noć je još bila. Upadali su u srpske kuće, ubijali i palili. Poginulo je 12 mještana, a mene su ranjenog zarobili", prisjeća se Ivanović.

Кod Centralnog spomenika srpskim civilima i vojnicima u Skelanima kod Srebrenice danas je služen parastos za 305 nastradalih Srba iz ovog mjesta i okolnih sela u proteklom ratu, od kojih je 69 ubijeno na današnji dan 1993. godine. Više od polovine ubijenih bili su civili - žene, djece i starci.

Napad u zoru na srpska sela Кušiće, Ćosiće, Кalimaniće, a zatim i na Skelane izvršile su jake muslimanske snage iz Srebrenice sa nekoliko hiljada vojnika pod komandom Nasera Orića. Oni su ubijali, pljačkali i palili sve što je srpsko.

U napadu je ubijeno 69 stanovnika ovog kraja, a ranjeno 165. Od 30 zarobljenih polovina nije preživjela mučenja u srebreničkim kazamatima, a njih četvoro još se vode kao nestali.

(SRNA/ foto: SRNA)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Bm

16.01.2022 17:55

Sta to vrijedi kad počinioci nisu osuđeni,kao da se nije ni desilo.

ODGOVORITE
Name

RE BM

16.01.2022 18:32

VRIJEDI I VRIJEDICE. KOSTI. A TO VRIJEDI ZA SRBE. TREBALI SU SMIT, AMERICKI AMBASADOR I BRITANSKI AMBADADOR DANAS FINO DOCI U SKELANE. TO STO NISU DISKVALIFIKUJE IH U SVAKOJ OZBILJNOJ PRICI O BIH. ISPADE DA SU ONI IZVRSILI AGRESIJU NA BIH. E PA NECE BITI.

Name

Re

16.01.2022 19:31

Nije ti bila biserka,radovan,dodig,spiric,radmanovic,zunic,mazaliza,lazna poslanica dusica....

Name

T39842288

16.01.2022 18:27

Kukavice, ološ, pucati na žene i djecu

ODGOVORITE
Name

Običan Borac

16.01.2022 18:57

U toku rata,bio sam u situaciji, da neprijatelj nadjača i moram da bježim i napustim položaj, isto tako sam bio u situaciji da napadam, nekoliko puta se dešavalo da neprijatelj u panici počne da bježi, u tom metežu i puške pobacaju, nikada im nisam pucao u leđa, jer nebi volio da meni neko tako uradi. Ovim "domaćinima" koji su ovo radili, želim sve po zasluzi.

ODGOVORITE
Name

Dok Holidej

16.01.2022 21:06

NIŠTA ČUDNO TE ALINE UBICE SU PUCALI NA SVOJ NAROD A DA NEPUCAJU I UBIJU NAŠ. PA KAD SU UBILI ONO DVOJE ZALJUBLJENI KAD SU HTJELI POBJEĆI PA MARKALE PA SREBRENICA NJIHOV ČOVJEK JE TO JAVNO REKAO DA JE ALIJA TRAŽIO 5000 ŽRTAVA DA BI NATO NAPAO SRBE TOLIKO O NJIHOVOM VITEŠTVU. ALI ZA EVROPU SMO MI KAO ŽIDOVI ZA HITLERA DA SU NAS SVE POBILI ONI BI REKLI MORALI SU BILI SU GLADNI, ŠTO SU I REKLI ZA POČINJENA ZLODJELA OKO SREBRENICE NAD SRPSKIM NARODOM.