Elitna prostitucija procvjetala u BiH

Postoje informacije da je u BiH u porastu elitna prostitucija u stanovima i hotelima.

Bosna i Hercegovina 14.01.2022 | 09:16
Elitna prostitucija procvjetala u BiH

Navedeno je to u Prijedlogu procjene prijetnje od organizovanog kriminala u BiH u 2021. godini, dokumentu Ministarstva bezbjednosti BiH, koji je u procesu konsultacija.

U dijelu ovog dokumenta, koji se odnosi na trgovinu ljudima, ističe se da je glavni pojavni oblik ove trgovine i dalje seksualna eksploatacija ženskih osoba, među kojima se nalaze i djevojčice.

"Žrtve trgovine ljudima su uglavnom osobe koje pripadaju socijalno ugroženim kategorijama stanovništva. Trenutni trendovi pokazuju da BiH sve više postaje zemlja polazišta trgovine ljudima, s obzirom na to da su žrtve trgovine ljudima uglavnom državljani BiH, koji se na različite načine eksploatišu u svrhu prosjačenja, zatim u svrhu radnih i seksualnih potreba", ističe se u Prijedlogu procjene prijetnje od organizovanog kriminala u BiH u 2021. godini.

Naglašeno je i da kriminalci često vrbuju i eksploatišu ženske osobe, tako što sa njima stupaju u vanbračne zajednice i organizuju njihov odlazak u inostranstvo, a potom ih putem ucjena, prijetnji, zastrašivanja, zlostavljanja i drugih vidova fizičkog i psihičkog nasilja primoravaju na rad i prostituciju.

"Pojedine informacije ukazuju da se klasična seksualna eksploatacija žrtava u BiH postepeno transformiše u smislu da se djevojke sve više angažuju kao 'pratnja poslovnih ljudi' te je u porastu i takozvana elitna prostitucija u stanovima i hotelima", ističe se u dokumentu.

Kako se dodaje, osnovni motiv za vršenje ovih kriminalnih radnji je sticanje nezakonite dobiti koja se naknadno investira u nekretnine, skupocjene automobile i legalne poslove, čime se vrši posljednja faza stavljanja stečenog novca u legalne tokove, tzv. pranje novca.

Na osnovu raspoloživih informacija, kako se dodaje, može se konstatovati da je BiH već odavno prešla iz kategorije tranzitne i zemlje destinacije žrtava trgovine ljudima u kategoriju zemlje polazišta, čiji građani sve više postaju žrtve trgovine ljudima.

"Procjene su da će se trend povećanja trgovine ljudima nastaviti i u narednom periodu zbog postojanja faktora koji pogoduju njegovom rastu, a prije svega loše ekonomske i socijalne situacije, siromaštva, velike nezaposlenosti, mogućnosti velike finansijske zarade, stalnog priliva migranata, poroznosti granica i drugo", ističe se u ovom dokumentu.

Da je u pitanju realna procjena smatra i Radmila Žigić, direktorica Fondacije "Lara" iz Bijeljine, koja naglašava da na to ukazuju i konkretni primjeri iz prakse, dok je, kako ističe, angažman institucija na sprečavanju i suzbijanju trgovine ljudima u BiH posljednjih godina značajno umanjen.

"Mislim da je eksploatacija žena prisutna mnogo više nego što je to vidljivo i mnogo više nego što je to iskazano u različitim kriminalističkim statistikama. Taj problem se u radu agencija za sprovođenje zakona apsolutno marginalizuje i tretira kao dobrovoljna prostitucija, a zanemaruje se činjenica da prostitucija kod nas nije legalizovana", rekla je Žigićeva u izjavi za "Nezavisne novine".

Ona ne vjeruje da će institucije u skorije vrijeme ući u borbu protiv elitne prostitucije.

"Ali prije ili poslije svako društvo mora ući u tu vrstu obračuna zato što će se elitna prostitucija jednog dana najvjerovatnije preseliti na uličnu prostituciju, u ugostiteljske objekte nižeg ranga", navela je Žigićeva.

Naime, ona pojašnjava da, u suštini, uključenost žena u takozvanu elitnu prostituciju ima određen rok trajanja i rizike i najčešće se ne završava rezultatima zbog kojih se u tu prostituciju ušlo, odnosno ne donosi materijalnu dobit.

"Jednog dana te žene više neće biti atraktivne za tržište elitne prostitucije. Ako same nisu bile dovoljno jake, ako su imale podvodača, one će se brzo naći u situaciji da nemaju izbora nego da se nastave baviti prostitucijom, ali na mnogo manje elitnim mjestima", kaže Žigićeva.

Prema njenim riječima, najveći dio žena ne želi da se bavi prostitucijom, ali u datim okolnostima to im se učini kao dobar ili jedini mogući izbor, odnosno način da brzo zarade veliki novac.

"Ali elitna prostitucija je skupa za onoga ko je plaća, ali i za onoga ko daje usluge, tako da se kumulisanje velike zarade najčešće ne dešava, već se živi na jednoj, uslovno rečeno, višoj nozi, dok to traje. Kada to prestane, žena ili djevojka će se naći u gotovo istim problemima u kojima je bila i prije nego što je ušla na tržište elitne prostitucije", istakla je Žigićeva.

Prema podacima MUP-a Srpske, u 2020. godini evidentirano je jedno krivično djelo navođenje na prostituciju, a godinu ranije nije bilo takvih slučajeva. Međutim, u 2019. registrovano je pet prekršaja koji se odnose na prostituciju.

Nezavisne novine

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Tatar

14.01.2022 08:52

Nista nam novo niste rekli.To traje vec barem15godina.A zenu niko ne moze exploatisati ako ona to nece

ODGOVORITE
Name

licno znam

14.01.2022 13:20

Po sarajevskim hotelima studentice iz Lukavice i sa Pala, masovno opsluzuju Arape. Sta docekasmo srbi moji.

Name

Xx

14.01.2022 08:55

Neka neka i treba

ODGOVORITE
Name

Jebozov

14.01.2022 08:55

Neka bar jedna grana usluzne djelatnosti u BiH napreduje!

ODGOVORITE
Name

Dragan

14.01.2022 09:03

Elitna, dabome...neće ova obična (jeftina) za sirotinju !

ODGOVORITE
Name

PA

14.01.2022 09:11

Treba je legalizovati- svejedno tezimo ka EU

ODGOVORITE
Name

Sokolac

14.01.2022 09:22

Pogotovo kod nas!!!

ODGOVORITE
Name

Ree

14.01.2022 10:52

Sve se zna

Name

Jaffa

14.01.2022 09:27

Žene rado daju tijelo za lovu ili kakav interes, muškarci koji su u prilici to koriste.

ODGOVORITE
Name

Prijedorcanin

14.01.2022 09:37

Dovoljno je samo da istrazni organi po gradovima procesljaju iznajmljivanja tzv.stan na dan i uvjerice se gdje je leglo prostitucije.

ODGOVORITE
Name

Sve jasno

14.01.2022 10:34

Kriminal, prostitucija i droga nerazdvojivo jedno od drugoga.

ODGOVORITE
Name

Fenix67

14.01.2022 15:28

Siromastvo je uzrok, sve ostlo lose je posledica.Kako smo dosli do toga, nije tesko zakljuciti, rat, losa politika, netpeljivost medju narodima.Tesko je to vidjeti na vreme, jer se nije vodilo racuna o obrazovanju i kulturi.Sad kad smo glupi i polupismeni plus i siromasni sve je popustilo, moral, postenje milost prema drugom.Posrnuli smo i to kao covjeku mi tesko pada.

ODGOVORITE
Name

Pa naravno

15.01.2022 07:11

Da nam je socijalna slika drustva malo bolja toga nebi ni bilo….pocev od skole,obrazovanja,do posla i barem nekog normalnog zivota a ovako svi zatvaraju oci ispred ocito vidljivog problema,pocev od obicne kafane i kafica gdje su djevojke ili zene obicno ljubavnice da bi dobile posao a o elitnim da i ne pricamo (laka para),posle pucaju porodice i sve sto ide uz to ?‍♀️

ODGOVORITE