Banka greškom uplatila 155 miliona evra na račune klijenata!

Banka iz Velike Britanije Santander pokušava da nadoknadi štetu jer je greškom uplatila svojim klijentima tj.vlasnicima bankovnih računa na račun oko 155 miliona evra na Božić. Tehnička greška dovela je do toga da je računarski sistem banke dvaput uplatio po 75.000 zakazanih i jednokratnih plaćanja.

Zanimljivosti 04.01.2022 | 15:36
Banka greškom uplatila 155 miliona evra na račune klijenata!

Portparol banke je rekao da je greška identifikovana i otklonjena. Banka će raditi na vraćanju dupliranih transakcija u narednim danima, dodao je portparol.

Greška je uticala na 2.000 komercijalnih i korporativnih računa, što znači da su mnogi od onih koji primaju novac zaposleni ili dobavljači, koji su klijenti različitih banaka, piše The Times.

Među pogođenim je bila Dženi, stanovnica Velike Britanije koja nije želela da navede svoje prezime. Rekla je za Biznis Insajder da je dva puta dobila istu platu to jest, da joj je “leglo” na račun.

Dobila je planiranu platu od 1.764,50 funti 24. decembra 2021. Zatim je sledećeg dana primila drugu isplatu za isti iznos. Obe su bili navedene da su od njenog poslodavca, ali kada je kontaktirala poslodavca on joj je rekao da nije uplatilo novac.

Nakon istrage, njen poslodavac je rekao da će banka rešiti problem i da ona ne mora ništa da radi. Isplate na račune klijenata  su dolazile iz sopstvenih sredstava banke Santander, tako da pojedinci nisu bili pogođeni.

Portparol Santandera rekao je za Insajder da je problem uticao samo na klijente u Velikoj Britaniji i da je proces povrata sredstava “u toku i efikasno funkcioniše“.

 

Ne zna se, međutim, kako će banke postupiti u slučaju da su njihovi korisnici već potrošili novac, jer bi povrat mogao dovesti do nedozvoljenog minusa na računima.

Santander banka je nagovestila da bi problem mogla da prevaziđe tako što bi njeni službenici direktno kontaktirali ljude ne bi li joj vratili novac koji im je greškom uplaćen na bankovne račune na  Božić 2021.godine.

(Zanimljivostidana.com)

Komentari / 0

Ostavite komentar