"Rusija oduzela šanse Ukrajini da se pridužii NATO-u"

Pre će NATO prestati da postoji nego što će Ukrajina pristupiti alijansi, izjavio je bivši savetnik predsednika Ukrajine Valerij Ivasjuk za televiziju „Naš“.

Svijet 02.01.2022 | 12:42
"Rusija oduzela šanse Ukrajini da se pridužii NATO-u"

„Duboko sam uveren da, dok Rusija bude postojala u tom formatu u kome postoji danas, pre će NATO prestati da postoji nego što će Ukrajina biti član Alijanse“, rekao je ekspert.

Širenje NATO-a na istok i razmeštanje ofanzivnog naoružanja u Ukrajini su crvene linije za Moskvu. Ovo je više puta izjavio predsednik Rusije Vladimir Putin. Za rešavanje postojeće zabrinutosti, ruske vlasti su Sjedinjenim Američkim Državama i Severnoatlantskoj alijansi predložile da se zaključe dogovori i sporazumi o bezbednosnim garancijama. Dokumenti su već predati na razmatranje. Moskva, Vašington i Brisel će u januaru razgovarati o ovoj inicijativi u različitim formatima.
Posle državnog prevrata u februaru 2014. Ukrajina je nastavila svoju politiku ka članstvu u NATO.

Televizija "Naš" je takođe, pozivajući se na Alekseja Danilova, javila da izveštaji o koncentrisanju ruskih trupa na granicu sa Ukrajinom ne odgovaraju stvarnosti.

"Ako govorimo o velikom nagomilavanju na kojem insistiraju mediji u inostranstvu, mi to ne vidimo... Mi sve pratimo i svesni smo šta se dešava. Danas ne vidimo pretnje o otvorenoj agresiji iz Rusije", objasnio je političar.

Ipak, Danilov je pozvao da se prati razvoj situacije ubuduće. 

Podsetimo, Kijev i zapadne države u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog intenziviranja "agresivnih dejstava" Rusije u blizini granica Ukrajine. U Moskvi naglašavaju da se premeštanje trupe vrši u skladu sa Ustavom i unutar teritorije Rusije a da zapadne zemlje tu tezu koriste kao izgovor za dalje širenje NATO.

(Sputnjik/Sputnjik/ foto: Sputnik/Vladimir Trefilov/ EPA-EFE/Philipp Guelland)

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Milojko

02.01.2022 12:09

Tako to radi Majka-Rusija! Koja nezavisnost suverenih Drzava !?

ODGOVORITE
Name

Miro

02.01.2022 12:18

Koliko puta si išao na zapad,a koliko u majku Rusiju?

Name

Tatar

02.01.2022 12:40

Nije to majka to je maceha koja porodicu drzi na okupu samo da bi se imala s kim svadjat i probleme praviti

Name

Re Milojko

02.01.2022 13:18

Bravo. Pravi patriote koriste ruske mobilne telefone, voze ruski auto i ne vole Euro nego isključivo rublju. Niti gledaju američke filmove, nego isključivo ruske.

Name

Bingo

02.01.2022 15:55

E moj Milenko trebas ti otic u Rusiju da vidis kako je

Name

Boris Jesso

02.01.2022 16:32

Koliko ratova je započela Rusija zadnjih 200 godina? Koliko znam Amerika je započela preko 200 ratova zadnjih 200 godina, i zato je Rusija agresivna a Amerika miroljubiva.

Name

Kakav idiotozam na zdrav razum

02.01.2022 13:02

Pa nece Rusija nagomilavati vojsku u Moskvi, naravno da ce na svojim granacima, jos pogotovo kada je neprijateljska tu sa namjerom i dosla.

ODGOVORITE
Name

Šta Reći

02.01.2022 13:32

Ona Medlin Olbrajt, jedne prilike je izjavila : "odakle Rusiji pravo da tolika prostranstva i prirodne bogatstva zadržava samo za sebe" ! Njoj nije bitno, što sve Države svojom imovinom upravljaju na taj način, ali eto, po njoj , Rusija nema to pravo. Kome nije jasno, valjda mu je malo jasnije, o čemu se radi.

ODGOVORITE
Name

neznam

02.01.2022 13:34

Ko upravlja Ukrainskom voljom Rusi ili Ukrainci`?Mogu da idu gdje zele.

ODGOVORITE
Name

Dzomba

02.01.2022 14:29

Mnogo vole Rusiju,a svi u Evropskim zemljama rade i žive.Toliko o rusofilima.

ODGOVORITE
Name

Nebeski narod

02.01.2022 16:57

Nema ti veze ni gdje radis ili bilo po kakvoj drugoj osnovi osim istine i pravde,ma koji narod da je u pitanju. Sve drugacije je licemjerje "poltronstvo itd. "!

Name

Dreherguru

02.01.2022 17:05

Nije to problem, moze se voljeti Rusija, Uganda ili s. Koreja ali treba znati, biti svjestan ko to vlada zadnjih 100 godina Rusijom ili u Sssr-om i koliko je to fatalno bilo i za Ruse i za svijet, diktature od Berlina do Kamcatke. Ali slazem se, zive zapadni zivot i vrijednosti a glume tamo neku bracu Rusima koji su njihovi vladari desetkovali ih. Volim i ja Ruse ali ne njihov rezim.

Name

Re: Dreherguru

02.01.2022 22:30

A Zapadni rezim? Kvazidemokratiju u kojoj jaci i veci tlaci manje, ako treba sankcijama, a moze i nametanjem vlasti, podrskom revolucijama, finansiranjem navodnih nevladinih organizacija, te globalnim korporacijama? Na kraju i Nato agresijom? Da li Ameri stite americke egzistencionalne ili finansijske interese bazama po Njemackoj, Norveskoj, Turskoj, Grckoj, Japanu, Koreji...? Ko to silom iz Zvecana ugrozava nevine americke gradjane? Da li je Monsanto, Basf, Pfizer, Pepsi, KFC, Mcdonalds...stigao iz Rusije? Ili nas truju i unistavaju nam zdravlje zapadne kompanije, uglavnom americkog porijekla, to je vrsta oruzja, globalizam jedino zapadnoj politici donosi korist, granice gube smisao, a kompanije izvrsavaju onaj dio sto je nekad radila vojska...ako jedan iz mase, a dovoljno ispracen masmedijima kaze da prijeti nestasica energenata, da su rezerve po procjeni manje od ocekivanih, citav svijet se sledeci dan potrese pod pritiskom cijena na berzama, a Brisel i Vasington decenijama stampaju pare bez pokrica...nema sistema na zapadu, sve ovo blagostanje pociva na taktici, lazno i prividno, osim za malo bolje informisane ekonomiste...na zalost

Name

Nedo

02.01.2022 16:28

Rusija kao velika sila mora da ima svoje zone odbrane. U protivnom, ne bi bila velika sila. Kubanska kriza 1963 godine je bila danasnja Ukrajina, samo na americki nacin. Bajden se kao star covjek toga dobro sjeca.

ODGOVORITE
Name

Re

02.01.2022 18:56

Na žalost, Bajden se toga ne sjeća, a ovi što ovde komentarišu, prave se budale, možda i ne prave, oni će reći da to nije isto, bezobrazluk i idiotizam je kud i kamo gori od ludila.

Name

Prnjavor

02.01.2022 19:36

Cccccc,neće nama rusi određivat hoćemo li mi,i gde ćemo.Kao što ni vi nećete nama u BiH određivati..vas ni 500.000 da jb u zdrav mozak nas 2,5 miliona???neće da može roďo.Tako rusi koji nemaju kud,nemaju para,žive od ono mali plina i nafte sto im ameri dozvoke da izvezu,i još im ameri i cjenu određuju,po kojoj mogu izvozit,ima da šute i nepričaju puno,jer ameri već uveliko razmišljJu da im zabrane izvoz plina,da ih izbace iz monetarnog sistema i isključe iz telekomunikacija(ništa internet,telefonija,tv).A ameri su davnih dana poslali svoje instruktore u Ukrajinu,nekidan stiglo 600 SASovaca,preko 8 milijardi dolara opreme im dali,i samo se čeka Putler da prdne i biće sve sprzeno do Moskve

ODGOVORITE
Name

za prnjavor

02.01.2022 23:35

Blago tebi u tvome mraku.Koju si ti skolu zvrsio,ko te to tako pametno ucio?

Name

Raša

02.01.2022 22:40

Ovo je za one što stalno govore da se radi na zapad i trči se na zapad a ne u rusiju. Eto ja već sedam godina radim u Sočiju imam platu kao u njemačkoj a cjene su manje nego u evropi. Narod je kao i kod nas,veseo,blesav i gostoljubiv za razliku od hladnih evropejaca. Znam po dosta stručnjaka koji ovdje rade iz exYu regije i svi su zadovoljni. I ne kenjajte više o onomo što neznate,vi koji mislite da je svet,nemačka,austrija itd. Dodjite i uvjerite se...

ODGOVORITE