Dodik je marioneta u rukama velikih sila, sve je igra

Na sceni su političke igre u BiH u kojima je član Predsjedništva BiH i lider SNSD Milorad Dodik marioneta u rukama velikih sila i njihovih interesa, istaknuto je u emisiji BN televizije „Izazovi“ i ukazano da je jedini cilj međunarodne zajednice da se spriječe sukobi na ovo prostoru, ali da uspješno naplaćuju kredite koje su plasirali u BiH, ne baveći se mnogo običnim građanima ove zemlje.

Republika Srpska 24.12.2021 | 23:11
Dodik je marioneta u rukama velikih sila, sve je igra

Bile su igre i uvijek su igre, tu nema nikakve sumnje, kaže nekadašnji dugogodišnji Dodikov savjetnik, a sada generalni sekretar SPS-a Gordan Milošević. On smatra da od 2008. godine međunarodna zajednica posmatra Bosnu i Hercegovinu kao trećerazredno pitanje.

- Već od finansijske krize 2008. godine Bosna i Hercegovina je postala deveta rupa na svirali. Bez problema se odobravaju krediti, vrši se pritisak na domaće zakonodavne organe da usvajaju odluke koje dodatno dižu nivo poreskih opterećenja građana. Dakle, međunarodnom faktoru je ovdje bitno da nema ratnog sukoba i da nema zastoja u vraćanju kreditnih preuzetih obaveza i oni su spremnu da u beskraj upumpavaju kreditna sredstva koja plaćamo mi. Da prave neki prividni mir, samo da ne eksplodira i da se oni ne moraju time da bave, kaže Milošević.

On navodi da to domaće političke elite koriste. S vremena na vrijeme produkuju krize koje su im potrebne da druge probleme koje stvaraju gurnu u drugi plan, kaže Milošević.

Poslanik u Klubu SDS u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nebojša Vukanović smatra da je sva predstava u Tuzližaštvu oko prenosa nadležnosti politička farsa.

- Ja sam pitao šta ste uradili sa predmetom „vila Milorada Dodika“? Što to Tužilaštvo nikada nije uradilo? Dakle, sva ova predstava koja se izvodi u Narodnoj skupštini je farsa. Dodik je marioneta u rukama velikih sila koje ga drže iz svojih interesa, kaže Vukanović.

Vukanović je eksluzivno na BN televiziji otkrio koji su to novi zajednički interesi Dodika i mađarskog premijera Viktora Orbana.

- Imam prijedlog ugovora koji je potpisala Slavica Ignjac i radi se o prodaji solarne elektrane koju je trebala da gradi Elektroprivreda Republike Srpske i Luka Petrović ( generalni direktor EPRS) 70 posto akcija te firme daje firmi iz Mađarske. Dakle, dođe ovdje Orban i podrži Dodika i on mu da dio Elektroprivrede. Ako Milorad Dodik vrijedi 20 posto Elektroprivrede, e svaka mu čast, rekao je Vukanović.

On podsjeća da je ugovor potpisala Slavica Ignjac koja je predsjednik Nadzornog odbora koja je, kaže Vukanović, optužena za propast dvije banke.

- Iza svega se krije finansijski interes Dodika i Orbana, naveo je Vukanović.

Potpredsjednik DNS-a  Radislav Jovičić je rekao da DNS neće podržiti Dodikove političke igre, a koji se kaže Jovičić, krije iza Narodne skupstine Republike Srpske.

-  DNS neće učestvovati na budućim posebnim sjednicima dok se ne drži posebna sjednica o pravima boraca i posebna sjednica na kojoj bi se analiziralo koliko je to zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske provedeno u praksi, rekao je Jovičić.

On je naveo da tek nakon te dvije sjednice može se govoriti o nekim novim posebnim sjednicama koje su od interesa za Republiku Srpsku.

(BN)

Komentari / 26

Ostavite komentar
Name

Посматрач

24.12.2021 22:25

Ако вас не интересују закључциНародне скупштине зашто тражите анализу иховог провођења?

ODGOVORITE
Name

Za posmatrača

25.12.2021 04:42

Ko to tebi da objasni?

Name

Re posmatrac

25.12.2021 09:47

Gledao sam emisiju i oduševljen sam izlaganjem gostiju posebno me prijatno iznenadio ovaj momak iz SPS-a,i mogu vam reci da SPS izraste u ozbiljnu politicku opciju koja uz kritike i nudi rešenja odredjenog politickog problema,a o Vukanu ne treba posebno komentarisati kao što rece KRALJ

Name

Londonski djak

24.12.2021 22:28

Bravo momci!!! Samo slozno!!!

ODGOVORITE
Name

GTI

25.12.2021 08:35

Slozno kao u Prijedoru i nema zime za Snsd

Name

2022

25.12.2021 00:52

Narod ako opet nasjedne na ove Dodikove fore i opet ga izaberu sledece godine zasluzuje da bude raseljen po citavom svijetu

ODGOVORITE
Name

re 2022

25.12.2021 08:27

Dosta je više svaljivanja kompletne krivice na narod, a sve u fazonu "Birali ste, gledajte" !!! Ima li u ovoj državi krađe izbora, namiještanja izbornih rezultata...? Dok kojekakvi , mudroseri "analiziraju" iz godine u godinu, politička bagra se enormno bogati, narod odlazi/bježi iz bijede svake vrste, ostatak umire.

Name

Nije valjda

25.12.2021 08:46

Da neko vjeruje,u priču da Dodik pobjeđuje glasovima naroda?! Njemu je krađa,prevara i otimačina,jedino oruđe i oružje.Ko to nije shvatio do sada,nikada i neće.

Name

Ne nasijeda

25.12.2021 08:52

Ne nasijeda narod na ništa, on samo nema alternativu jer se opozicija pokazala kao nedorasla i nesposobna,narod ne vidi da oni hoće promjenu radi naroda već radi ličnih interesa, gdje je odgovornost poslije poraza u Prijedoru a gdje je najavljivana sigurna pobjeda a doživeo se katastrofalan poraz, da im je stalo do naroda ostavke bi pljuštali i to bi dalo narodu vjetar u leđa jer bi tim pokazali do čega im je stalo a oni su to upravo i pokazali.

Name

Da Ali

25.12.2021 09:21

Na izborima pobjeđuju oni koji imaju naj više članova i pristalica, kod kojih je lova, prosta Matematika . Sve dok imaju love, niko ih ne može pobijediti, a da imaju, imaju , sve je njihovim rukama . Tako da ćemo svi ovde budalasti do izbora, a posle izbora, sve će biti po starom, moguće da čak još neku nadležnost prenesemo na BIH, jet tada nikome neće biti bitno.

Name

Milan

25.12.2021 01:01

"Dodik je marioneta u rukama velikih sila" ! Pa iz takve teze se lako izvlači zaključak da je Dodik bitan akter za velike sile npr. Rusiju da zaustavi prodor NATO-a prema Rusiji. Odmah se može postaviti i sljedeće pitanje u vezi s tim, pa zar sa tim nije podudaran naš javni stav kao Republike Srpske da nećemo u NATO zato što su nas bombardovali i zato što smo rekli da ćemo pratiti vojnu neutralnost Srbije i zar to nije u skladu sa tim da globalno pratimo stav Rusije KOJA NAS JE ZAŠTITILA OD BRITANSKE REZOLUCIJE O GENOCIDU U SREBRENICI ?! JESTE ! Ako posmatramo iz ugla Orbanove politike koji se npr. od početka prodoru migranata u Evropu tome protivio, odmah se može reći pa zar to nije bio i naš javni stav o zabrani migrantskih centara u Republici Srpskoj. JESTE ! Prema tome ta priča o marionetama u rukama velikih sila je samo ljubomora pojedinaca na Milorada Dodika koji je zaista neizbiježna politička figura na ovim prostorima a pošto ga oni mrze i imaju kompleks od njega onda je on "marioneta" a da su na Dodikovoj poziciji onda bi oni bili "velikani" ! Kad ne riječ o "imam prijedlog ugovora o prodaji solarne elektrane koji je trebala da gradi Republika Srpska u kojoj Mađarska treba imati 70% akcija" ! Pitanje je, šta u tome ima nezakonito ? ŠTA ? NIŠTA ! Pa elektrana prvo tek treba da se napravi. Drugo, da bi se napravila mora se isfinansirati. Da bi se finansirala, finansira se sa novcem elektroprivrede, itd., itd. gdje su sve radnje potpuno vidljive. Čak i da se proda za tu prodaju se dobija novac koji se opet uplaćuje Elektroprivredi. ALI ni o tome se ne radi već se radi o prodaji neizgrađene solarne elektrane, pa tek u tome nema ništa nezakonito jer će onda drugi sve finansirati. PREMA TOME sve u svemu cjelovečernja priča je izraz frustracije i ljubomore prema čovjeku koji ima veliki uticaj na kretanja u ovom dijelu regiona ! Laku noć !

ODGOVORITE
Name

Prijedorcanin M.

25.12.2021 09:03

Milane ti to ne razumijes sumnjam da imas miran san to sa orbanom i el.privredom je sve kriminalno ako dodju pare ovi pokradu i dobijes duplo golo...

Name

Re

25.12.2021 09:30

A da ti nisi onaj Kovačević , što je govorio Republika šumska ??

Name

Re Milan

25.12.2021 10:01

E sad sam siguran da nisi Milan vec Slavica ili Mile. Znaci Vukan je 100% u pravu. Ko je donio tu odluku? Skupstina?

Name

Re Milan

25.12.2021 10:03

Tebi je odavno laka noc... sta mislis ko ce odradivati cijenu el. energije ako je stranac vecinski vlasnik? Da nece skupstina ili mozda narod na referendumu? E, botu sendvicarsko-crvendacki...

Name

Milan za RE MILAN

25.12.2021 11:45

Ja sam "bot" zato što iznosim argumente a ti "glas razuma" a u stvari si zaslijepljen od mržnje. Samo mi reci jeli ti stvarno misliš da će mađari sutra na osnovu jedne solarne elektrane moći određivati cijenu struje u Republici Srpskoj a ta solarna elektrane neće učestvovati ni 1% u energetskom bilansu Republike Srpske. Ja nisam ni ekonomista ni inženjer pa to kontam, pokušaj i ti skontati da je to obična lažija na koju ti nasijedaš. I nauči da ne trebaš druge vrijeđati zato što drugačije misle jer ako tako nastaviš velika je šansa da ostatak života provedeš u zabludi po mnogo čemu.

Name

Koko

25.12.2021 06:45

Svaki dan izbacite 3-4 vjesti od dodiku,dosadili ste vise i vi i on hajd stavite neku drugu temu.da nema dodika ugasili biste bn program.

ODGOVORITE
Name

Nasa djeca

25.12.2021 07:51

Znami svi da je doveden da razvlasti i unisti Repzbliku srpsku i nhen narod i to sve pricajzci volim srbe i srbiju. Tako nam i treba.. Nasa djecavtreba da nas se odreknu sutra. Zasluzili smo.

ODGOVORITE
Name

sljep si

25.12.2021 09:54

Ne vidite izvan kutije zvane : DODOKOVO MEDIJSKO CARSTVO!

Name

Bravo !

25.12.2021 08:24

Svaka cast na emisiji. Toliko toga je receno normalnim jezikom da ko je god gledao mogao je zakljuciti da je opozicija slozna. Ako nekom nije nesto jasno nek pogleda ponovo,samo je steta sto ovakve emisije ne traju duze kad gostuju ljudi sto imaju sta reci naradu.

ODGOVORITE
Name

GTI

25.12.2021 08:35

Ti ili si glup ili corav, slozno kao u Prijedoru,na tu slogu mislis

Name

Tatar

25.12.2021 08:53

Pa medjunarodna zajednica ga je ustolicila vidjevsi u njemu plodno tlo za ostvarivanje svojih strateskih ciljeva.Na zalost svi ti ciljevi su manje više na stetu ovog naroda a u taj polozaj narod je svojim delovanjem doveo sam Dodik kako bi mogao ispuniti povjerenu mu misiju.Nasim prostom recnikom receno prodaje nas covek kao stoku i nas i nasu decu i drzavu i sve sto je sveto postenu coveku

Name

mihail

25.12.2021 08:59

Opozicija mora da izadje sa jasnim programom i to :da ce pohapsiti Dodika i sve njegove kriminalce po opstinama i firmama , da ce im pleniti imovinu i istu uliziti u sanaciju privrede, da ce ocistiti : MUP, tuzilastva , sudove, poresku, drzavne firme procesuirati odgovorne a ostale na biro zato sto su cutali i glasom podrzavali pljacku, da ce se truditi ojacati RS sa vracanjem nadleznosti

ODGOVORITE
Name

Dijagnoza

25.12.2021 09:46

Dragi moj Vukane, mogu njega držati stranci još 100 godina uz ovakve glasače i opozicinu. Ako do oktobra izađete sa programom oporavka privrede ako uzmete metlu i počistite smeće i u Oktobru na birališta izađe bar 60% biračkog tijela, ne može mu pomoći ni sav pokradeni kapital niti kvinta niti tamo neki brat muljtor Viktor i slični.

ODGOVORITE
Name

Hmmmm

25.12.2021 09:58

Ko se u kolo hvata u kolu ostaje dok ga kolo (inercija) ne izbaci.

ODGOVORITE
Name

crno beli svet

25.12.2021 10:10

Pa svi dugovecni diktatori vladaoci (bilo gde u svetu) su pijuni u rukama mocnika ako bi bili neposlusni odavno bi im istekao rok trajanja i bili bi zamjenjeni drugima.

ODGOVORITE