Poskupljuje struja za privredu od 1. januara u Srpskoj

Cijene električne energije za privredu u Srpskoj od 1. januara iduće godine skočiće na 53 evra po megavat-času, saopšteno je iz Vlade Srpske.

Republika Srpska 22.12.2021 | 15:32
Poskupljuje struja za privredu od 1. januara u Srpskoj

"Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković danas je u Banjoj Luci, zajedno sa predstavnicima Elektroprivrede Republike Srpske, razgovarao sa predstavnicima Privredne komore i Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske. Glavna tema razgovora bilo je utvrđivanje cijene električne energije za potrošače iz kategorije industrije, povodom predstojećeg potpisivanja godišnjih ugovora ovih potrošača sa Elektroprivredom Republike Srpske", saopšteno je iz Vlade RS.

Dodaju da su predstavnici „Elektroprivrede“ ukazali su da je došlo do drastičnog poskupljenja električne energije na svjetskim berzama koja je dostigla iznos od 250 evra po megavat času, uz prognoze daljeg rasta, te konstatovali da je neophodno da dođe do korekcija cijena za ovu kategoriju potrošača. 

Uz saglasnost i razumjevanje predstavnika poslovne zajednice, prihvaćen je prijedlog da se cijena za potrošače iz kategorije industrije koriguje na iznos od 53 evra po megavat času.

Kako je istaknuto na sastanku, i sa ovom korekcijom, potrošači iz kategorije industrije i dalje će električnu energiju plaćati po nižim cijenama u odnosu na one iz Federacije BiH i zemalja okruženja.

(BN  Foto: VLADA RS)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Veliko Hvala

22.12.2021 15:13

Pa ovo je najjeftija tarifu u regionu oko Bosne ali i dalje do Urala.

ODGOVORITE
Name

NR

22.12.2021 19:49

Šta ovi likovi pričaju. Firme dobile ugovore da potpišu do 28.12. sa 72 % povećanja. I prijetnjom isključenjem.

Name

Energija

22.12.2021 15:19

Skočile cijene na berzi, imaće extra profit od izvoza, jer se godinama hvale da su najveći izvoznici struje. Pa čemu onda poskupljenje privredi i opterećenje koje će platiti običan građanin. Ozbiljna nesposobnost ili pljačka sopstvenog naroda???

ODGOVORITE
Name

Mane

22.12.2021 15:42

E moj Trivicu pa cijesu hidro centrale i termo elektrane kada se zahvaljujes vladi daje pomogla pa toje javno preduzece vlasnistvo naroda.Stose njih tice oni nisu napravili niti jedno postrojenje zadnjih 40god.Udri muski SNSDe.

ODGOVORITE
Name

Zoran

22.12.2021 17:05

Pozivam EPRS da pokupe struju drastično i za građane. Zašto? Zato što gradjani ne sparaju u opste struja je jeftina i niko ne obraća pažnju koliko troši. Kad bi struja pokupila I duplo 90%gradjana bi na kraju plaćali iste račune kao i sada jer bi ljudi morali da povedu računa da je ne troše bespotrebno I na taj način bi smanjili potrošnju u pola sadašnje i bili bi na istom. S druge strane bi EP i država tu usparanu struju mogla da prodaje odnosno izvozi za mnogo veću cijenu I gradjani nebi bili na gubitku a EP bi profitirala. Ili u najboljem slučaju da sve preko 3000 KW po domaćinstvo godišnje potrošnje naplaćuju duplo skuplje.

ODGOVORITE
Name

Aleksandarg

23.12.2021 09:39

Koliko znam, struja koju izvozimo je dosta jeftinija od struje koju plaća domaćinstvo, i na tu temu je bilo dosta price ...

Name

Nole

23.12.2021 07:31

Sta se ovaj Trivic javlja,kao on nekoga predstavlja.Njega to ne dotice,on struju svakako krade,kao sto je krao i vodu,ali eto gle cuda,niko ga za to nije osudio,a dokazi postoje.I jos je na nekoj kao funkciji.Slika i prilika drzave...

ODGOVORITE