Političari u BiH ne žele dogovor zbog ličnog interesa

Dogovora među političkim zvaničnicima u BiH nema u korist javnog ali ima u korist ličnog interesa. Zato ne možemo očekivati od međunarodne zajednice  da rješava zadatke postavljene pred domaće vlasti, kažu za BN televiziju poltiički analitičari.

Bosna i Hercegovina 20.12.2021 | 19:31
Političari u BiH ne žele dogovor zbog ličnog interesa

Dugo traju prepucavanja, afere, krize i blokade, na političkoj bh. sceni, a riječ rat često čujemo u politiičkom diskursu. Uz to stranci
sve češće posjećuju BiH.

Međutim, višemjesečne diplomatske ofanzive nisu uticale na političke strukture. Stanje nepromijenjeno, reforme u zastoju, dogovora nema. Hoće li sami pronaći izlaz ili će BiH neko konkretno u tome pomoći, za BN objašnjava diplomata Igor Davidović.

“Naši politički zvaničnici, govorim o onima na najvišem nivou kojih je 4-5 u suštini nikada ne žele da postignu nekakav dogovor na benefit
javnog interesa, ali se umjesto toga veoma spretno, dobro i umjesno dogovore o nekim drugim stvarima i interesima koji su u sferi njihovog ličnog stava, interesa ili u sferi poslovnog stava, tu su spremni na sve dogovore. Od međunarodnih zvaničnika kada se govori o rješenju naših napetosti i problema, ne treba očekivati ništa dobro za nas. Izjavio je za BN Igor Davidović, bivši ambasador BiH.

Međunarodna zajednica će učiniti ono što joj odgovara. Neće se povući, sve dok ima neki interes. Jasno je to na primjeru OHR-a, koji u BiH postoji 26 godina. Sa Zapada suptilno navode uspotavljanje mira kao glavni razlog postojanja ove institucije, međutim…

Ne treba zaboraviti da, iako ih nije upotrijebio, Visoki predstavnik ima u ruci bonska ovlaštenja. Hoće li ih iskoristiti i kada u značajnoj mjeri zavisi od direktive viših autoriteta, objašnjava Davidović i dodaje.

“Gospodin Šmit se vrlo lako može naći u takvoj situaciji, nakon toga ćemo voditi polemike oko toga da li je on legalan ili nije, ali ako se dogodi primjenjivanje bonskih ovlaštenja, znate onu narodnu rodilo se ljuljaj ga. “, smatra Davidović.

Pitanje je šta će izroditi izborna godina? Nove diplomatske ofanzive, krize ili prijeko potrebne reforme? Ona o izbornom zakonu, bolna je tačka vodećih političara. Ako je suditi po volji parlamentarne većine, do nje uskoro neće doći. A bez poštenih izbora ne mogu se očekivati bilo kakve sistemske pormjene. Tu ni stranci ne mogu pomoći.

(BN)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

"Fešen Guru"

20.12.2021 19:07

Žali Bože skupih odjela . Kad bi Modni Kreatori saznali ko ih sve nosi, promjenili bi profesiju.

ODGOVORITE
Name

Juhuuu

20.12.2021 19:07

Predsjedništvo BiH organizuje doček zime na trgu BiH. Zabavljaće vas Baja mali Knindža, Tomson i Dino Merlin.

ODGOVORITE
Name

Istina

20.12.2021 19:54

Na slici desno, diplomirani pravnik, ucesnik u ratu i dobitnik najvecih ratnih priznanja, politicar poslije rata. U sredini diplomirani pravnik, politicar tokom i poslije rata. Lijevo po zanimanju zemljoradnik, u toku rata svercer i seoska varalica, poslije rata, bez glasova, nametnuti politicar od strane zapada...

ODGOVORITE
Name

Vule

20.12.2021 21:29

Blago nama slusajuci tvoju „Istinu“

Name

Sistemska Rjesenja

20.12.2021 20:00

Hapsi belosvjetske lopurde!

ODGOVORITE
Name

Milan

20.12.2021 20:31

Republika Srpska je ponudila dogovor jer je zatražila da se povuče Inckov zakon ! Taj zakon je na štetu cijelog srpskog naroda i nije na štetu jednog pojedinca !

ODGOVORITE
Name

Dodati

20.12.2021 21:13

Na stetu vladavini prava, demokratije, slobodu govora i misljenja, itd. bas na stetu svega cime nastoje da nam sole pamet ...

Name

Realista

21.12.2021 08:33

Kako na štetu Srba? Ja sam Srbin i baš me briga za njegov zakon, ali briga me je što mi je plata 600km i nemam dovoljno za život! Dodik da je htio mogao je "narediti" da se zabranjuje izjašnjavanje na pitanje da li je bio genocid u Srebrenici ili ne. Neko te pita ti kažeš ja ne smijem reći ni da jeste ni da nije. Znaš, taj inckov zakon je donio poene samo Dodiku i Bakiru. Dodik je lazljiva lopovcina uvijek bio i ostao i sramota me je kad govori da je patriota.

Name

Ranko

20.12.2021 22:37

Zbogom Jugo, drugi te nisu htjeli, zbogom bratsvo i jedinstvo....zbogom Bosno, drugi te nisu htjeli, zbogom maceho

ODGOVORITE
Name

Mia

21.12.2021 02:34

Koju ce politiku voditi kad se omladina iseli bice zemlja staraca

Name

Smijesno

21.12.2021 07:31

Ovi politicari su dobri poslusnici svojih mentora i nalogodavaca, jer im je OVO biznis. Ko ovo nije do sada uvidio, u velikoj je zabludi.

Name

Tatar

21.12.2021 09:32

Ja mislim da je ovo totalno losa procena.Nasim politicarima su na prvom mestu bili interesi drzave pa onda sve ostalo

Name

40 Britanskih obaveštajaca...

21.12.2021 19:53

Koja slika, propadanja i nesreće, koji likovi, seoske lole!

ODGOVORITE