Vlada Srpske nije godinama otvorila nijedan pogon

On kaže da se budžet može nazvati razvojnim samo ako otvora nova radna mjesta i da je upravo to potrebno Republici Srpskoj.

Republika Srpska 16.12.2021 | 17:26
Vlada Srpske nije godinama otvorila nijedan pogon

- Najvažniji ciljevi koje je Vlada sebi zacrtala  u ovoj godini nisu ispunjeni, jer su javna preduzeća, umjesto da postanu efikasna, nastavila proizvoditi gubitke, demografska situacija nije popravljena, a evropske integracije su u zastoju, izjavio je Milan Radović, zamjenik predsjednika SDS.

On kaže da je očigledno da svo ono što interesuje građane i što treba da vuče ekonomiju Republike Srpske stoji po strani. 

„Javna preduzeća su u prvih šest mjeseci poslovala sa gubitkom od 80 miliona КM. Pored toga nismo iskoristili mogućnost da dobijemo novac od EU, jer nismo ispunili poglavlja o pristupanju. Direktnih stranih investicija u Republiku Srpsku gotova da i nema“, napomenuo je Radović. 

On kaže da se budžet može nazvati razvojnim samo ako otvora nova radna mjesta i da je upravo to potrebno Republici Srpskoj.

„Кod nas  godinama nijedna fabrika nije otvorila novi pogon. Očigledno je da najmanjim porezom na dobiti u okruženju Srpska nije uspjela privući nove investitore. Mora se promijenti politička klima i mora postajati politička i pravan sigurnost, brza registracija preduzeća, jednak tretman kod dobijanja dozvola, nizak nivo korupcije. Investitori sve to ocijenjuju prilikom odluke gdje će uložiti svoj novac“, pojasnio je Radović.

On kaže da je ionako lošu ekonomsku situaciju dodatno otežalo izazivanje političkih kriza u zemlji.

„Svaki iole ozbiljan investitor prije pokretanja investicija u neku zemlju prvo će pitati svoju ambasadu koliko je sigurno tu ulagati.  Sada imate političke potrese u BiH i postavlja se pitanje ko će doći investirati u ovakvoj atmosferi“, napominje Radović.

(BN) 

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Duducenje po kukuruzima

16.12.2021 16:48

Moze doci samo neki balvanov ili narkomanov rodjak da se ugradi. Ili da izdila kilo do dva.

ODGOVORITE
Name

Tatar

16.12.2021 17:43

Ovdje se razvojnim programima smatra dilanje droge krijumcarenje migranata kradja drzavne imovine izborne kradje.

Name

Djoko svuda oko nas!

17.12.2021 21:45

Dodik je tu da unisti sve sto se unistiti moze! Ma kakvi pogoni?

Name

A sad Adio..

17.12.2021 23:16

Mozda dobijemo autoputeve za povratak kucama.

Name

Milojko

16.12.2021 17:38

Ne da nije otvorio nijednu fabriku, nego je pozatvarao sve koje su postojale.

ODGOVORITE
Name

Vanzemaljac

17.12.2021 15:13

Pa Srbijanske firme sve glavno sjedište imaju u Sarajevu,pitanje za Vladu,što nemaju u RS.Pametnom dosta.....

Name

Naravno

16.12.2021 17:50

Da javna preduzeca proizvode gubitke.sve sami dodikovi uhljebi.s druge strane privreda na koljenima .tu su plate male ,omladina nece da radi za dzaba ,odlazi u EU.i to malo privrednih preduzeca (mahom obucarstvo),rade posao iz bog zna koje ruke.ostalo sto je bilo ili je zatvoreno ili je pred zatvaranje.o cemu ova vlast vise prica. Bez privrede nema drzave.

ODGOVORITE
Name

Znaci

16.12.2021 19:58

Stop kriminalu i korupciji. Investicije i nova radna mjesta. Najmanja zagarantovana plata da je koliko sada prikazuju prosjecnu.Bolje imati 100 000 zaposlenih sa tom platom nego 30 000 sa platom od 3000 000 i vise zbog i potrosnje i stednje i soijalnog aspekta.... Ovo sada sto je kriminal, korupcija, krediti, sukob interesa, nedostatak pravih investicija , jedni se bahate imaju razna primanja iz budjeta i jos pljackaju, potrebe izdvajanja za socijalne kategotije sve vise rastu umjesto da se smanjuju, znacajna i stednja i potrosnja u najvecem obimu onih koji imaju se odvija van ovih prostora.... Itd. itd....

Name

Rezultat toga

17.12.2021 20:15

Ekonomski pa demografski slom naroda na ovome prostoru.

Name

Прво

16.12.2021 17:50

Поврат надлежности као сугурност Репувлике Српске а онда долазе инвестиције и процват нашег ентитета у саставу БиХ.

ODGOVORITE
Name

Dok Holidej

16.12.2021 20:58

MILE KAŽE DA NEĆE NIKO DA OTVARA FIRME U RS-U ZBOG VUKANOVIĆA ONI UGOVORE POSAO SA BATAGONOM I TO SVE VUKAN RAZVALI ČAK SU I UHAPSILI JADNOG VLASNIKA PA KOBI ONDA TU ULAGAO.

Name

Sagitarius

16.12.2021 21:19

Nema napretka u ovoj državi bez radikalne promjene vlasti! Nova vlast će stvoriti temelje pravne države, i omogućiti stvaranje uslova u koima će zakon biti isti za sve građane ove zemlje, koja će srušiti privatnu državu uspostavljenu od strane nekoliko tajkunskih porodica, koje su opljaćkali ovaj narod!!

ODGOVORITE
Name

ray

16.12.2021 21:27

Pa evo da ti odgovorim: U zemlje političko pravne nesigurnosti i " Stranog plašljivog kapitala " najpre je došao financijski kapital ( Banke ) bez straha ali sa kamatama oko 20%. Godinama zarađivale na tuđoj muci i one su to planski ostvarile. Ma ni ratne okolnosti im nisu smetale. Da nedužim: Ideja bilo kojeg libralizma ostvaruje se u 4 koraka: 1. korak, liberalizuj tržište za uvoz od igle do lokomotive (Otvori mi tržište da plasiram i zaradim) 2. korak, privatizuj iliti opljačkaj ( Privatno vlasništvo je neprikosnoveno i svetinja) , 3. ( Treći ću vam preskočiti da pokušate razmišljati a 4. Zasuj ih dukatima ili prezaduži da bi mogo sa Suverenima manipulisati. KAPITO ? Dakle neokolonijalizam a kao najbolja ilustracija je GRČKA. Ko voli nemože da odoli. Daklem, Gospodine Radoviću, nije dužnost Države da kroz vlasništvo otvara nova radna mesta i drogeraški ubrizgava pare u nešto što je plen lešinara. I kad mislite da stvarate razvojne i infrastukturne uslove bivate zloupotrebljeni ali na naš račun. To je jednako kao da bi im rekli izvolte. Dete: Prošla su ta vremena i ekonomska teorija i nauka na kojoj si ti iskošlovan i možda Doktorirao, ali za tebe se nebojim. No što ćemo MI ?

ODGOVORITE
Name

U nasem slucaju

17.12.2021 10:54

Duznost Drtave jeste da zaduzuje i ubrizgava pare u privatne djepove preko privatnog vlasnistva i radnih mjesta itd..... Pokazalo se pogubnim uopste za opstanak ovoga drustva....

Name

BOY

17.12.2021 02:40

Otvaranje pogona je komplikovano, bolje i lakše se iz buđžeta namiriti a mi ćemo raditi u otvorene pogone širom evrope.

ODGOVORITE
Name

40 Britanskih obaveštajaca...

17.12.2021 05:11

Nije otvorila, ali je mnoge zatvorila!

ODGOVORITE
Name

Naročito

17.12.2021 05:43

sada nece niko doci da otvori neku proizvodni pogon.

ODGOVORITE
Name

Da li je poenta

17.12.2021 14:11

Doktorata postala manipulacija drustvom ili neki opipljiv ucinak za isto!

ODGOVORITE