Njemačka: Racije zbog prijetnji smrću premijeru

Nemačka specijalna policija pretražila je nekoliko objekata u Saksoniji u okviru istrage o planu za ubistvo premijera ove pokrajine Mihaela Krečmera.

Svijet 15.12.2021 | 13:02
Njemačka: Racije zbog prijetnji smrću premijeru

Prema tvrdnji medija, njegovu egzekuciju planirali su antivakseri.

Racije u Drezdenu imale su za cilj pojedince, članove grupe "Drezden oflajn mreža" koja je koristila aplikaciju Telegram za razmenu poruka o planovima za ubistvo, saopštila je policija.

Pretresi su izvedeni nakon izjava članova grupe na Telegramu koje su ukazivale da možda poseduju oružje, navela je policija.

U Saksoniji, koja ima drugu najvišu stopu zaražavanja koronavirusom u Nemačkoj i najnižu stopu vakcinacije, proteklih nedelja održano je više protesta protivnika restriktivnih mera. Portparol pokrajinske kriminalističke službe (LKA) Tom Bernard rekao je da se pretresi kod osumnjičenih lica vrše od jutros u sklopu istrage protiv lica koja su pod sumnjom za teško krivično delo pripreme ugrožavanja države. Predmet akcije policije su pet lica – jedna žena (34) i četiri muškarca stari od 32 do 64 godine iz Drezdena.

Istraga se vodi protiv članova grupe na mreži Telegram „Drezden oflajn umrežavanje“, koji navodno poseduju i naoružanje. Jedno od lica, kod kojeg je izvršen pretres, počinio je, kako je saopšteno, dodatno krivično delo uvrede policajaca i opiranje izvršnim vlastima.

Nemački javni servis ZDF objavio je, nedavno, da su na grupi na Telegramu deljeni konkretni planovi za atentat, u vezi sa diskusijom o uvođenju obavezne vakcinacije. Na tu vest je državno tužilaštvo u Drezdenu pokrenulo istragu. Meta napada Krečmer je kazao da se svim pravnim sredstvima mora delovati protiv takvih lica, kako bi nosioci javnih funkcija mogli da rade i iznose svoje mišljenje bez straha.

Političari u Saksoniji već duže su na meti aktivnosti ekstremnih desničara i antikoronaša.

Tako je početkom ovog meseca veća grupa antikoronaša došla ispred privatne kuće ministarke zdravlja Saksonije Petre Kepening, noseći baklje i bubnjeve. Ministar unutrašnjih poslova Saksonije Roland Veler kazao je da je to napad na demokratiju.

(Tanjug)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Demonkratija

15.12.2021 13:21

Pa dosta je bilo dikatature agresivnih politicara i nemocnih "naucnika" sa njihovim vakcinama..

ODGOVORITE
Name

?

15.12.2021 14:25

Uhapsite sve antivaksere i vakcinišite ih javno na trgu ??????????

ODGOVORITE
Name

Robin Hood

16.12.2021 20:20

Antivakseri se moraju organizovati ili osnovati stranku ili neki pokret otpora da se zastite ljudski zivot i covjek kakav je stvoren od Boga demone koji podstrekavaju i prisiljavaju na vakcinaciju javno spaliti na lomaci.