Lideri SDA, SNSD i HDZ igraju opasnu političku igru

Predsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović, potpredsjednica Jelena Trivić i generalni sekretar Mira Pekić sastali su se danas sa ambasadorom Kraljevine Norveške u BiH Olafom Rajnertsenom. 

Republika Srpska 14.12.2021 | 13:51
Lideri SDA, SNSD i HDZ igraju opasnu  političku igru

Tema razgovora bila je politička situacija u Republici Srpskoj i BiH. 

Predsjednik Borenović je naveo da je ionako teška politička situacija dodatno zakomplikovana prethodnih mjeseci. 

- Bespotrebno i sramno nametanje odluke od strane visokog predstavnika u ostavci Valentina Incka je dovelo do eskalacije političke krize, koju u svom maniru koriste lideri tri stranke koji su zajedno u koaliciji ne samo na nivou zajedničkih institucija BiH, nego i na drugim nivoima vlasti. Lideri SDA, SNSD i HDZ igraju političku igru opasnu po sve građane u BiH, a u cilju čuvanja svoje političke moći, rekao je Borenović. 

On je rekao da je cilj i prikrivanje razmjera visoke korupcije, koja uništava ovo društvo, a svoje izvorište ima upravo u političkoj korupciji. 

- Suštinski problem i pitanje koje se treba riješiti jeste rad i nezavisnost pravosuđa, pitanja ekonomije i odlaska stanovništva, što se sigurno ne može postići fabrikovanjem stalnih kriza, rekao je Borenović. 

Potpredsjednica PDP-a Jelena Trivić se takođe osvrnula na problem izborne korupcije i izbornih prevara, što najbolje ilustruje „slučaj Doboj“. 

- Centralna izborna komisija je nadležnom tužilaštvu podnijela prijavu zbog mnogobrojnih nepravilnosti tokom izbora u Doboju i za osam mjeseci od ponovljenih izbora ništa se nije pokrenulo po tom pitanju. Izborna prevara u tom gradu je toliko očigledna samo ako uzmemo u obzir da je nosilac liste SNSD-a imala 17000 manje glasova na ponovljenim izborima, a gradonačelnik 15000 manje. Ukoliko ovaj slučaj ne dobije epilog, znači da je izborna krađa ozakonjena i postavlja se pitanje smisla izbornog procesa, navela je Trivićeva i dodala da su potrebne suštinske izmjene Izbornog zakona, koje se prije svega tiču uvođenja tehnologija kojima se mogu spriječiti izborne krađe. 

(BN)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

OO7

14.12.2021 13:19

Koju igru igra opozicija?Da dođe do vlasti bez izbora?

ODGOVORITE
Name

Da ali

14.12.2021 14:10

u stvari traze proporcijonalni izborni sistem sa stranackim listama. Na taj nacin bi uz siroku koaliciju mogli da dodju na vlast. Problem je sto to izaziva nestabilne vlade i bio bi kraj za BiH. Drugo sto su poslanici predstavnici gradjana a ne politicke partije, i to je jedan od temeljnih postulata EU. Znaju njih stranci, ali ih samo jednokratno koriste kao cip u pregovorima oko ustavnih rjesenja.

Name

re 007

14.12.2021 14:18

Botu budi miran i žvaći svoj sendvič

Name

Ре 007

14.12.2021 14:51

Игра игру Дарка Бањца буди одан а не способан и доби директорско мјесто и пар милиона км и причај како ти волиш и браниш РС.

Name

e moji

14.12.2021 14:03

Tupsoni pa ti placenice tones sve dublje u izdaju

ODGOVORITE
Name

Uroš

14.12.2021 14:05

Primjer izborne krađe u Doboju koja se odvija u kontinuitetu sa istim akterima a to su članovi GIK Paleksić Nenad i ostali i svi članovi biračkih odbora u gotovo nepromjenjenom sastavu a čija su imena poznata Okružnom tužilaštvu Doboj treba da ističu svi lideri opozicije u svakoj prilici i da time objašnjavaju lažne izborne pobjede SNSD!Samo jednom mjerom,instaliranjem video nadzora na biračkim mjestima bi bar smanjili razmjere izborne krađe

ODGOVORITE
Name

Niko

14.12.2021 15:11

Vlast se promjeniti na izborima ne moze. Oni koji treba da glasaju za promjene odlaze iz zemlje. Ostaje poslusna glasacka masina. Spasa nam nema.

ODGOVORITE
Name

Tatar

14.12.2021 18:23

Istina je da se igra opasa igra aii je isto tako opasno nista ne uraditi da se ta igra zaustavi nego samo pricati suplje.price

Name

Ruza

16.12.2021 14:08

Žalite te se na Dodika biste bolji za pljačkanje mora da ste u oskudici kao penzioneri

ODGOVORITE