Sud BiH potvrdio optužnicu protiv ministra Cikotića

- Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv ministra bezbjednosi u Savjetu ministara Selme Cikotića, koja ga tereti za zloupotrebu položaja, kojom je budžet BiH oštetio za 9,7 miliona КM, a drugima pribavio imovinsku korist u višemilionskom iznosu.

Bosna i Hercegovina 08.12.2021 | 14:12
Sud BiH potvrdio optužnicu protiv ministra Cikotića

Tužilaštvo BiH ranije je saopštilo da Cikotića tereti da je, u periodu od 2009. do 2011. godine, zloupotrijebio službeni položaj ministra odbrane tako što je nezakonito pogodovao kupcu, na štetu ministarstva kojim je rukovodio, prilikom plana izvoza i prodaje viškova zastarjelog oružja, municije i vojne opreme.

U optužnici se navodi da je Cikotić potpuno nezakonito i zaobilazeći predviđene zakonske procedure, bez upoznavanja svojih zamjenika, kao i Predsjedništva BiH, vršio izmjene ugovora, nakon čega je preduzeću "Skaut" iz Zagreba, umjesto zastarjelog naoružanja i municije, koje je i bilo predviđeno za otpis i prodaju kako bi se smanjili troškovi čuvanja i održavanja, izmjenama ugovora izvozio oružje i municiju većeg kvaliteta i potražnje na tržištu, prenosi Birn.

Cikotić je time budžet BiH oštetio za 9,7 miliona КM, a drugima pribavio imovinsku korist u višemilionskom iznosu.

(Srna) 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Tatar

08.12.2021 18:39

E jadu jadni jeli te imalo stid viri sad iza resetaka tamo je za tebe najbolje

ODGOVORITE
Name

Dobro i postojimo

08.12.2021 19:55

Pljacka, pljacka i samo pljacka decenijama iz dana u dan,pride dugovi.....

ODGOVORITE
Name

Kuda dalje rodjače

09.12.2021 11:58

Znači li ovo da će Cikotić biti udaljen sa pozicije ministra sigurnosti (suspendovan) do okončanja sudskog postupka? Ako smo svi jednaki pred Zakonom, onda bi tako trebalo jer jer po Zakonu o državnoj službi, državni službenik će biti suspendovan ukoliko je orotiv njega pokrenut krivični postupak i optužnica postala pravosnažna.

ODGOVORITE