Belgijska policija koristi vodene topove na protestu

Belgijska policija upotrijebila je vodene topove i suzavac kako bi rastjerala neke demonstrante u Briselu nakon što je većina demonstranata mirno marširala u znak protesta zbog pooštrenih ograničenja u pandemiji virusa korona(COVID-19) koja imaju za cilj suzbijanje porasta zaraze.

Svijet 05.12.2021 | 17:06
Belgijska policija koristi vodene topove na protestu

Hiljade demonstranata, njih 8.000 po procjeni policije, izašli su u nedjelju na ulice Brisela da bi izrazili nezadovoljstvo zbog načina vladinog upravljanja zdravstvenom krizom u Belgiji, dvije sedmice nakon sličnih protesta koji su tada prerasli u nasilje.

Povorka demonstranata krenula je mirno ulicama glavnoga belgijskog grada, okružena brojnim pripadnicima policijskih snaga. Većina demonstranata plesala je u ritmu tehno muzike. 

“Ne, hvala na vakcinama”, “Kovid = organizovani genocid”, “QR = svastika”, moglo se pročitati na transparentima koje su isticali demonstranti. “Ne treba nam vakcina za našu djecu”, skandirala je grupa žena.

Demonstranti osuđuju obaveze koje se stanovništvu nameću od početka pandemije covida-19 da bi se suzbilo dalje širenje virusa. Posebno ih muči obaveza posjedovanja zdravstvene propusnice koja je, za pristup nekim mjestima postala obavezna. Demonstranti su iskoristili priliku da bi kritikovali medijsko praćenje krize.

Pripadnici interventne policije koji su nosili štitove i kacige raspoređeni su po evropskoj ulici u kojoj su smještene institucije EU. Nekoliko saobraćajnica blokirano je ogradama i bodljikavom žicom.

Ne nekim mjestima u gradu postavljeni su vodeni topovi, a ulice u kojima su se odvijale demonstracije nadlijetao je helikopter.

(Agencije) 

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Dr

05.12.2021 16:25

NARODE MOJ, OVO DAJE BAR MALO NADE ,DA NAS NECE SVE PRETVORITI U STOKU. SVAKA CAST SVAKOM KO IZADJE NA ULICU RADI OVOG ZLA, MA GDJE I MA U KOJOJ ZEMLJI.

ODGOVORITE
Name

Sputnik 5/6/7

05.12.2021 16:34

Sputnik i Kineske vakcine imaju za osnovni cilj da stite ljude i od ovih efekata, ali i da medicina bude stabilna stvar, a ne dio odnosenja svakog prema svakom. Pfizer se reklamira da je ruska i kineska tehnologija zastarila. Realno, korona je pojava empirijski gledano stvari povezanih sa imunitetom, ako covek "sto dana' nije jeo adekvatno osjetljivij je na razne nadrzaje, ako je zbog toga obolio moze i da umre. Mjesta kao Evropa ili Balkan koji su optereceni redefinisanjem centralnog nervnog sistema covkea, radi posla na primjer ili radi socioloskog statusa, i ne ponasa se prirodno ili mi gdje nam tranzicijama, ali vise nasim vrtlozima koje su oni primjetili, sole pamet i slicnim mjestima. Prije je orila se pjesma i radilo se, o zdravstvu je brinula drzava, primale se JNA konjske vakcine i zdravstvo je bilo na nivo kod nas i SSSR. Sa zapada je doslo pederisanje, jer su prvo neke stvari zeleli da imaju, ali nisu time ni vladali, a i uvijek su to zloupotrijebili. Za ameriku je to uzled nedostatka civilizacijskog trezora (istorija stvaranja SAD i naseljavanaja Amerike), a u Evropu lukavstvo, pa i pohlepa. Bliski istok je prica za sebe. Sputnik 5 je ANTICOVID vakcina. SPUNTNIK 1 satelit koji je poslan u izvidjanje svemira, SPUTINK 2,3,4 ne znam sad tacno, ali mislim da su vezani uglavom za tematiku kao i SPUTNIK 1. SPUTNIK 6 bi trebao biti model savremenog informacionog civilnog organizovanja i prevazilazenja medija. SPUNTIK 7 digutalana civilizacija i potpuna korisna upotreba tehnike tehnologije, mogucnosti djelatnost.

ODGOVORITE
Name

Doboj

05.12.2021 16:44

Ovo je malo vise od 8000. Neko je zaboravio bar jednu nulu ? Bravo za Belgiju i sve druge zemlje koje su masovno protestovale ?

ODGOVORITE
Name

Sputnik

05.12.2021 18:05

Ma bjaži bolan,bjažiiii

Name

Tatar

05.12.2021 17:41

Svi za nešto protestvuju svi glas dižu svi se bore za bolje sutra jedino nama svejedno pogeli vratove i čekamo na red

ODGOVORITE
Name

Ma ura

05.12.2021 18:04

Bravo za demokratiju!

ODGOVORITE
Name

Istina

05.12.2021 18:57

Bio sam tamo,demonstrira se za sve sto ne stima. Njima se ne moze desiti burle,zavrsio bi na stupu na glavnom trgu. Zato smo mi sami sebi neprijatelji.

ODGOVORITE
Name

Iznervirale ih parole

05.12.2021 19:16

Vakcinisan ili ne, opako se stvari odvijaju.....

ODGOVORITE