Zdravstveni radnici italijanske vojske u Sloveniji

U Sloveniju je stigla grupa zdravstvenih radnika italijanske vojske koja će slovenačkim kolegama pomagati u liječenju pacijenata oboljelih od Kovida-19, saopštilo je Ministarstvo odbrane Slovenije.

Region 05.12.2021 | 14:52
Zdravstveni radnici italijanske vojske u Sloveniji

Riječ je o 10 ljekara anesteziologa i isto toliko medicinskih sestara i tehničara koji će se pridružiti slovenačkom vojnom sanitetu koji pomaže civilnom sektoru u bolnicama u Ljubljani, Celju, Mariboru i Novom Mestu.

Njih će, popodne na svečanosti u kasarni u Kranju, pozdraviti ministar zdravstva Janez Poklukar i ministar odbrane Slovenije Matej Tonin.

Dogovor o ispomoći Sloveniji, koja je u težoj epidemiološkoj situaciji od susjedne Italije, Tonin je postigao prilikom nedavne radne posjete Rimu na sastanku sa italijanskim kolegom Lorencom Gverinijem, kada je najavljeno da će u Sloveniju stići 30 pripadnika saniteta italijanske vojske.

U Sloveniji je u posljednja 24 časa potvrđeno 116 slučajeva zaraze koronavirusom i 18 preminulih, ali je preopterećenost bolničkog sistema i dalje velika.

Normalizacija rada bolničkog sistema očekuje se tek za mjesec dana, prenose mediji.

Epidemiolozi iz Naučnog savjeta Vlade Slovenije poručuju da je prerano razmišljati o ublažavanju mjera zbog malog pada broja novih zaraza i drugih indikatora, te upozoravaju da je nakon prošlogodišnjeg ublažavanja mjera u vrijeme Božića i Nove godine došlo do ponovnog pogoršanja epidemiološke slike. 

(Srna)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Marko Ursic

05.12.2021 20:39

Slovenci sta ne kazete zasto jos niste uhvatili falsifikatne covid prepustnice, ali oni nemaju vremena za ovo, vise sem im ja bitan da me proganjaju na nacionalni osnovi, hvala ljepa slovenija da brinete toliko o meni.

ODGOVORITE