Treba predložiti tehničke izmjene izbornog procesa

- Palmer i ekipa nisu postigli nikakav napredak i došli smo u ćorsokak jer je decembar krajnji rok za izmjenu izbornog zakonodavstva - upozorava Šarović.

Republika Srpska 02.12.2021 | 15:54
Treba predložiti tehničke izmjene izbornog procesa

- Bila bi dobra ideja da se u skorom vremenu opozicione stranke iz Parlamentarne skupštine BiH nađu i da pokušamo da se dogovorimo oko minimuma za promjenu tehničkog aspekta izbornog procesa jer su vladajuće SNSD-SDA-HDZ očigledno došle u ćorsokak – istakao je predsjednik Srpske demokratske stranke Mirko Šarović. 

"Palmer i ekipa nisu postigli nikakav napredak i došli smo u ćorsokak jer je decembar krajnji rok za izmjenu izbornog zakonodavstva. Vrijeme je za ofanzivu da se pravi dogovor za mini paket kojim bi izborni proces bio transparentan i kojim bi se spriječila izborna korupcija. Кod stranaka u vlasti nema te spremnosti ali mi iz opozicije moramo na tome insistirati“, pojasnio je Šarović.

On je kazao da ne vidi razlog za nove sastanke sa Palemerom jer je opozicija iz Republike Srpske razjasnila sve stvari i nema otvorenih pitanja. 

„Palmeru su poznati naši stavovi da tražimo da Republika Srpska bude jedna izborna jedinica, izbor člana Predsjedništva neposredno iz Republike Srpska bez prefiksa i naša želja da ako nije moguće dogovoriti cio paket izmjena Izbornog zakona da se ide sa minimalnim paketom a to su tehničke izmjene izbornog procesa“, zaključio je Šarović. 

(BN) 

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Šunj

02.12.2021 15:20

U Bosni i Hercegovini ne postoji ni jedan jedini politicar kome su Drzava i njeni gradjani ispred licnih interesa

ODGOVORITE
Name

Re

02.12.2021 16:36

A sve i da se pojavi cilj je zadrzati ovakav izborni zakon da ne bi mogao uraditi nista, znaju oni da bi sve tri naroda glasala za takvoga makar bio i vanzemaljac, doslo do guse a tad nestaje nacionalizam.

Name

aa

02.12.2021 16:42

prvo i najvaznije postene izbore(skeniranje,video nadzor),pa da prvo vidimo koliko nas uopste glasa i kako i za koga glasamo,da vidimo kakva nam je krvna slika,poslije toga je lakse sve.

ODGOVORITE
Name

Lokdaun

02.12.2021 18:08

I spriječiti kupovinu papaka tako što bi se istima odmah oduzeo mandat i zabranilo učešće u sljedeća dva izborna ciklusa.

Name

Jova

02.12.2021 17:52

Idi pecaj,u prazno pričaš kao uvjek….

ODGOVORITE
Name

I.Sarajevo

02.12.2021 18:05

E da ti je nekako pobjedit Sarovicu ali kako ?

ODGOVORITE
Name

Realno

02.12.2021 18:07

Na ovome treba insistirati, video nadzor i ostale tehnologije koje se vani primjenjuju. Oko drugih izmjena očito ne postoji saglasnost, pa neka onda idu samo ove tehničke. Ko bude protiv, taj krade, Čović i Dodik već pripremaju izgovore, a Bakir svakako počinje da gubi

ODGOVORITE
Name

yoki

02.12.2021 18:48

U vecim sredinama mozete nekako i kontrolisati glasanje ali u selima Burle broji glasove

ODGOVORITE