PDP pita: Da li su još na snazi brojni zaključci NSRS

Šef poslaničkog kluba PDP-a pita da li su još na snazi brojni zaključci koje je u prethodnim godinama donosila NSRS, među kojima i je djelovanje SIPA-e na području Republike Srpske.

Republika Srpska 30.11.2021 | 16:36
PDP pita: Da li su još na snazi brojni zaključci NSRS

- Danas, kada je SIPA u Novom Gradu uhapsila devet lica zbog sumnje da su kao pripadnici vojne policije Vojske Republike Srpske počinili ratni zločin na području ove opštine, jasno pitam Vladu Republike Srpske da li još uvijek važi zaključak Narodne skupštine Republike Srpske iz decembra 2015. godine, izglasan nakon sličnog događaja, da je djelovanje ove agencije nezakonito i neustavno, te da institucije Srpske u slučaju kršenja ustavnih nadležnosti Republike Srpske od strane organa i institucija BiH odmah preduzmu sve mjere i aktivnosti u okviru ustavnih i zakonskih prava i odgovornosti Republike Srpske, rekao je šef Кluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Perica Bundalo. 

Bundalo podsjeća da je Narodna skupština Republike Srpske tada ocijenila  da je osnovni uslov za dalju saradnju organa i institucija BiH i Republike Srpske provođenje ustavnih nadležnosti i međusobna koordinacija organa i inistitucija nadležnih za obezbjeđivanje i provođenje vladavine prava, ustavnosti i zakonitosti.

- Međutim, nije primjećena nikakva koordinacija, a ne vidimo da se bilo ko od onih koji su još nedavno pompezno najavljivali zabranu djelovanja SIPA-a na području Republike Srpske uopšte oglasio po ovom pitanju. Svi organi treba da rade onako kako im zakon nalaže, međutim, danas još jednom vidimo da vladajućoj strukturi zaključci Narodne skupštine služe samo da imaju vijest od nekoliko dana, a kada treba da ih provode, tada nastane tajac. To je slučaj sa ovim, ali i sa preko trideset zaključaka sa posebnih sjednica održanih samo u ovom sazivu NSRS. Ružno je i opasno takvo poigravanje sa našom najstarijom institucijom i najvišim zakonodavnim tijelom Republike Srpske, zaključio je Bundalo. 

Bundalo pita da li će se i nakon već dugo najavljivane nove posebne sjednice, ukoliko se održi, nastaviti praksa derogiranja odluka Narodne skupštine, nepoštovanja zaključaka i hoće li i to vlasti poslužiti samo za skretanje pažnje sa ključnih pitanja koja opterećuju Republiku Srpsku i uvod u predizbornu kampanju, saopšteno je iz PDP-a.

(BN)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

MZ

30.11.2021 15:57

To ti isto kao da je moja Mesna zajednica donijela neke odluke, de ne sprdaj te se vise sa tim vasim odlukama

ODGOVORITE
Name

Tatar

30.11.2021 16:04

Bundalo zar nije preče da se pitaš dokle idu ova poskupljenja dokle ćemo ovako skupo plaćati lekove i gorivo koliko u RS ima ugroženog stanovništva u kakvom je stanju boracka populacija koja je ustolicila i tebe i takve ko ti .Dajte ljudi bavite se prioritetima aza delovanje SIPE pitaj Dodika ako iko od vas ima hrabrosti stati pred njega

ODGOVORITE
Name

POCELA RASPRODAJA

30.11.2021 16:41

A STARI KAKVI ZAKLJUCCI. POCELA JE RASPTODAJA. ELEKTRO SE PRODA KROZ OBVEZNICE A PERO ENO NASAO SVOJ RIO TINTO PA PRODA OZREN. MOJ BRATKO KAKO TI TRPAJU PARE. A SVE DA NAM NACIJU ZASTITE.

Name

NR

30.11.2021 16:26

Zaključci ne znače ništa. Za njih nema sankcije. Akta skupštine su zakoni, odluke... A ni to se ne poštuje od sekte.

ODGOVORITE
Name

Neshvaćen

30.11.2021 16:28

To je važilo samo za vrijeme kada direktor SIPA-e nije bio iz SNSD-a. Sada to ne važi niti je važilo prije, za vrijeme Novića, Zupca i Lujića.

ODGOVORITE
Name

Eh

30.11.2021 17:08

Kako ce vredjeti odluke NSRS kada odamno nema NSRS samo sprdacina i trosenje narodnih para.

ODGOVORITE
Name

Zoran

30.11.2021 17:12

Kad treba da se donese odluka da se zabrani rad SIPI na prostoru RS onda napustate sednicu, onda koji to hoće da donesu rade protiv RS i ruše D ejton a kad ovi i dalje hapse onda pišete saopštenja. Koji ste politikanti ali providni ko nailon.

ODGOVORITE
Name

Idealno

30.11.2021 21:43

Ajde ne lupetaj, nego se zapitaj kako to da dok Dodik napusti RS, tj ode u Srbiju vamo Sipa hapsi ode u Rusiju vamo hapšenja...

Name

jupa kjampa zjapi

30.11.2021 17:22

Nisu na snazi gosn Bundalo, zaključci su na snazi samo na dan donošenja, poslije toga su obična politikanstka mišljenja za dnevno političku upotrebu.

ODGOVORITE
Name

Stix

30.11.2021 17:59

Bitno je da niko ne dira veliku korupciju a sve drugo moze

ODGOVORITE
Name

He He

30.11.2021 18:21

Naša milicija nije na vrijeme obavještena da je SIPA bila u akciji, inače bi oni to spriječili ,obavještajne službe su zatajile, u budućnosti će to biti bolje, samo dok se malo uhodaju.

ODGOVORITE