Srpski predsjednik danas sa Putinom u Sočiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovaraće danas u Sočiju sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Srbija 25.11.2021 | 07:33
Srpski predsjednik danas sa Putinom u Sočiju

Prvo je je planiran tet-a-tet sastanak dvojice predsednika oko 13 sati po lokalnom vremenu, a zatim je predviđen ručak.

Da je reč o izuzetno važnom susretu za Srbiju, predsednik Vučić naglasio je više puta, ističući kao najvazniju temu razgovora budući dugoročni ugovor sa Rusijom o isporuci gasa, ne krijući da će moliti Putina za najpovoljniju cenu tog energenta, jer od nje zavisi i dalji privredni razvoj Srbije.

"To je pitanje za celu našu zemlju, jer nam od toga zavisi dolazak investitora, da li ćemo imati struju i rezerve", rekao je Vučić uoči odlaska u Rusiju.

Susret u Sočiju, 19. po redu zvanični sastanak dvojice predsednika dolazi u trenutku brojnih izazova koji su pred Srbijom - pojačanih pritisaka sa zapada "upakovanih" u kritike o vladavini prava, položaju medija, stanju ekologije, te ćutanja međunarodne zajednice na poteze Prištine, ali i komplikovanja situacije u regionu.

Vučić je sam najavio da su to pitanja od kljucnog znacaja o kojima ce razgovarati sa ruskim predsednikom, kojeg će, kako je rekao, obavestiti i o svemu što se dešava u razgovorima o KiM, kao i o celokupnoj situaciji na Zapadnom Balkanu.

"Za nas su interesantna pitanja iz regiona, ali sasvim sigurno je da ću od Putina moći da čujem kako on vidi situaciju u Evropi i Aziji i u svetu, i kako mi, kako mala zemlja da nađemo najbolju poziciju u turbulentnom svetu i zaštitimo svoje interese", rekao je Vučić.

Ta pitanja i Kremlj vidi kao centralna u razgovoru dvojice lidera.

Juče je, naime, i portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio da će Putin u Sočiju razgovarati sa Vučićem o "saradnji dve zemlje na obostranu korist", što će, kako je ocenio, biti "veoma važni razgovori sa saveznikom i prijateljem Rusije".

Vučić je najavio da će nakon razgovora sa Putinom srpsku javnost moći da obavesti o svim novim dogovorima na polju ekonomije i u drugim oblastima.

(Tanjug Foto:Tanjug)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

???

25.11.2021 06:57

'oće li nam taj ruski gas drug Putin dati po staroj cijeni ili ćemo to platiti višestruko????

ODGOVORITE
Name

mislim

25.11.2021 07:40

Ne radi se o cijeni vec oce li ga uopste isporucivati.

Name

Re???

25.11.2021 07:40

Tebi će dati po staroj cijeni a svi drugi će ga plaćati znatno skuplje. Zadovoljan?

Name

Aleksandar

25.11.2021 07:21

To je sve ugovoreno, samo treba da se potpiše. Medijska propaganda je čudo. Cijena će biti povećana, ali to će Vučko okarakterizirati kao njegovu pobjedu.

ODGOVORITE
Name

MD

25.11.2021 07:46

Svi smo nestrpljivi, šta će se desiti na pregovorima. Hoće li ga ubijediti?Još jedna predstava. Sve se već zna, ali valja ispasti spasilac naroda. Živi nismo dok se ne vrati.

ODGOVORITE
Name

Iskra

25.11.2021 08:01

Najjjpresednik koji se iskreno bori za svoj narod

ODGOVORITE
Name

Re

25.11.2021 10:06

Malo više za sebe i svoje satrape.

Name

Istina

25.11.2021 10:23

Svaka njima cast al nema tu nigdje ljubavi,samo interes. Uzdajmo se samo u sebe.

ODGOVORITE