Koronom zaraženo nekoliko monaha na Hilandaru

Nekoliko monaha na Hilandaru zaraženo je virusom korona, a ni jedan od njih nema težu kliničku sliku i situacija je pod kontrolom, saznaje Sputnjik u ovom manastiru.

Region 23.11.2021 | 16:17
Koronom zaraženo nekoliko monaha na Hilandaru

Posjete manastiru Hilandar na Svetoj gori zabranjene su od nedjelje 21. novembra, zato što je nekoliko monaha zaraženo virusom korona.

Procedura na Svetoj gori je takva da se, kod prvog slučaja pozitivnog na ovaj virus, manastir zatvara za posjetioce.

Od marta prošle godine u srpskom manastiru bilo je nekoliko bolesnih, ali su to bili gosti, a od početka pandemije do ovog posljednjeg talasa, koronu je imao samo jedan monah kome je bolest konstatovana tokom boravka u Beogradu, gdje se i liječio.

Sputnjik navodi da sada zaraženi monasi na Hilandaru imaju stalnu njegu ljekara i tehičara, a riječ je o dežurnim ljekarima, dobrovoljcima iz Srbije i Republike Srpske, članovima Ljekarske komore Srbije.

Ljekari koji liječe monahe su i članovi Hilandarskog ljekarskog društva.

Na Hilandaru trenutno boravi ljekar koji ima iskustvo u tretiranju pacijenata zaraženih virusom korona i medicinski tehničar.

– Imamo sve lijekove predviđene protokolom za ambulantno liječenje virusa korona – kažu izvori bliski bratstvu Hilandara.

U Svetoj srpskoj carskoj lavri trenutno borave i radnici koji obnavljaju krov Dohije. Svi su jutros testirani i niko od njih nije pozitivan na virus korona.

Izvor Sputnjika iz Hilandara nije želio da komentariše vakcinalni status monaštva, jer je riječ o ličnoj stvari.

Prema istomizvoru, vakcinacija nije uslov za radnike, ali oni moraju da imaju negativan test na virus korona kada ulaze u Grčku, dok obavljaju i novo testiranje kada ulaze na tlo Svete Gore.

(Srna)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Goran

23.11.2021 15:47

Kako je moguce, pa to je bozija kuća?

ODGOVORITE
Name

janko

23.11.2021 19:58

Sve je moguće.Oni trebaju kao prvo zaštititi djecu unutra ,ako tako ne urade ,onda bi trebalo narod pozvati na hilandarski ustanak kao i nekad sto je bilo.

Name

Božja kuća???

24.11.2021 12:24

To je samo hrpa kamenja izgrađena od od onoga što su srpski vlqdari krali od naroda prije nekoliko vijekova! Narod nije imao uvid za šta služi crkve, a zna se da se 7 njima skrivalo bogatstvo jer je bilo zabranjeno dovoditi u pitanje poštenje careva i popova u srednjem vijeku! To se kažnjavao smrću (kako hrišćanski i plemenito, nema šta).

ODGOVORITE
Name

Goran

24.11.2021 13:41

Pa to i sada rade. Al narod slijep i ne misli svojom glavom

Name

Vidi se

24.11.2021 12:26

...koliko je božja kuća i koliko ovu hrpu kamenja čuva svevišnji...

ODGOVORITE
Name

Vidi se...

24.11.2021 21:53

... koliko su neki zluradi i bez postovanja prema nicemu i nikome.Pomoci ce,dati zdravlja, dragi gospod Bog i njima.

Name

Goran

25.11.2021 19:22

Bas tako,prema nicemu i nikome