Dejton najbolji garant za očuvanje Republike Srpske

Opšti okvirni sporazum za mir, koji je potpisan na današnji dan prije 26 godina, pokazao se najboljim garantom za očuvanje Republike Srpske i zato ga moramo čuvati i inistirati na njegovom dosljednom poštovanju, rekao je predsjednik DNS-a Nenad Nešić.

Republika Srpska 21.11.2021 | 10:27
Dejton najbolji garant za očuvanje Republike Srpske

''Na današnji dan, Republika Srpska je dobila i međunarodno priznanje i zato se moramo sjećati svih heroja Odbrambeno-otadžbinskog rata koji su svoje živote dali za nju. Za nas i budućnost naše djece, oni su u ovu zemlju ugradili najsvetije što su imali – svoje živote, i zato je naša obaveza da čuvamo i razvijamo Republiku Srpsku, da gradimo Republiku Srpsku u kojoj će biti budućnosti, pravde i empatije, u koju će se dolaziti a ne iz koje će se odlaziti'', naglasio je Nešić.

Predsjednik DNS-a ističe da zahvalnost treba iskazati i tvorcima Dejtonskog  sporazuma koji su kreirali okvir da BiH bude komotna za sva tri naroda.

''Na žalost, njihovu mudrost i političku vještinu, kompromitovali su političari koji su umjesto  napretka i prosperiteta donosili krize i tenzije, koje prijete da nas vrate na vrijeme i nesreće koje su dovele do Dejtona”, ističe Nešić.

Predsjednik DNS-a poručuje da ''dok je Dejtonskog sporazuma, ima nade za budućnost svih naroda i zato ga moramo čuvati kao najveću dragocjenost.  Ali, isto tako, imamo puno pravo da i od drugih, i domaćih i međunarodnih faktora, tražimo poštovanje međunarodnog ugovora i onog što je napisano a ne nekakvog 'duha' tog ugovora koji je uvijek značio samo jedno – urušavanje sporazuma na štetu Republike Srpske i njenog naroda'', zaključio je Nešić.

(BN) 

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Heri

21.11.2021 09:32

Dejton nije predvidio predaju Brckog. Radi se o velikoj izdaji. Dejton je samo temelj na osnovu koje se vrsi dalje urusavenje Republike Srpske.

ODGOVORITE
Name

xxxxx

21.11.2021 10:07

Dejton je ostavio entitetima da se dogovore i oni se dogovrili i potpisaliZnači da je riješeno u Dejtonu....

Name

Re

21.11.2021 10:27

Dejton nije znao a ni predvidjeo da su Srbi potkupljivi i da za fotelju daju sve. Nije predvidio da će predstavnici Srba glasati u PS BiH izdašno i bez razmišljanja a usput trpati u svoje džepove pare. Nije to predvidio Dejton i to mu je glavna mana. Nije Dejton znao da Srbi imaju Majkicku,Spirica i druge koji vole pare više nego ista.

Name

@ za re

21.11.2021 11:49

U pravu si Prenosili su sve samo da bi se dodvorili međunarodnoj zajednici da ostanu na vlasti i da kraduSada hoče da to vračaju da bi se dodvorili narodu da opet ostanu na vlasti ko eto mi čuvamo RS......

Name

DMS

21.11.2021 10:25

Sporazum je imao za primarni cilj da zaustavi rat i donese mir. On je dao i Ustav (koji je u suštini nametnuti, po meni BiH nema Ustav jer nije donijet demokratskim putem) koji je definisao osnovne smjernice i dao neku osnovu za razvoj takve države. Iskreno mislim da je Owen-Stoltenbergov plan bio mnogo bolji uopšteno, a pogotovo za Hrvate i Bošnjake, ali ajde oni uvijek slušaju strance. U tom planu, Srpska je bila neupitna i imala je teritorijalni kontinitet, odnosno ne bi se dešavalo to sa Brčko Distriktom 1999.godine.

ODGOVORITE
Name

Nadam

21.11.2021 10:56

Se da će gospodin Nešić i DNS biti dio većine i jedinstva po pitanju trenutno istorijskih odluka koje mora donijeti NSRS. Živjela Republika Srpska.

ODGOVORITE
Name

Re Nadam

21.11.2021 13:08

Otkud ti to da je on gospodin, Hoces reci gospodin lopov !?

Name

Vicko

21.11.2021 12:04

Dejton nije a trebao je upisati da vi nesmete toliko da otimate od sopstvenog naroda i zato nam treba dejton 2 da vam oduzme sve sto ste pokrali.

ODGOVORITE
Name

MAKI

21.11.2021 12:29

STA CE NAM KAD NEMAMO ZIVOTA U NJOJ

ODGOVORITE
Name

za Maki

21.11.2021 15:34

Boze gospode,"sta ce nam"?Tako nesto moze da kaze neko ko nema nikakve veze sa R.S.

Name

Rade

21.11.2021 14:38

Maki tako je al ima u njoj zivota dok nas pomazu djeca iz njemacke, svicarske, austrije, belgije i ostalih razvihenih zemalja a nekima i rusi pomazu zastarjelim oruzjem i kinezi nemoralnim kreditima opljacka se nas totalnoooo

ODGOVORITE