Vojska vježba podizanje žice na granici s Rusijom

Estonska vojska je u srijedu započela s nenajavljenom vježbom podizanja prepreka od bodljikave žice na svojoj istočnoj granici s Rusijom, objavljeno je u srijedu.

Svijet 18.11.2021 | 09:12
Vojska vježba podizanje žice na granici s Rusijom

Gotovo 1.700 pripadnika rezervnog vojnog sastava bilo je pozvano na učestvovanje u ovoj vježbi koja će trajati sve do 25. novembra, a glavni joj je cilj provjeriti operativnu pripravnost vojnika i članova komandnog lanca.

Estonska vlada želi testirati i saradnju između policije i graničara.

"Ono što se događa u Poljskoj, Litvi i Latviji zahtjeva jačanje granične infrastrukture i u Estoniji", izjavio je načelnik policije i graničara Elmar Vaher, piše Reuters.

Prepreke će biti postavljene na deset lokacija duž granice, na kojima postoji pojačan rizik od ilegalnog ulaska u Estoniju.

Od prošle nedjelje u Istočnoj Evropi je dramatično povećan broj migranata koji žele ući na teritorij Evropske unije, a većini je cilj dokopati se Njemačke.

Čelnici EU-a optužuju bjeloruskog predsjednika Aleksandera Lukašenka da potiče migranate na ilegalan prelazak granice kako bi se osvetio za sankcije nametnute Bjelorusiji.

"Sigurnosna situacija je doista opasna i napeta", izjavila je estonska premijerka Kaja Kallas u parlamentu, referirajući se na sukobe između migranata i pripadnika osiguranja na poljsko-bjeloruskoj granici, iako se Estonija ne nalazi pod izravnom prijetnjom, s obzirom na to da, za razliku od Poljske i druge dvije pribaltičke države Latvije i Litve, ne graniči s Bjelorusijom.

(Klix  Foto: EPA-EFE)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Žica, žica...

18.11.2021 10:43

Bajna Evropa, od prevelike količine demoktatije i ljudskih prava ograđuje se polako žicom, kao konc logor.

ODGOVORITE
Name

Tja.

18.11.2021 11:33

Šta vam mogu žičane ograde pomoći od artiljerije i raketa, kao u drugom sv.ratu.

ODGOVORITE
Name

Re tja

18.11.2021 16:06

Lijepo ti piše u tekstu da je žica za ilegalne migrante . Kakvi bolan topovi i granate..

Name

U kojem vijeku zivimo

18.11.2021 15:35

Sacuvaj nas Boze.

ODGOVORITE
Name

Totalno prolupali

18.11.2021 15:38

Pod nekim stresom, sta li Bog ce ti znati...

ODGOVORITE
Name

Kom

18.11.2021 21:08

Ha ha, vjezba koja traje desetak dana, sa skoro 2000 ljudi. I sta ce poslije vjezbe, skinuti zicu? Pa nije to vjezba, vec postavljanje zice. Kao da je ta granica nesto duga. A i sta se oni boje, kao da neko zeli u Estoniju. Uopste nije tranzitna zemlja, prodjes kroz nju, mozes samo u more.

ODGOVORITE