Prioritet dati ekonomiji u saradnji sa Turskom

- Republika Srpska nema definisanu spoljnu politiku. Ona se definiše prema selektivnim političkim, a ne potrebama građana. Dokaz tome je i Dodikov odlazak kod Erdogana. Srpska treba jačati ekonomsku saradnju sa Turskom, ali ne i političku, istaknuto je u emisiji "Globalno" BN televizije.

Republika Srpska 17.11.2021 | 22:41
Prioritet dati ekonomiji u saradnji sa Turskom

- Ekonomija treba diktirati spoljnu politiku Republike Srpske. Potrebna nam je jasna strategija, a ne selektivan pristup vladajućih stranaka, koji je trenutno aktuelan. Pozivanje Bošnjaka na Tursku i odlazak predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, kod Erdogana, dokaz su da postojeće vlasti u BiH nisu sposobne da same rješavaju krize, bez pomoći drugih, što se mora promijeniti, poručio je  Davor Šešić, poslanik SDS u NS Republike Srpske.

- U BiH treba postići konsenzus između tri naroda, ali bez miješanja sa strane. Visoki predstavnici su potezanjem bonskih ovlasti, često doljevali ulje na vatru, pa je neophodno okrenuti se ekonomiji i ne vraćati se u prošlost, dodao je Šešić. Turska pokušava da se dokaže kao američki saveznik za pomirenje na Balkanu, mišljenje je političkog analitičara Dragoslava Rašete.

- Buduće rukovodstvo Srpske treba da prati Srbiju, kada je riječ o definisanju spoljne politike. Male zemlje, a među njima i BiH, moraju se uklopiti u svjetski poredak, ali štiteći svoje interese i uz poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, ističu sagovornici u emisiji Globalno. A analize pokazuju i da Erdoganova popularnost u Turskoj slabi, uz jačanje islamizma.

Trenutno ekonomska moć Turske slabi, a Erdogan vješto korsti Bošnjake za jačanje političkog imidža. Međutim, ukoliko se popravi stanje na ekonomskom polju, možemo očekivati veću ekspanziju Turske na Blakanu, zaključuju sagovornici u emisji "Globalno".

(BN)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Bijeljina

17.11.2021 22:57

Bravo napokon dolazimo tobe’ Ekonomija je najbitnija .Od čega se živi .a ne od Emocija i Lažnog Patriotizma

ODGOVORITE
Name

Guest

18.11.2021 02:14

Ne trebate vi se mijesati niti vas ko zove da pomazete. Imamo mi USA i neke drzave EU i nama dosta. Pomijesajte se malo vi u svoje drzave tamo svakakvih desavanja.

ODGOVORITE
Name

Konspiracija

18.11.2021 07:59

Srpska treba jačati ekonomsku saradnju sa Turskom, ali ne i političku !?!? Ide li to jedno bez drugoga ?!

ODGOVORITE
Name

Ne lupetajte gluposti

18.11.2021 09:00

To dvoje je neodvojivo uvijek bilo....

ODGOVORITE