Dodik pokušava produžiti krizu do narednih izbora

Šarović ističe da je vrlo jasno da Dodik pokušava produžiti krizu na narednih šest mjeseci kako bi se što više približio opštim izborima.

Republika Srpska 09.11.2021 | 09:48
Dodik pokušava produžiti krizu do narednih izbora

Predsjednik SDS -a Mirko Šarović kazao je da su razgovarali sa specijalnim predstavnikom američkog predsjednika za Zapadni Balkan o aktuelnim temama i uzavreloj situaciji u Bosni i Hercegovini.

"Konstatovali smo da je ovo kriza koja ima mnogo veći potencijal i da je potreban razum i ljudi koji donose odluke u BiH koji će ovu situaciju okrenuti u normalan proces, a ne da srljamo u dalje zaoštravanje situacije u BiH", rekao je Šarović.

Na sastanku su utvrdili da u BiH postoje teme koje zahtijevaju dijalog kao što su odluke ustavnih sudova na državnom i entitetskom nivou i neprovođenje izmjena Krivičnog zakona koje je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Incko.

Neizbježno je jedna od tema bio i Milorad Dodik.

"Potpuno je jasno da je njemu kao političaru svojevremeno odgovarao i visoki predstavnik i Bonska ovlaštenja. On je na tome i profitirao, a sada priča sasvim drugu priču", poručio je Šarović.

Dalje ističe da je vrlo jasno da Dodik pokušava produžiti krizu na narednih šest mjeseci kako bi se što više približio opštim izborima.

"Sigurno je da će to iskoristiti samo za lične svrhe", konstatacija je Šarovića.

On je iznio stav opozicije o aktuelnim problemima kazavši da postoje opravdani zahtjevi iz Republike Srpske, ali da njih treba rješavati dijalogom.

"Za razliku od njega (Dodika), mi smatramo da legitimne zahtjeve Republike Srpske treba rješavati u partnerskom odnosu, a da su jednostrane odluke vrlo opasne u ovom trenutku i da nas to može odvesti u stranputicu", zaključio je Šarović.

Što se tiče članstva BiH u EU i "Otvoreni Balkan", Šarović je rekao da su to jedini pravci kojima treba ići, a ona pitanja koja dijele narode u BiH treba otvoriti i o njima razgovarati bilo gdje u BiH.

Sastanak opozicionih lidera SDS-a i PDP-a sa Eskobarom održan je jutros u Banjaluci.

(BN/Klix/Srna) 

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Potapanje

09.11.2021 09:07

Skoro 30 godina igre "macke i misa" iza politickih kuloara bez ikakvih rezultata! Pa pogledajte kako zivi obican svijet i zapitajte se zasto mladi odlaze-

ODGOVORITE
Name

sarovic

09.11.2021 09:49

koji si ti demagog i bandit

ODGOVORITE
Name

Samo

09.11.2021 10:33

Samo ga treba pitati koliko je novca dobio tad a do tad je kuca i stan bili pod hipotekom a od Roguljica potajmljivao sto kM!! Sprdacinaa!! Svim politicarima treba oduzeti zaradjeno u politici za nerad neznanje bshatost i NEMORAL!!! Pljacka privatizacija plate i privilegije sebi uzeli kao u 16 vijeku!Koza Nostra balkanska!

ODGOVORITE
Name

Mitar

09.11.2021 10:40

Ma pametno sto se povukao pred pritiskom evrope i Eskobara . Nikom nije do podizanja tenzija cijene divljaju energetska kriza . Nije vrijeme za suplju retoriku . Osim toga in to radi samo da privuce primitivne ljude da glasaju za njega a i u te svrhe ta retorika mu ne treba jer pobjedice opet na izborima . Jednostavno alternativa njemu je Nesic Sarovic i opozicija losa . Ko bi dao glas opozuciji koja se ogradjuje od Vukanovica . Smijesno . Opozicija mora ponuditi narodu pravednije drustvo a ne samo imati zelju da se dokopaju resursa javnih . Dakle Dodik ostaje na vlasti jos dugo dugo .....

ODGOVORITE
Name

SASA

09.11.2021 12:36

Nemas trece alternative...sta cemo sad ?

Name

S T A N K O

09.11.2021 10:52

Išlo se i kod sultana?

ODGOVORITE
Name

???

09.11.2021 13:27

Ma nista ,sve je pejina unuka uradila.

Name

OO7

09.11.2021 11:57

Od straha od sankcija,Dodik pobegao kod Erdogana,bez ušiju,kaže Vukanović.Hahahaha.

ODGOVORITE