Kristijan Štrahe napisao knjigu o aferi Ibica

Nekadašnji lider Slobodarske partije (FPO) Hajnc Kristijan Štrahe, glavni akter afere Sstrahe napisao je knjigu o aferi Ibica.

Svijet 08.11.2021 | 09:01
Kristijan Štrahe napisao knjigu o aferi Ibica

Nakon što se na televiziji pojavila serija o korupcionaškoj aferi "Ibica", koja je srušila prvu austrijsku vladu pod kancelarom Sebastijanom Kurcom, a zbog koje je ostavku morao da podnese vicekancelar i tadašnji lider Slobodarske partije (FPO) Hajnc Kristijan Štrahe, objavljena je i knjiga.

Štrahe će izdati knjigu "Ibica atentat" u kojoj, kako je najavio preko društvenih mreža, namerava da iznese šta se stvarno dogodilo ključne večeri afere u julu 2017.

"Nakon fiktivne serije koja se emituje, konačno izlazi knjiga originala. Ssta se sve stvarno dogodilo i zašto se dalje borim", napisao je Štrahe.

Knjiga će krajem meseca biti javno predstavljena i biti u prodaji. U prvom poglavlju Sstrahe piše o svom putu na Ibicu 24.jula 2017, koji ga je koštao sve političke funkcije.

"Imali smo tradiciju da nakon intenzivne radne godine provedemo porodični odmor na Ibici. Sa svojom decom iz prvog braka i mojom suprugom odleteo sam na Ibicu, gde sam se smestio u hotelski kompleks. Tokom godina sve više prijatelja i partijskih kolega su odlazili na odmor na Ibicu, u našem okruženju...", napisao je on.

Na Ibici jula 2017.snimljen je video od osam sati, tokom kojeg se vidi i čuje Štrahe kako navodnoj nećaki jednog ruskog milijardera govori kako za finansijsku pomoć FPO, ali uz zaobilaženje revizorskih instanci, može dobiti povlastice u državnim poslovima.

Na osnovu objave tog video materijala, pre dve godine, Sstrahe je morao dac podnese ostavku na sve funkcije, a tadašnji kancelar Kurc iskoristio je priliku da se reši koalicionog partnera.

Međutim, Kurc nije mogao da formira novu vladu, pa su raspisani prevremeni parlamentarni izbori, do kojih je zemlju vodila ekspertska vlada.

(Tanjug EPA-EFE/FLORIAN WIESER)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Zlaja

08.11.2021 08:51

Ima li našeg Vožda u ovim memoarima ?! Zamislite ako Vozd počne pisati knjige o sebi ,,,bar u deset nastavaka.

ODGOVORITE
Name

Pa piše

08.11.2021 09:15

već knjige? To je OBAVEZNA školska lektira. Mora se naučiti od korica do korica, čak i predgovor se mora znati ko' pEsmiCa?

Name

re Zlaja

08.11.2021 09:39

Ako bi pisao istinu Dodik bi dobio bar 300 godina zatvora u svojim memoarima.