Sjećanje na stradale u mitrovdanskim bitkama

U dvije mitrovdanske bitke iz 1992. i 1994. godine odbranjeni su Nevesinje i Hercegovina.

Republika Srpska 08.11.2021 | 07:09
Sjećanje na stradale u mitrovdanskim bitkama

- U Nevesinju će danas biti obilježeno 29, odnosno 27 godina, od mitrovdanskih bitaka, koje predstavljaju simbol odbrane istočne Hercegovine u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Program obilježavanja počinje u 11.00 služenjem pomena i polaganje vijenaca i cvijeća na lokalitetu Spomen kosturnice u naselju Gvozd.

U 11.40 časova biće služen pomen i položeno cvijeća kod spomenika komandantu Nevesinjske brigade Novici Gušiću, a u 12.00 časova pomen i polaganje cvijeća kod centralnog spomenika poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata na Trgu slobode.

Obilježavanju će prisustvovati ministar rada i boračko-invalidske Republike Srpske Duško Milunović, delegacija Narodne skupštine koju čine narodni poslanici Ilija Tamindžija, Ljubiša Кrunić i Maksim Skoko.

U dvije mitrovdanske bitke iz 1992. i 1994. godine odbranjeni su Nevesinje i Hercegovina.

U Mitrovdanskoj bici 1992. godine poginula su 42 borca, a ranjeno je 750. Samo na Mitrovdan 1994. godine poginula su 22 borca, dok je 140 ranjeno.

Prva mitrovdanska bitka jedna je od najvećih u odbrambeno-otadžbinskom ratu jer je 3.500 pripadnika Nevesinjske brigade pobijedilo pet puta jače jedinice sastavljene od Hrvatske vojske, HVO-a i takozvane Armije BiH, koje su sa 15.000 vojnika i praćene jakom artiljerijom krenule na Nevesinje s ciljem spajanja sa Dubrovnikom i izlaska na tadašnju jugoslovensku granicu.

Za veličanstvenu pobjedu nad višestruko brojnijim neprijateljem Nevesinjska brigada je prva u Republici Srpskoj odlikovana Ordenom Nemanjića.

Obilježavanje "Mitrovdanskih bitaka 1992. i 1994. godine na nevesinjskom ratištu" organizuju Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, Boračka organizacija Republike Srpske i opština Nevesinje. 

(Srna) 

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Doktor

08.11.2021 07:54

Moji ponosni Nevesinjci, svaka vam cast a poginulim vjecna slava i hvala!

ODGOVORITE
Name

hercegovac

08.11.2021 08:01

Vladu predstavlja Ilija Tamindžija, Opštinu načelnik Milenko Avdalović, privrednike Veljo Samardžić , medije Dragan Grahovac. Sve sami povratnici /borci/ iz rasijanja što iz Njemačke što iz Crne Gore i Srbije. Nego ne rekoste hoće li biti nekog od preživjelih boraca sa Podveležja, Vranjevića, Zjemalja, Boraka...!? Neko iz Bileće, Gacka, Konjica... Neko od porodica poginulih boraca, invalida...

ODGOVORITE
Name

Idealno

08.11.2021 10:39

Ako je tačno to što je navedeno u tvom komentaru, onda bi bilo bolje i ne obilježavati te događaje. Ovako je to skrnavljenje. Borci pogaženi poniženi bez ikakvih benefita od RS.

Name

Ćiza

08.11.2021 09:14

Što se niko ne sjeti da u ove svete Mitrovdanske dane ne izvrši postrojavanje učesnika najvažnijih bitaka u odbrani Hercegovine? Pa da prođemo kroz grad kao pred polazak na Goražde 1993... Da se Mitrovdan proglasi za neradni dan u opštini Nevesinje, da bi svi stanovnici, od djece u vrtićima do najstarijih penzionera, dostojanstveno obilježili ove dane.... Pozdrav saborcima iz minobacačke baterije 4. bataljona sa Vranjevića!

ODGOVORITE
Name

Konjic

08.11.2021 09:27

Vječna slava svim nastradalim i pokoj im duši . Pamtimo i nikada ne zaboravimo junačka i hrabra srca naših Nevesinjaca i dobrovoljaca . Budimo složni i ujedinjeni kao tad . Neka je večna naša Republika Srpska i naše Nevesinje .

ODGOVORITE
Name

Ćiza

08.11.2021 09:41

Umjesto okupljanja nezaslužnih ministara i poslanika, trebalo je izvršiti postrojavanje učesnika mitrovdanskih bitaka i napraviti defile kroz grad kao pred polazak na Goražde 1993... Pozdrav za sve pripadnike Nevesinjske brigade, a posebno moje saborce iz minobacačke baterije 4. bataljona sa Vranjevića!

ODGOVORITE
Name

rića

10.11.2021 10:39

Bio sam učesnik obadvije mitrovdanske ofanzive. Prisustvovao sam u ponedeljak obilježavanju godišnjica ovih bitaka. Prvo šta se moglo primijetiti je to da je bilo malo građana i na liturgiji i prilikom polaganja cvijeća na spomenike. Tačno je da je u prvim redovima bilo ljudi koji nisu uopšte učestvovali u ratu, a po godinama su trebali biti a danas su na vrlo značajnim funkcijama kako u opštini tako i u Republici. Delegacije opštinskih boračkih organizacija iz susjednih opština (Gacka, Bileće, Trebinja, Kalinovika, Berkovića i dr.) nije niko ni dočeko ni spomenuo. Vrhunac moga razočarenja je bio kad se polagalo cvijeće, na spomen obilježje, na spomenik Pukovniku Gušiću i na centralni spomenik u gradu. Spiker je pozvao prestavnike boračkih organizacija na polaganje cvijeća u grupi nevladinih raznih organizacija (na kraju ceremonije). Tako da su prdstavnici boračkih organizacija položili cvijeće sa raznoraznim udruženjima. To je očiti primjer koliko je vlasti stalo do boraca i do njihovog statusa u društvu. Prvo i osnovno prilikom ovakvih svečanosti u prvim redovima bi trebalo da stoje predstavnici porodica poginulih i nestalih boraca, predstavnici boraca i borci. Ali nama borcima niko ne može oduzet naš ponos na našu borbu i rezultate borbe tj. Republiku Srpsku.

ODGOVORITE