Da li Miodrag Kostić preuzima dio Todorićevog carstva

Ima li pozadine u prodaji ruskih banaka srpskom biznismenu

Srbija 06.11.2021 | 21:52
Da li Miodrag Kostić preuzima dio Todorićevog carstva

Može li grupa srpskih tajkuna da preuzme deo najvećeg hrvatskog poslovnog sistema. Ovako glasi naslov teksta u jednom od najtiražnijih hrvatskih medija, objavljen ubrzo pošto je potvrđeno da je Sberbanka, prodala svoje banke u srednjoj i istočnoj Evropi bankarskoj grupaciji u vlasništvu Miodraga Kostića. Ugovor je potpisan sa AIK bankom iz Beograda, Gorenjskom bankom iz Kranja i kompanijom „Agri Evropa” sa Kipra.

Jedna od najvećih ruskih banaka Sber inače je i najveći poverilac u „Fortenova grupi”, pravnom sledbeniku hrvatskog „Agrokora” i vlasniku oko 40 odsto njenih akcija. Ipak, ta banka je pre nekoliko meseci najavila da će u narednih godinu, dve smanjiti svoje prisustvo u Evropi. U međuvremenu prodati su „Frikom” i „Ledo” koji su i radili u okviru sistema što se u poslovnim krugovima tumačilo kao početak realizacije ovog plana.

Zbog toga ne čudi interesovanje medija u regionu da li ova kupoprodaja u bankarskom biznisu ima i drugu, „težu” pozadinu. Odnosno, da li biznismen Miodrag Kostić na mala vrata ulazi u vlasništvo kompanija koje su nekada pripadale poslovnom carstvu Ivice Todorića. Ako je ranije bilo na nivou spekulacija čini se da je vlasnik „MK grupe” sada sve bliže tom cilju, ukoliko ga uopšte i ima.

Najnovijom transakcijom srpska strana zabrinula poslovnu javnost u Hrvatskoj koja nagađa da je time vlasnik „MK grupe” sve bliži znatnom udelu u „Fortenova grupi”

„Politika” je i ovim povodom kontaktirala AIK banku i „Fortenova grupu”. Upitani da nam razjasne da li preuzimanjem Sber banke, kao najvećeg poverioca u „Fortenova grupi”, „MK grupa” postaje vlasnik udela u „Fortenova grupi” u kojoj posluju kompanije poput „Konzuma”, „Merkatora”, zrenjaninskog „Dijamanta”, „Mivele” iz Trstenika… u AIK banci su nam odgovorili:

– Ne. AIK banka a. d. Beograd potpisala je kupoprodajni ugovor o preuzimanju Sber banke Srbija a. d. Beograd, kao deo zajedničkog ugovora potpisanog između Sber banke Jurop AG i AIK Banke a. d. Beograd, Gorenjske banke d. d. Kranj i AEC ltd. o kupovini Sber banke subsidijara u pet zemalja, a ne samo u Hrvatskoj.

U Hrvatskoj smatraju da je je reč o sigurno najznačajnijem preuzimanju na području bivše SFRJ. Posledice bi, kako navode, mogle da utiču na novu preraspodelu poslovnih snaga i preuzimanju regionalne dominacije jednog čoveka. Jer samo maloprodajna mreža „Fortenova grupe” uključuje oko 2.500 prodajnih mesta kompanija „Merkator” i „Konzum” sa 39.000 zaposlenih na pet tržišta u regionu sa gotovo 20 miliona stanovnika.

U „Fortenova grupi” su međutim bili nešto konkretniji u negiranju nagađanja o pozadini ove bankarske transakcije. Za naš list su rekli da navedena prodaja podružnica ni na koji način ne utiče na vlasništvo Sber banke Rusija u „Fortenova grupi” i da je ona i dalje njen najveći pojedinačni deoničar. Kada je „Agrokor” 2017. zapao u finansijske probleme, počele su i spekulacije ko bi od domaćih krupnih kapitalista mogao da preuzme neke od njegovih najuspešnijih kompanija u Srbiji. Kao potencijalni kupci pominjani su Miroslav Mišković, Rodoljub Drašković ali i Miodrag Kostić koji se regionalno pozicionirao u agrarnom biznisu, turizmu, bankarstvu, energetici...

Dragan Munjiza, bivši predsednik uprave „Konzuma” a sada konsultant i vlasnik kompanije „Jakov Viktor” izjavio je za „Politiku” da ako se zanemari nacionalizam u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji dobro je da uspešni domaći biznismeni preuzimaju poslove koji su bitni jer je to u interesu regiona.

Naš sagovornik smatra da ako je neko želeo da se reši deonica, onda je Kostić bio dobar izbor. Prema njegovoj oceni, on je poboljšao poslovanje kompanija koje je ranije kupio u regionu i spasao Gorenjsku banku iako je u Sloveniji postojao veliki otpor pred preuzimanje.

– Ja to pozdravljam. Da li će se Rusi povlačiti iz „Fortenove”? Rekao bih da je Kostić kandidat uz nekoliko drugih poslovnih ljudi u regionu da preuzme deo toga. A da li postoji neka druga pozadina i da li će se to prepustiti odabranima u to ne bih ulazio. Čini mi se da se to

prepušta dokazano najsposobnijima – kaže Munjiza.

Uveren je da „Fortenova” neće biti većinski ruska ali je pitanje da li će neki drugi akcionari iz Evrope ili Amerike to preuzeti ili preduzetnici iz regiona. „Ledo” i „Frikom” su otišli izraelsko-britanskom fondu, ali smatra da je kod biznisa koji su komplikovaniji logično da to uzmu dokazani preduzetnici.

– Svi znaju vrednost „Frikoma”, „Leda”, „Merkatora”. A za neke druge kompanije znaju samo regionalni igrači koji će ih možda i preplatiti u početku jer im je poznat potencijal koji možda nije iskazan u bilansima dobitka ili gubitka – navodi naš sagovornik. Upitan zašto bi Rusi u trenutnim okolnostima izlazili iz izuzetno isplativog biznisa sa hranom, Munjiza odgovara da je reč o državnoj ruskoj banci koja razume da će biti komplikacija i krize u regionu i svetu i „kupi novac koji nikada u budućnosti neće moći da dobije”.

(Politika.rs)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Logično

06.11.2021 21:46

Zato Mile danas petlja sa Mađarima. Ali, na žalost, on na fakultetu nije naučio, da su Ugri, ustvari Mađari. Što bi rekli : "jebi ga druže učitelju"!

ODGOVORITE
Name

Fedor

06.11.2021 21:58

Sber banke preuzima gospodin Gojko Munižaba iz Kaćuna.

ODGOVORITE
Name

Pupi

06.11.2021 22:36

Pupovac vodi glavnu rijec u hrvatskoj i plenki zavrsava ono sto je sanader poceo od prodaje Ine Molu Srpski svet ide dalje i siri se.

ODGOVORITE
Name

Cane

07.11.2021 05:30

Znaju Rusi da će biti ponovo rata, pa na vrijeme izvlače svoje pare.

ODGOVORITE
Name

Severni vetar

07.11.2021 05:49

Koletu nije ni do sebe ,NAZALOST!!!

ODGOVORITE
Name

KONACNO NORMALNO

07.11.2021 05:55

KONACNO NESTO NORMALNO NA BALKANU BEZ MJESANJA NEZNALICA POLITICARA. KONACNO.

ODGOVORITE