Direktor škole vrši mobing, proganja nastavnike

Na poziv ekipe BN televizije da odgovori na te optužbe direktor škole Lalo Perić je novinarima zaprijetio policijom.

Republika Srpska 03.11.2021 | 19:41
Direktor škole vrši mobing, proganja nastavnike

Direktora OŠ “Stevan Nemanja” u Gornjem Dragaljevcu kod Bijeljine pojedini roditelji u toj obrazovnoj ustanovi optužuju da je, kako tvrde, neke nastavnike postavljao po političkoj osnovi. Takođe, pojedini zaposleni tvrde da je, po istom osnovu, na njih vršio pritisak i ponižavao ih.

Na poziv ekipe BN televizije da odgovori na te optužbe direktor škole Lalo Perić je novinarima zaprijetio policijom.

Jovanka Filipović, zaposlena na mjestu pomoćnog radnika u OŠ “Stevan Nemanja” u Gornjem Dragaljevcu, tvrdi da je zbog politike u koju ne želi da se miješa od početka mandata direktora te obrazovne ustanove Lale Perića, izložena torturi.

Jovanka kaže da prošle godine u novembru nije glasala na izborima i da od tada, tvrdi ona. počinju njene nevolje.

“Direktor škole je mene na dan izbora zvao nekoliko puta. Ja ipak nisam otišla da glasam iz zdravstvenih razloga. Uveče u 22 sata mi je poslao poruku da sam ja narednog dana dežurna iako nij bio moj dan za dežurstvo. Takođe mi je rekao da ću biti dežurna tokom čitave sedmice zato što nisam uzašla da glasam
za Milorada Dodika”, kaže Filipovićeva.

Udovica i majka dvoje srednjoškolske djece ističe da od septembra radi na 75 odsto norme, a ostala je, naglašava ona, i bez radnog ugovora.

“Pitala sam ga zašto tako, a on mi je rekao zato što on tako hoće. Ja i dalje radim bez ugovora, ugovor nemam od avgusta. Obraćala sam se i inspekciji koja je izlazila na teren ali nisam smjela da im kažem šta je on meni nudio nego sam im rekla da radim bez ugovora. Njegov zvanični izgovor je bio da sam
kažnjena jer sam koristila telefon u toku radnog vremena”.

Filipovićeva takođe navodi da je njeno radno vrijeme osam sati od 17. 8. 2020., ali da joj je plata za septembar obračunata na 75%.

“Direktor Lalo Perić mi je rekao da će mi tražiti dlaku u jajetu. Da će me toliko proganjati ako ne odustanem od svega da ću sama tražiti da napustim posao”, tvrdi ona.

Predrag Jović, ložač u OŠ “Stevan Nemanja”, takođe tvrdi da je bio izložen političkom pritisku od strane direktora te škole i njegove zamjenice. Dodaje da njih dvoje još od izbora vrše političku propagandu u školi.

“Pitaju jesi li naš ili njihov, prikupljaju sigurne glasove, vrše pritisak na mene i moje roditelje da izađemo da glasamo i govore nam za koga da glasamo. Takođe su vršili pritisak na mene i moje kolege kad je bilo glasanje za školski odbor i predsjednika sindikata, naređuju nam za koga da glasamo. Rekli su mi da moram da izađem na proteste protiv gradonačelnika Ljubiše Petrovića, a prijete mi smanjenjem plate i otkazom.”

Roditelji djece iz jednog odjeljenja osmog razreda tvrde da su njihova djeca zbog sumnjivih kalkulacija ostala bez omiljenog razrednog starješine.

Stevica Petrović, otac jednog od učenika i predstavnik roditelja kaže da to djeca jako teško podnose.

“Sve to utiče na njih. Pojedini su došli kući uplakani sa pričom da više nema nastavnika odnosno razrednog starješine. Roditelji su mislili da se nešto dogodilo tom čovjeku“.

Objašnjava da im je direktor Perić, kad su otišli na sastanak da bi saznali razlog, rekao da je sve po zakonu.

“On je uzeo dva časa od njihovog razrednog i dao ih drugom nastavniku. On je tog nastavnika primio na normu od 20 časova i potrudio se da tu normu i ispuni”, tvrdi Petrović.

Pomenuti roditelji od direktora traže ostavku, a uskoro će organizovati potpisivanje peticije za njegovu smjenu.

Na naš poziv da iznese svoju stranu priče i odgovori na optužbe koje su protiv njega iznesene direktor OŠ “Stevan Nemanja” Lalo Perić je preko nekoliko zaposlenih poručio da će, ukoliko s mjesta ne napustimo školsko dvorište, pozvati policiju.

Zatim je preko dežurnog nastavnika poručio ekipi BN televizije:

“Direktor me zamolio da vam kažem da nemate pravo ovdje da snimate i da napustite prostorije škole i školsko dvorište".

(BN)

Komentari / 42

Ostavite komentar
Name

Krle

03.11.2021 19:03

SNSD smradovi se iživljavaju na nezaštićenim radnicima i običnim ljudima koji imaju svoje ja.

ODGOVORITE
Name

Re

04.11.2021 06:26

Tako je i u domu zdravlja Bjeljina. Direktorica se ponasa kao kocijas.

Name

Miroslav

03.11.2021 19:09

Žalosno je to kod nas da nema nigdje pravde, nebi živio u toj državi nema boga zato sam i otišao iz te države prije 30 godina. Nikada nećemo imati uređenu državu, samo su im u interesu lični životi i kako će bit bolji lopovi a ne da jedni drugima pomažemo, al ima Boga on će svima nama da odredi po zasluzi,

ODGOVORITE
Name

MILORAD

03.11.2021 19:25

Tako je to u svim firmama u Bjeljini direktore ne interesuje kao posluje firma nego se samo zanimaju sa sigurnim gasovima, ali gotovo je sekto!

Name

Re Miroslav

03.11.2021 21:40

Pobjegao si ti od rata prije 30 godina Miroslave... pusti sad svoje palamuđenje, tamo gdje si sad zaposleni u prosvjeti rade a kod nas...? Čovjek je uveo red u Dragaljevcu i drugim područnim školama.

Name

Srbin

03.11.2021 19:15

To je stoka sto postavlja SNSD. To ce naravno platiti na izborima. Ovo je katastrofa da direktor obrazovne ustanove maltretira druge. Direktor mora biti primjer morala a ne kriminalac i zlostavljac.

ODGOVORITE
Name

Derventa

03.11.2021 19:16

Ima takvih direktora na sve strane, umjesto da naprave ugodnu atmosferu za rad i učenje, oni liječe lične frustracije.

ODGOVORITE
Name

Mara

03.11.2021 19:18

Odavno je poznat kao psihopata.

ODGOVORITE
Name

LJIGAVCI

03.11.2021 19:19

BRAVO! KONAČNO JE NEKO HRABAR DA KAŽE KAKO DODIK POBJEDJUJE NA IZBORIMA. TJERANJEM ZAPOSLENIH U JAVNOM SEKTORU. OVO DVOJE MLADIH SU BIJEDNI I POŠTENI I NEMAJU ŠTA IZGUBITI, DOK OVI UHLJEBI KOJI NISU NISTA NAUČILI PRODAJU DUŠU DJAVOLU. GDJE ĆEŠ DIREKTORE IDUĆE GODINE KAD VAS OPOZICIJA POMETE KO SMRDLJIV SIR SA POLITIČKE SCENE. GDJE ĆEŠ ONDA BITI DIREKTOR. IDI KOD ŠEFA ČISTI MU OPANKE. POVEDI I POMOĆNICU.

ODGOVORITE
Name

DRUGA MARA

03.11.2021 19:39

Ne opravdam pritisak da neko glasa bez obzira za koju stranku, sve možete reći ali da je psihopata, to NIKAKO. Mi koji smo odrasli sa Lalom, išli u tu istu školu u G.Dragaljevcu zajedno sa njim znamo kakav je Lalo, jedno vrijedno i čestito dijete bio, a znamo i vidimo koliko sad energije ulaže da unaprijedi i školu i školstvo. Ovaj izolovan slučaj individue koja se žali ne bi komentarisala ali Vas Maro moram, jer reći da je neko psihopata a da, prvo niste kompetentni da to kažete, neka Vas je sramota, vjerovatno ste sami psihopata dok o čovjeku kakav je Lalo možete reći tako nešto. Pogledajte samo škole koje pripadaju OŠ u G. Dragaljavcu, mi vidimo i mi znamo, naša djeca tamo pohađaju nastavu, u svakoj školi je bar malo nešto popravio, unaprijedio... Negativne i nezadovoljne osobe svojim životom mogu tako pisati..... Pametnom dosta.

Name

Re Druga Mara

03.11.2021 21:25

Naravno da je psihopata! Kao i mnogi drugi direktori koji rade na isti ili slican nacin. Od kojih novaca obnavlja skole, pa valjda je to normalno. Ustanove obrazovanja bi trebalo da budu odvojene od politike,a ne da lobiraju za stranke, sakupljaju glasove i zaposljavaju po stranackim direktivama. Koliko je kandidata na konkursima sa visokim prosjecima odbijeno jer su na intervjuu imali 0 bodova. Radim u obrazovanju 35 godina, i znam veliki broj direktora. 70% ih je doslo kao podanicki odano. Ima ih koji moraju „botovati" da bi se dodvorili vladajucim. Danas su direktori najslabija karika obrazovanja i najveci problem. I ovo sto rade, mogu da rade samo pokvareni i bolesni umovi.

Name

Treca Mara

04.11.2021 08:01

Da upravo tako, intervju je uzas i trebalo bi ga ukinuti sa bodovanjem. Zamislite kada dobijete 0 bodova ili 1 bod na intervjuu, ispada da sam neki retard, psihijatrijski slucaj sa prosjekom drzavnog fakulteta preko 9, to moj mozak ne moze da procesuira.

Name

Darko

03.11.2021 19:22

Hahahaaa, dođite kod nas u Prnjavor, ima nekoliko takvih....

ODGOVORITE
Name

JESENJI DANI

03.11.2021 21:33

AKO JE MARO TEBI STALO DA BRANIS OVOG NAXOVI DIREKTORA,I AKO JE TEBI NORMALNO DA SE OVAKO PONASA,ONDA TEBI NESTO NEDOSTAJE.DA LI JE NORMALNO GANJATI PORODICE DA IDU GLASATI ZA NEKOGA.DA LI TI JE NORMALNO DA RADNIK RADI BEZ UGOVORA I DA NEKO MOZE DA JOJ SMANJUJE PLATU KAKO NJEMU ODGOVARA.MOZDA JE BIO DOBAR KAO DJAK,ALI MU SLAVA I POLITIKA UDARILA U GLAVU.

Name

Zoran

03.11.2021 19:23

Zaštićeni ko bjeloglavi supovi,dođe inspekcija nađe nepavilnosti i nikom ništa, stranka ih čuva...

ODGOVORITE
Name

Mićo

03.11.2021 19:25

Ni u Zvorniku u školama ne cvjetaju ruže, gdje ih samo nađu, kao iz kalupa.

ODGOVORITE
Name

MENAGER

03.11.2021 19:26

U dosta drzavnih ustanova je slicna situacija Negdje direktno kao i u ovoj skoli a negdje hinjski ali ipak ocigledno Ako ne mozes ili ne smijes da se suprostavis tome onda samo lagano i bez kontriranja izvlacis se koliko mozes a kada dodju izbori obavezno izadjes i glasas kontra njih Zarobljeni jesmo ali i zarobljenici su znali doci do slobode

ODGOVORITE
Name

Eki

03.11.2021 19:35

Pa i direktorica MSURS vrsi torturu nad radnicima pa se niko neudostoji da pomogne tim radnicima! Radi se saniranje objekta a radnici rade u uslovima kojima ugrozavaju zdravlje i sigurnost! GDJE je inspekcija neka grada? Ima li gradonacelnika.

ODGOVORITE
Name

Re

03.11.2021 21:52

Saznao sam da je u Muzeju katastrofa..od zlostavljanja radnika na sve moguce nacine a i sanacija zgrade gdje radnici svakodnevo rade u prasini i zujanju masina itd.Znam tu direktoricu zlostavljacicu ,jadni oni radnici sta sve trpe.

Name

Re

03.11.2021 21:55

Cuo sam da je tamo katastrofa,zar to nije za inspekciju.,diretorica je pravi zlostavljac!

Name

Вишеград

03.11.2021 19:55

То је политика снсд и додика.У Вишеграду такву политику води начелник општине ђуревић.Нико ко није у снсд,није остао миран ни заштићен од његовог мслтретирања.А такви су му били и начелници одељења,бахати и неписмени.Надамо се да им је крај владавине веома близу.

ODGOVORITE
Name

anonymous

03.11.2021 19:56

ovaj lik je psihopata maltretira radnike i ucenike, vrsi mobing i smanjuje plate, drzi skole u dragaljevcu vrsanima cadjavici i okolnim selima oko bijeljine svi se zale na njega, ima li kakav nacin da se smjeni ?

ODGOVORITE
Name

Ideu3ej2wj

03.11.2021 20:08

Ej samo da znate da je ista ako ne i gora situacija u OŠ "Vuk Karadžić" Donje Zabrđe, tamo direktorica Nada Načić haos i torturu vrši, takođe politički čitav život je provela na državnim jaslama i kao podobna došla za direktoricu iako jedva par godina ima rada u prosveti, nebi bilo loše da i tu malo "pročačkate".

ODGOVORITE
Name

Re

03.11.2021 20:20

Kreten obični.

ODGOVORITE
Name

BAJA

03.11.2021 20:23

nije ovaj jedini..puna RS takvih direktora škola

ODGOVORITE
Name

Kop

03.11.2021 20:54

Na prste izbrojati koji su ok

Name

Ratko Gavrić

03.11.2021 20:39

Strasno jastaje jadni nastavnici i cistacice ovo govno odma treba smjenit sa funkcije direktora skole

ODGOVORITE
Name

Mira

03.11.2021 20:39

Koje je djubre , pa to je strasno ?

ODGOVORITE
Name

Danijela

03.11.2021 20:40

Ima njih još nije jedini...samo se još nisu otkrili!?

ODGOVORITE
Name

bibi

03.11.2021 20:55

Uhljebima stati na kraj. Ne odustajte.

ODGOVORITE
Name

Кеба

03.11.2021 20:59

Овај смрад је запослио своје дјете као наставника физичког а дјете погинулог борца одбио јер је његов тата погинуо да овакви данас одређују ко ће се запослити

ODGOVORITE
Name

RODITELJI

03.11.2021 21:04

SKOLE SU PRETVORENE U POLITICKE INSTITUCIJE. VASPITANJE I OBRAZOVANJE DJECE JE U DRUGOM PLANU. GOTOVO SVI POSTAVLJENI DIREKTORI SU TU DA OBEZBJEDE GLASOVE VLASTI I ZAPOSLE "PODOBNE RADNIKE".

ODGOVORITE
Name

Pa direktore...

03.11.2021 21:09

Mozete mobingovat jos malo, samo udrite, naorali ste mnogo, necemo vas vise. Sve ste obesmislili i ojadili.

ODGOVORITE
Name

prijedor

03.11.2021 21:42

U OŠ Brank Ćopić Sanja Munjiza prima radnike preko veze i uzima pare.

ODGOVORITE
Name

daka

03.11.2021 21:46

U Prijedoru u ekonomskoj vd uzima pare od radnika za posao i sudi se sa nastavnicima gdje god je bila,pozapošljavala najužu rodbinu obično smeće i drolja.

ODGOVORITE
Name

Sandra

03.11.2021 21:48

U OSMACIMA DIRKTOR NASRCE NA NASTAVNCE

ODGOVORITE
Name

Stevan Nemanja

03.11.2021 21:53

Umjesto da ime Stevana Nemanje ulijeva strah Bošnjacima i da ih tjera od RS, ovdje Srbi Srbe zlostavljaju i tjeraju u bijedu? Čemu onda imena velikana ako se ponašamo kao divljaci međusobno, umjesto da Bošnjacima prkosimo?

ODGOVORITE
Name

Bn

03.11.2021 22:01

Nemaju oni nikakvu odgovornost, direktor škole ,,Vuk Karadzić,, iz BN treba da isplati radnici odštetu oko 30 000KM. Ko će to da plati mi? Snsd mu produžuje mandat.

ODGOVORITE
Name

Nastavnik

04.11.2021 05:58

Zamislite kako je nama u Laktasima koji ne mislimo kao direktor.

ODGOVORITE
Name

Boki

04.11.2021 06:06

To je ta crvena lopovska sekta koja čini sve loše u R.S.u. Školsko dvorište i škola je javna površina i ne može direktor te javne ustanove da otjera novinare. Nije to njegova privatna ćaćevina.

ODGOVORITE
Name

Schultz

05.11.2021 11:22

Izbori bili prosle godine, ona se sad sjetila da se zali! Domar mora da cita sta mu je napisano, nije mogao da nauci ni par recenica???! Politicar iz opozicije nahusko par seljaka i pomocnih radnika, smislio im govor i doveo tv da to snimaju! Puna podrska za Lalu, samo naprijed??

ODGOVORITE
Name

Patriota

05.11.2021 20:02

A, da se zapitamo da li i među pomoćno-tehničkim radnicima ima onih koji nesavjesno obavljaju poslove i štete radu ustanove u kojoj rade? Da možda nisu nahuškani i ohrabreni da ovako blate čovjeka koji je odgovoran za rad 12 područnih škola sa skromnim finansijskim sredstvima u ovom teškom vremenu?

ODGOVORITE