Hrvatska: Traže se ostavke, prijeti kriza...

Ako se na sednici Veća za odbranu i nacionalnu sigurnost koja je zakazana za 9. novembar ne postigne nikakav dogovor, doći će do krize u funkcioniranju države.

Region 31.10.2021 | 12:39
Hrvatska: Traže se ostavke, prijeti kriza...

To je rekao sagovornik iz kruga vladajućih, komentarišući sukob koji je eskalirao između predsednika države Zorana Milanovića i ministra odbrane Marija Banožića, odnosno Vlade i Andreja Plenkovića, prenosi "Jutarnji list".

Žestoki sukob traje već desetak dana, a trenutno se traže ostavke. Tako je ministar odbrane Mario Banožić zatražio ostavku načelnika Glavnog štaba Roberta Hranja. 

 Mimo svojih ovlašćenja, jer ministar ne može smenjivati načelnika GŠ-a. Prema Zakonu o odbrani, načelnika Glavnog štaba imenuje vrhovni zapovednik na predlog Vlade, a i njegovo razrešenje je u nadležnosti vrhovnog zapovednika.

Traži reakciju

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović, pak, traži reakciju premijera Andreja Plenkovića - "da razgovara sa svojim štićenikom i privede ga pameti".

"Ili da zatražim ostavku ministra i kažem da sve stoji dok god je ta neznalica ministar", rekao je predsednik Milanović.

To je epilog sukoba koji je počeo Banožićevom odlukom da penzioniše brigadira Elvisa Burčula, zapovednika Počasno-zaštitne jedinice. Nastavilo se sa međusobnim optužbama, prozivkama, pale su teške reči i uvrede - od pokemona i pisoara, preko kršenja zakona i ovlašćenja, osvetničkih odluka, zabrane govora, pa do optužbi Andreja Plenkovića da se radi o puzajućem državnom udaru.

Kako će se rasplesti ovaj, dosad najozbiljniji sukob u vrhu vlasti?

"Ovo je sukob koji direktno utiče na funkcionisanje vojske. Predsednik države s jedne strane ponaša se neodgovorno. Smatram da je Milanović trebao pozvati Banožića na razgovor i dati mu svoj predlog. Da je to napravio, a Banožić nije prihvatio predlog, predsednik bi bio u pravu. Ovako je dao ministru Banožiću priliku da svašta govori. Smatram da je ovo jedna situacija u kojoj je ministar Banožić trebalo da pokaže više pameti i ne izlagati i premijera. Zaista ne znam šta je bilo Banožiću i u čemu je problem s ta dva i po meseca vezana za penzionisanje Burčula. Trebalo je da bolje postupi u toj situaciji i ne uvlači u to Plenkovića koji sada mora štititi svog ministra", rekao je sagovornik iz kruga vladajućih, dobro upućen u situaciju.

Kaže da će ključan biti sastanak 9. novembra. Za tada je, naime, sazvana sednica Veća za odbranu i nacionalnu sigurnost. Predsednik je predložio sazivanje te sednice, Vlada je predložila tri datuma i Milanović se saglasio s datumom 9. novembar.

Nema smene

"Videćemo hoće li tada doći do dogovora. Ako se ne dogovore, nastaće kriza u funkcionisanju države", kaže naš sagovornik.

A dogovor, čini se, neće biti lako postignut. Predsednik Milanović, ako je suditi prema njegovim dosadašnjim izjavama, očito će ostati pri svom zahtevu da se poništi odluka o penzionisanju Elvisa Burčula, nakon čega bi se stvari mogle vratiti u normalu. Do tada saradnje s ministrom verovatno neće biti. S druge strane, Banožić je izjavio da tu odluku neće povući. Na potezu je očito premijer Andrej Plenković. Milanović je pre nekoliko dana, na upit novinara može li i dalje sarađivati s ministrom, odgovorio:

"On je nebitan. Od Plenkovića se očekuje da to reši. Ovo je refleksija odnosa u HDZ-u, to su poruke koje se odašilju preko grbače vojnika i unutar HDZ-a", rekao je predsjednik Milanović.

Ono što je sigurno jeste to da neće biti smene ministra odbrane Marija Banožića. Premijer Plenković je već rekao kako je on svoj položaj nakon ovoga osnažio.

Sukob je juče komentarisao i penzionisani general Ljubo Ćesić Rojs.

"Meni je žao što se to događa, treba svi da sednu i reše problem, jer ovo što se događa najviše šteti vojsci", kazao je Rojs, koji se posebno osvrnuo na situaciju u kojoj se našao načelnik Glavnog štaba Robert Hranj.

"Dobro ga poznajem, anđeo je od čoveka. A našao se u nezgodnoj poziciji jer vrhovni zapovednik traži jedno, a ministar drugo. Greh ga je uvlačiti u te političke igre. Vojska je profesionalna i zna se hijerarhija", ističe Rojs.

(B92/ jutarnjilist / foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

RE

31.10.2021 12:14

Burle je Američki crnolistaš registrovan u knjigama Amerike , koji konta da može sve radi svog velikog kriminala u RS.

ODGOVORITE
Name

Bravo

31.10.2021 12:23

Jako važan trenutak za definitivni krah BiH. Vučić, Milanović, Šešelj, te Srbi iz CG i Makedonije jasno stali uz Dodika. Opozicija u RS u rasulu

ODGOVORITE
Name

Re,Bravo

31.10.2021 14:14

Kakve veze ima to Vaše "PROROČANSTVO",sa situacijom u Hrvatskoj? Miješate babe i žabe,po onoj narodnoj,ŠTO JE BABI MILO...

Name

Definitivni krah

31.10.2021 15:10

...velikosrpske i velikohrvatske politike prema BiH!

Name

Tatar

31.10.2021 16:49

E moj Milanoviću što si bio rahat bio si.Skoči ti na nos družbovanje sa Dodikom

Name

Ako

31.10.2021 17:44

Jutarnji i index kazu onda je sigurno tako hahahah

ODGOVORITE