V.d. direktori javnih preduzeća u službi politike?!

U Srpskoj je na sceni klasična zloupotreba instituta vršioca dužnosti direktora, pokazala je analiza organizacije Restart Srpska.

Republika Srpska 29.10.2021 | 20:12
V.d. direktori javnih preduzeća u službi politike?!

U osam javnih preduzeća na čelu je vršilac dužnosti direktora nekoliko godina i ta preduzeća nemaju redovno izabranog direktora. V.d. direktora je godinama na čelu Elektorprivrede, Aerodroma Srpske, Rudnika i termoelektrane Gacko, Rudnika i termoelektrane Ugljevik.

U velikom broju javnih preduzeća jedno vrijeme je u posmatranom periodu na čelu bio v.d. direktora a samo u 13 javnih preduzeća na čelu je sve vrijeme redovno izabrani direktor. U nekim slučajevima v.d. je na čelu Agencija i fondova čitav posmatrani period iako u tim institucijama v.d. ne može biti na čelu duže od devet mjeseci po zakonu.

U Restartu napominju da je zanimljivo i to da je v.d na čelu novinske agencije Srna od 26.11.2020 godine a Fonda zdravstvenog osiguranja od 19. novembra 2016. Najavili su podnošenje krivičnih prijava tamo gdje se pokaže da je na ovaj način prekršen zakon.

(BN)

 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Nole

30.10.2021 05:32

Pa ako ih je politika postavila,u cijoj ce sluzbi biti.Nece valjda u sluzbi humanitarne organizacije...

ODGOVORITE
Name

Boris

30.10.2021 09:12

Na prste ruke se mogu nabrojati primjeri državnih preduzeća gdje direktori nisu radili za stranku i lični interes. To je jednostavno naš standard. Kod nas se kriminal isplati

ODGOVORITE